Šeksov kum na optuženičkoj klupi: Hoće li Kalmeta biti osuđen zbog izvlačenja novca iz cestarskih poduzeća?

Šeksov kum na optuženičkoj klupi: Hoće li Kalmeta biti osuđen zbog izvlačenja novca iz cestarskih poduzeća?

Za Uskok nema dvojbe. Božidar Kalmeta, bivši zadarski gradonačelnik i bivši ministar u vladi Ive Sanadera, stajao je na vrhu piramide koja je izvlačila novce iz cestarskih poduzeća. Optužuju ga da je povezao ljude iz svojeg Ministarstva pomorstva, prometa i veza s čelnicima Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta i tako izvukao najmanje 15 milijuna kuna i 850 tisuća eura, koje su međusobno podijelili.

Kalmetin čovjek za vezu iz samog ministarstva bio je njegov državni tajnik Zdravko Livaković. On je, uz ostale, komunicirao s Josipom Sapunarom, tadašnjim članom Uprave Hrvatskih autocesta, koji je u međuvremenu postao pokajnik. Sapunar je pak pronašao Igora Premilovca, preko čije tvrtke ‘Remorker’ osnovane u Pragu se izvlačio novac.
Premilovac bi od svakog računa sebi uzeo određeni postotak, ostatak bi nosio Sapunaru u gotovini, a Sapunar bi to predavao Livakoviću. „Zdravko Livaković ponekad mi je znao reći da izvučeni novac ide Kalmeti i za Zadar“, posvjedočio je Sapunar prošle godine na sudu. No, ni Premilovac ni Sapunar nisu osobno Kalmeti predavali novac, niti su vidjeli da ga uzima.

Na to će se vjerojatno pozivati i sam Kalmeta u svojoj obrani koju u srijedu iznosi pred Županijskim sudom u Zagrebu. U prilog mu ide i promijenjeni iskaz Drage Tadića, osječkog poduzetnika, koji je dao u rujnu prošle godine. Iako je 2013. Tadić naveo da mu je Sapunar rekao kako iza svega stoje „on, Kalmeta i Livaković“, prošle godine je na sudu kazao da je to zaključio „na osnovu svojih pretpostavki“.

Tadić je za prvi iskaz dobio oprosnicu pa se nije pojavio na optuženičkoj klupi s Kalmetom i društvom. On je ranije opisao i kako je davanje mita odnosno „donacija“ bio uvjet da se dobio posao na gradnji autocesta, u čemu je sudjelovala i tvrtka Osijek Koteks kojoj je bio na čelu. Moralo se postati „prijatelj firme“ da bi im se, pojasnio je, zauzvrat priznali „izvantroškovnički radovi“.

“Izašao sam iz restorana i iz svog Audija izvadio poslovnu torbu u kojoj je bilo milijun kuna u gotovini. Sapunar nije izlazio, pritisnuo je gumb i prtljažnik se otvorio, a ja sam ubacio torbu“, opisao je Tadić način kako se to obično događalo. Koliko je vidio, uz Sapunara je u automobilu bio i Milivoj Mikulić, drugi državni tajnik kod Kalmete.
Prema njegovu iskazu u tome su sudjelovale i strane tvrtke koje su radile na izgradnji autocesta. “Ponekad bih od tog novca ja dobio dio, a Livaković mi je rekao da ponekad dio tog novca ide za Zadar i Kalmetu”, rekao je Sapunar na glavnoj raspravi kako se dalje dijelio novac. Premilovac, koji je iste poslove radio i za Nadana Vidoševića, bivšeg čelnika Hrvatske gospodarske komore, ovako je opisao svoj dio tog posla.

“U ugovorima sam obično navodio da se radi o uslugama nadzora, konzaltinga, lobiranja, no ništa od toga nije napravljeno. To je bila špranca, a iznose u ugovorima govorio mi je sam Sapunar. Imena potpisnika ugovora sam izmišljao. Sapunar mi međutim nikada nije rekao kome je novac prosljeđivao”, svjedočio je Premilovac na sudu. Potvrdio je i da je za sebe zadržavao 20 posto od tako izvučenog novca.

Kalmetin odvjetnik Krešimir Vilajtović još je ranije ustvrdio da nema ni jednog dokaza da bi Kalmeta sudjelovao u nedjelima koja mu se stavljaju na teret. Vilajtović je rekao da nema “svjedoka ni suokrivljenika koji bi izravno teretio Kalmetu”, izuzev ‘pokajnika’ Josipa Sapunara koji ima više postupaka i dogovore s Državnim odvjetništvom.
No, unatoč takvoj obrani, Uskok tvrdi da je iza svega stajao Kalmeta. U optužnici stoji da su on i njegovi suradnici zahtijevali isplatu mita od izvođača radova kako bi uopće konkurirali za dobivanje poslova. Za to su osmislili način tako što su čelnici Hrvatskih autocesta i Hrvatskih cesta odobravali plaćanje „neosnovano uvećanih vrijednosti radova te neizvršenih izvantroškovničkih radova“. To se, po Uskoku, osobito događalo pri gradnji tzv. Kalmetine i nove luke Gaženica.

Zanimljiva je i sudbina glavnih aktera ove priče. Josip Sapunar je kao pokajnik sporazumno osuđen na godinu dana zatvora koji je mogao zamijeniti radom za opće dobro, a dobio je od suda i obvezu povrata 5,8 milijuna kuna. Drago Tadić je zbog prvog iskaza Uskoku dobio oprosnicu u zamjenu za svjedočenje koje je poslije promijenio tako što više ne tereti Kalmetu.

Međutim, zbog pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda u slučaju Glavaš, osuđen je na dvije godine zatvora, ali je prije izdržavanja kazne otišao u Tomislavgrad, u BiH, gdje je zatražio „prijenos kazne“. Igor Premilovac je također u zamjenu za svjedočenje osuđen na godinu dana zatvora koje može zamijeniti radom za opće dobro. I mora vratiti 4 milijuna kuna i 350 tisuća eura.

Kalmetini državni tajnici Zdravko Livaković i Milivoj Mikulić, nakon određenog boravka u istražnom zatvoru, zajedno su na optuženičkoj klupi s njim. Sam Kalmeta nije bio ni pritvaran niti mu je zbog cijelog procesa nešto posebno patila politička karijera. Na zadnjim izborima nije se kandidirao za zadarskog gradonačelnika, ni za Sabor, ali je i dalje aktivan u HDZ-u.

Otvoreno podržava novog čelnika te stranke i premijera Andreja Plenkovića. Za to je u srpnju prošle godine nagrađen pozicijom pomoćnika glavnog tajnika te stranke Gordana Jandrokovića. Uz to je i dalje na čelu HDZ-a Zadarske županije. Koliko je vidljivo iz njegova djelovanja, ima zadatak pacificirati moguće stranačke pobunjenike protiv aktualnog vodstva „na hrvatskom jugu“.

Nekima u HDZ-u to se nije svidjelo. “Što više kaznenih prijava, to veći uspjeh u političkom životu Hrvatske. Kud plovi ovaj brod…”, komentirao je taj izbor zagrebački HDZ-ovac Ivan Ćelić. „Dokle god u njegovu slučaju nema pravomoćne sudske presude on može obavljati taj posao“, branio je svog pomoćnika sam Jandroković iznijevši u prilog tome i podataka da je Kalmetin izbor „jednoglasno prihvaćen“ na stranačkom Predsjedništvu.

Na tim sjednicama Predsjedništva običava biti i Vladimir Šeks, kojeg se drži Plenkovićevim mentorom, a ujedno je i kumstvom povezan s Kalmetom. Šeks mu je naime bio vjenčani kum kad je bivši zadarski gradonačelnik sklapao drugi brak. Često se druže i ljeti u Šeksovoj vikendici u Petrčanima kod Zadra, o čemu svjedoče i fotografije objavljene s takvih druženja na društvenim mrežama.

Vodstvu HDZ-a je Kalmeta, unatoč tvrdnjama Uskoka kako je upravo on stajao na vrhu piramide koja je izvlačila novce iz cestarskih poduzeća, i dalje očito prevažan igrač, a da bi ga se zbog takvih „sitnica“ kao što su optužnice u aferi Remorker i Fimi medija, odrekli. To govori puno, a možda čak i dovoljno, o njemu, njima, ali i cijelom sustavu.