Seksualno zlostavljanje u HUP-u: Predsjednica Gordana Deranja i direktor Davor Majetić sve su znali, ali su šutjeli

Seksualno zlostavljanje u HUP-u: Predsjednica Gordana Deranja i direktor Davor Majetić sve su znali, ali su šutjeli

Nakon što je u javnost izišla informacija o seksualnom uznemiravanju desetak djelatnica Hrvatske udruge poslodavaca, od strane jednog od vodećih ljudi HUP-a, dosadašnjeg zamjenika glavnog direktora HUP-a Bernarda Jakelića, procurili su novi detalji.

Tako je otkriveno i kako se cijeli slučaj pokušao zataškati, i da su svi sve jako dobro znali. Iz HUP-a to negiraju.

Je li optuženog Bernarda Jakelića netko cijelo vrijeme štititio? Zašto su sve žene šutjele? Jakelić je deset godina navodno seksualno uznemiravao, vrijeđao i dirao desetak žena na poslu, ali nitko o tome nije javno progovorio. Sve do nedavno, javlja RTL.

Bivšeg predsjednika HUP-a Petra Lovrića to ne čudi. Tvrdi, te žene nisu imale nikakvu zaštitu.

“I predsjednica HUP-a i direktor su znali za ovo, ovo traje od prošlog ljeta. Oni su to relativizirali, ignorirali, prikazivali da je to sukob. Koliko je to bilo očajno, da su te žene morale potražiti pomoć u vanjskim institucijama upravo zbog nečinjena onih institucija internih u HUP-u koje bi trebale odraditi svoj dio posla”, rekao je Lovrić.

Poručuje kako su ignorirali i njega kad je prije tri i pol godine tražio da se preispitaju neke optužbe o zlostavljanju žena, jer u HUP-u su neke od njih s teškom dijagnozom završavale u bolnici, a jedna je, kaže, učinila i suicid.

“Ne bih htio griješiti dušu da kažem da je to povezano, ali HUP ni to nije htio istražiti ni vidjeti da li povezanost ima veze s pritiskom zlostavljanja. Nije to samo pitanje zlostavljanja. Ja nisam svjedočio ničemu, ali da su žene mobingirane na način da su ljenčine, da ne rade, da je jedna kolegica plakala, zlostavljana, da ju direktor uopće nije htio zaštititi…”, ispričao je Lovrić.

Bernard Jakelić iz HUP-a je otišao bez da je ta institucija izvijestila o čemu se radi. Tek nakon što je cijela priča izišla u medije, doznalo se za teške optužbe. Ali zašto je umjesto otkaza dobio sporazumni raskid ugovora, nitko nije htio pojasniti.

Na fotografiji: Gordana Deranja i Davor Majetić Foto: Tomislav PAVLEK/ Hina

“Ono što je najtužnije jest da je na čelu HUP-a žena koja je poznata po vrlo oštrim kritikama koje upućuje Vladi, zbog toga mi je strahovito imponirala, i da je ona mogla dozvoliti da se tako nešto tako dugo događa i koliko se čuje da su se samo trudili zataškati, umjesto da javno objave i kazne predatora”, rekla je Sanja Sarnavka iz Solidarne – Zaklad za ljudska prava i solidarnost.

Iz HUP-a poručuju da se ne žele prepucavati preko medija, poslali su samo kratko priopćenje: “HUP je sve radio po zakonu Republike Hrvatske, poštovao je sve zahtjeve i privatnost zaposlenica tijekom cjelokupnog procesa i za to postoje dokazi koje možemo jedino predočiti državnim institucijama, a ne medijima. Na žalost naše ruke su vezane zakonskim ograničenjima i ne možemo se putem medija obračunavati s izvorima koji su nešto čuli iz druge ruke ili koji šire netočne informacije”.

Tko je u pravu, a tko u krivu, trebalo bi raspetljati tužiteljstvo.

Naslovna fofografija: Predsjednica HUP-a Gordana Deranja

Foto: Tomislav PAVLEK/ Hina