Sindikat policije: Svaki napad, čak i omalovažavanje policijskog službenika treba biti kazneno djelo

Sindikat policije: Svaki napad, čak i omalovažavanje policijskog službenika treba biti kazneno djelo

Sindikat policije Hrvatske pozdravlja najavljene izmjene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koji je Ministarstvo unutarnjih poslova uputilo u javnu raspravu po hitnom postupku. Od svog osnutka upozoravamo na skandalozne odredbe Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, osobito u pogledu visine i utvrđivanja kazni za pojedine prekršaje, posebice za prekršaj iz članka 17. koji se bavi omalovažavanjem i vrijeđanjem službene osobe.

Godinama upozoravamo da su kazne za navedene prekršaje duplo niže od kazni za nevezani pojas te ostalih najnižih kazni iz domene prometa koje definitivno nisu toliko ugrožavajuće ni opasne za državu, sustav i sigurnost kao omalovažavanje policijskih službenika. Podsjećamo da smo već kritizirali Vladu RH što nije prilikom uvođenja eura i usklađivanja Prekršajnog zakona s novom valutom promijenila kazneni okvir, nego su isključivo kazne koje su dotad bile navedene u njemačkim markama prebačene u istom iznosu u euro. Te su visine kazni utvrđene davne 1977. godine, dok su izmjenama zakona 1994. iznosi kazni u zakonu promijenjeni u marke, stoji u priopćenju Sindikata policije.

Dakle, trenutno propisane kazne za prekršaje javnog reda i mira su određene prema standardu, uvjetima i životu građana iz 1977. godine. Od tada je prošlo 46 godina i jasno je da su uvjeti života i standard neusporedivi s današnjim vremenom, stoga pozdravljamo usklađivanje kazni s trenutnim uvjetima života i zahtijevamo da se navedene izmjene donesu što prije jer je to jedini način da se naši kolege zaštite od svakodnevnih napada, uvreda i ponižavanja.

Drago nam je da se išlo u ovu izmjenu zakona na poticaj Sindikata policije Hrvatske, ali napominjemo da ove izmjene smatramo isključivo prijelaznim rješenjem kojim bi se regulirala politika kažnjavanja dok su stvarne izmjene navedenog zakona u najavi te vjerujemo da ćemo u narednom razdoblju zajedno s MUP-om izraditi zakon koji će odgovarati današnjem vremenu, ne samo visinom kazni nego i ponašanjima kojima danas svjedočimo.

Sindikat policije Hrvatske naglašava kako je povećanje navedenih kazni jedini način da se policijski službenici zaštite od učestalih napada. Napominjemo, naša bi želja bila da svaki napad, čak i omalovažavanje policijskog službenika završi u kaznenoj sferi. No, u okolnostima u kojima država i dalje teret prebacuje na službenike, spremni smo prihvatiti ovakvu politiku kažnjavanja, pod uvjetom da se ona prilagodi sadašnjim uvjetima i današnjem duhu vremena.

Što se tiče konkretnih iznosa kazni, ističemo kako je predložena razina kazne za omalovažavanje policijskih službenika primjerena i vjerujemo da može biti odvraćajuća za potencijalne počinitelje. Napominjemo kako smo u razgovoru s poslodavcem inicirali i izmjene zakona na način da će se u drugoj polovici godine pristupiti izmjenama zakona, ne samo u kvantitativnom smislu, nego i u kvalitativnom smislu, odnosno, zakon bi se trebao mijenjati kroz odredbe koje propisuju kažnjiva ponašanja, a ne samo kroz odredbe koje propisuju visinu propisanih kazni. Stoga vjerujemo da represivna prisila prema onim grupacijama koje su spomenute u javnosti nisu intencija ni cilj države ni policije ni našeg sindikata. Za ta ćemo se ponašanja u budućem prijedlogu zalagati da budu dekriminalizirana (poput prostitucije) ili da se kažnjava, ne samo pružatelj usluge nego i primatelj i slično.

Mi smo spremni za osuvremenjivanje navedenog zakona pod uvjetom da balans između politike kažnjavanja i novih trendova bude u srazmjeru sa zaštitom života i integriteta naših policijskih službenika. To je jedini zahtjev koji očekujemo od svih budućih izmjena zakona koje ćemo inicirati i ubuduće, kao što smo inicirali i ove izmjene. Zato pozdravljamo ovaj zakon i u svakom pogledu ga podupiremo.

Na slici: Predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić i ministar policije Davorin Božinović

Foto: Hina