Sindikati su prilično lako prikupili 600 tisuća potpisa: Treba li se Plenković zabrinuti?

Sindikati su prilično lako prikupili 600 tisuća potpisa: Treba li se Plenković zabrinuti?

Ekonmski analitičar Goranko Fižulić komentirao je Novom danu N1 televizije referendumsku inicijativu sindikata koja je uspjela skupiti više od 600.000 potpisa građana protiv mirovinske reforme koju gura Vlada.

“Ovo su protestni potpisi. Ne možete skupiti 600 tisuća potpisa na temi s koliko godina će se ići u mirovinu. Za dobar dio građana je to imaginarno. Znači, samo one generacije koje su neposredno pred umirovljenjem mogu razmišljati mogu li raditi dvije godine više ili manje, ali na njih se to ne odnosi. Radi se o protestu protiv Vlade”, kaže Fižulić koji smatra da su tome doprinijeli i napisi o povlaštenim mirovinama i prosjeku godina s kojim se odlazi(lo) u mirovinu.

Na pitanje može li se uopće o tome odlučivati na referendumu, Fižulić kaže kako se ne može mirovinsku reformu svesti samo na jedno pitanje.

“Mirovinski sustav je odavno bankrotirao. On se bazira na proračunu i međugeneracijskoj solidarnosti i on nije štednja – što je osnova svakog zdravog mirovinskog sustava. Umirovljenik samim umirovljenjem ima šansu odmah postati kandidat za siromaštvo. Jedna trećina seniora u Hrvatskoj živi na rubu rizika siromaštva. Mi smo na dnu Europe. Razlika između zarade i mirovine je u Hrvatskoj najlošija u Europi. Odlazak u mirovinu je odlazak u siromaštvo. Nije pitanje 65 ili 67 godina, nego preživljavanja. Mi cijeli sustav činimo neodrživim. Ako na to nakalemimo i nereformirani zdravstveni sustav koji se financira u sivoj zoni mi živimo u društvenom modelu koji je neodrživ”, govori.

Na pitanje zašto je Vlada (bila) toliko uzdrmana najavom referenduma i skupljanjem potpisa, Fižulić kaže kako je problem za Vladu što se sve događa u predizbornom vremenu, piše N1.

“Koliko god su europski izbori nevažni, Plenkoviću nije nevažno hoće li dobiti pet ili šest mandata. Četiri neće, HDZ ne može polučiti tako loš rezultat. Ako će HDZ na ovim izborima i proći loše, to neće poremetiti njegovo mjesto. On će i dalje suvereno vladati strankom, ali će to ipak dati snagu njegovoj oporbi. Sve se može iščitavati iz ovogodišnjih izbora. Naravno da je ova inicijativa došla u totalno nevrijeme. Skupili su 600.000 glasova protiv Vladine politike”, objašnjava Fižulić.