Sinčićeva međimurska uzdanica: HOS-ovac i vegetarijanac s duhovnošću svećenika

Sinčićeva međimurska uzdanica: HOS-ovac i vegetarijanac s duhovnošću svećenika

Po zadnjem istraživanju Crobarometar Živi zid je treća stranka u državi, tek nešto slabiji od SDP-a. Ako ovu razinu potpore birača zadrže i na predstojećim izborima, ta grupacija koju analitičari drže pomalo anarhističkom, uzet će udjela u bilo kojoj vlasti.

No, ako i ne budu u vlasti, oni koji je formiraju osjećat će njihov pritisak kojim će snažno utjecati na odluke koje će biti donošene. Dobar primjer za to je okupljanje Živog zida prije nekoliko dana ispred Ureda predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na Pantovčaku.

Čim je nadležni hrvatski sud potvrdio presudu Huanitu Luksetiću da mora ići u zatvor na dvije godine zbog marihuane pronađene u njegovoj kući koju je, kako kaže, koristio za liječenje od multiple skleroze, Živi zid je od predsjednice zatražio njegovo pomilovanje.

Iako zasigurno ne samo zbog toga, Kolinda je odmah to i obećala te će se, čim njegov odvjetnik podnese zahtjev za pomilovanje, to i dogoditi. Huanito tako neće u zatvor koji bi mu zbog bolesti mogao biti i kao smrtna kazna. Živi zid će pak nastaviti dalje sa svojim akcijama.

Među onima koji su se pojavili na Pantovčaku uz Ivana Vilibora Sinčića te Ivana Pernara, koji je odamh pozvao predsjednicu na akciju, prve vedete te stranke koju mnogi optužuju za prazni populizam, bio je i Branimir Bunjac, njihov saborski zastupnik.

Na Markov trg je došao 2016. kao zamjena za Sinčićevu suprugu Vladimiru Palfi i od tada je imao dosta istupa koji se prilično razlikuju od većine onog što poduzima Živi zid. Bunjca ne iznose iz Sabora, nema kod njega ni prevelike demagogije, ali ne pristaje ni na kompromise.

Kad je prije mjesec dana došlo do gužve u Živom zidu, jedne od mnogih, zbog navodne namjere Sinčićeve supruge da se vrati u Sabor, Bunjac je odmah dao ostavku koju je poslije, možda i ne posve u skladu s procedurom, ipak povukao.
No, intervju koji je s njim u nedjelju objavio Večernji list otkriva zašto je pak taj saborski zastupnik, ne bez razloga u toj, nazvat ćemo je, alternativnoj političkoj grupaciji, a ne u nekoj od onih standardnih poput HDZ-a ili SDP-a.
Bunjac je rođen u Mostaru, ali nije Hercegovac. Iz tog kraja mu je samo baka, majka mu je Slavonka iz Osijeka, a otac je iz okolice Varaždinskih toplica. Za sebe kaže da ima kajkavski identitet.

S 19 godina pristupio je HOS-u u Gospiću. Kaže da se to dogodilo jer ga nisu htjeli primiti u Hrvatsku vojsku, s obzirom da nije služio bivšu JNA. Isti dan kad je ušao u HOS, s njima je otišao na ratiše. Po završetku rata studira povijest. Diplomirao je 2000. i od tada je radio u međimurskim školama.

Doktorirao je 2012. na međimurskim žrtvama iz Prvog i Drugog svjetskog rata. Mentor mu je bio dr. Ivo Goldstein. Bunjac u intervjuu Večernjem listu tvrdi da mu se sam nametnuo te da mu suradnja s njim „nije bila ni najmanje ugodna“.

Vegetarijanac je i živi po svojim duhovnim načelima koji su bliski onima koje bi trebali preferirati pravi svećenici. Ne zanimaju ga previše materijalne vrijednosti, vozi automobil Kia Rio koji mu, kaže, odlično služi, sa suprugom i dvoje djece živi u jednom selu pored Čakovca.

Prije mjesec dana u Saboru je izazvao bijes vladajućih kada je tu instituciju zbog čestih prebjega iz jedne u drugu stranku usporedio s mesnicom. „Nekad se pitalo koliko košta kila mozga, danas se pita koliko košta ruka“, rekao je Bunjac i dodao da je Sabor postao činovnički ured u kojem se slijepo potvrđuju sve odluke Vlade.

HDZ je prozvao zbog političke trgovine, a glavnim krivcem za to je označio premijera Andreja Plenkovića. Uzvratio mu je Branko Bačić, šef Kluba zastupnika HDZ-a porukom da „najprije očiste svoje dvorište, koje je puno prljavštine“. Treći čovjek Živog zida nije mu na to uzvratio. Nije mogao zbog poslovnika ili nije znao što bi mu rekao jer je vjerojatno svjestan kako je i Živi zid imao poteza koje ne bi potpisao kao onaj koji duhovne vrijednosti stavlja na prvo mjesto.