Šeksova kći u akciji: Što je tražila kod predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića

Šeksova kći u akciji: Što je tražila kod predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića

Zrinka Šeks-Poštić, predsjednica općinskog suda u Osijeku i kći Vladimira Šeksa, posjetila je nedavno Radovana Dobronića, predsjednika Vrhovnog suda, potvrdio je Nacionalu osobno Dobronić. Ona je to učinila kako bi pokušala izvršiti dodatni pritisak na predsjednika Županijskog suda u Osijeku Zvonka Vrbana.

Nacional je prije dva tjedna otkrio kako je Vladimir Šeks, višedesetljetni neformalni HDZ-ov gubernator kompletnog hrvatskog pravosudnog sustava, u posljednje vrijeme poduzeo više zakulisnih akcija kojima želi utjecati na izbor novog predsjednika Županijskog suda u Osijeku. U tome ima neskrivenu pomoć nekih osječkih sudaca, uključujući vlastitu kćer Zrinku Šeks-Poštić koja je predsjednica nižerangiranog Općinskog suda u Osijeku, javlja Nacional.

Ove tvrdnje za Nacional je eksplicitno iznijelo više visokih izvora iz pravosuđa, pa čak i sa Županijskog suda u Osijeku, a ilustriraju ih navodnim skandalom koji je prije par tjedana plasiran u javnost i o kojemu su obaviješteni predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić i ministar pravosuđa Ivan Malenica. Upravo uoči pokretanja procedure za izbor novog predsjednika objavljeno je da se današnji predsjednik važnog osječkog suda Zvonko Vrban „nedopustivo ponaša i izravno obraća pojedinim sucima Općinskog suda u Osijeku, zahtijevajući od njih kako trebaju presuditi u nekim konkretnim sudskim postupcima“, čime ga se želi kompromitirati i unaprijed eliminirati iz utrke za novi mandat.

Više Nacionalovih sugovornika konsternirano je tim optužbama i tvrdi suprotno: da je Vrban upravo u navodno spornoj situaciji postupio korektno i u skladu sa svojim ovlastima, što su svojim presudama kasnije potvrdili drugi sudovi, te da se radi o dobro koordiniranoj akciji kojom se na njegovo mjesto želi postaviti Šeksu bliske kadrove. Nacional je i u Županijskom sudu u Osijeku provjerio detalje slučaja o kojemu je prošloga tjedna prvi izvijestio portal Telegram.

rinka Šeks-Poštić

„Ovo je Šeksovo djelo, njegova ‘igranka’ uoči novih izbora za predsjednika Suda. On na svaki mogući način pokušava utjecati na taj proces i progurati svoje poslušnike. U ovom mandatu to bi trebao biti netko lojalan, netko tko će ‘čuvati’ mjesto predsjednika dok uvjete za kandidaturu ne stekne njegova kći Zrinka Šeks-Poštić, koja ima ambiciju prebaciti se s Općinskog na Županijski sud. Današnji predsjednik Zvonko Vrban u tome mu predstavlja prepreku“, eksplicitno tvrdi jedan od iznimno dobro upućenih sugovornika iz Osijeka.

To je ukratko kontekst u kojem je Dobronića i osobno posjetila Zrinka Šeks-Poštić, kako bi ga upozorila na navodne neprimjerenosti u Vrbanovu postupanju. Dobronić je o tome za Nacional prilično suzdržano rekao sljedeće:

„I prije no što me je posjetila poslala je e-mailom obavijest u kojoj sam dobio izvod iz zapisnika u kojem ona ukratko tvrdi da predsjednik županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban na nedopušten način vrši pritisak na njene suce. Predlaže da se to ispita. To ćemo redovito ispitati pa to sada ne bih želio komentirati. Vrban je već i sam dostavio svoje očitovanje, jer je već pisao i Ministarstvu pravosuđa, pa je to očitovanje poslao i meni. Vidjet ćemo što ćemo i kako s tim. Postoji li tu problem ili ne, vidjet ćemo, pa ne bih više o tome“.

Natječaj za novog predsjednika Županijskog suda u Osijeku trebao bi biti raspisan tijekom srpnja, a Zvonko Vrban sigurno će se prijaviti. Tko će mu se suprotstaviti, zasad nije poznato, no njemu bliski izvori tvrde da će to svakako biti osoba bliska Vladimiru Šeksu, koja tu fotelju želi „čuvati“ sve dok Šeksova kći ne stekne uvjete da u nju zasjedne.

Foto: Hina