Skandal na promociji Šešeljeve knjige: Naredio radikalima da napadnu nevladine aktiviste

Skandal na promociji Šešeljeve knjige: Naredio radikalima da napadnu nevladine aktiviste

Članovi i simpatizeri Srpske radikalne stranke napali su večeras fizički aktiviste nevladinih organizacija prije početka promocije knjiga lidera radikala Vojislava Šešelja u zgradi Općine Stari grad u Beogradu.

Aktivisti Fonda za humanitarno pravo (FHP), Foruma ZFD i Inicijative mladih za ljudska prava došli su na promociju Šešeljevih knjiga s namjerom da joj prisustvuju i da prisutnima podijele Dosje FHP-a “Zločini nad Hrvatima u Vojvodini”, javlja N1.

Napalo ih je šestero aktivista nevladinih organizacija, četiri žene i dva muškarca, grubo ih gurali, bacali na pod i izbacili van iz općinskih prostorija uz vrijeđanja, psovke i pogrde.

“Ušli smo u  hodnik, počeli su nas bacati, gurati, psovati… Srušili su Natašu Kandić, i mene su srušili, izbacili su nas van. Nikakvo općinsko osiguranje nismo vidjeli, nikakvu policiju. U jednom trenutku je došao Šešelj i rekao da nas izbace”, ispričala je agenciji Beta Nataša Govedarica, direktorica beogradskog ureda njemačke organizacije Forum ZFD.

“Nekada je bilo moguće otići na tribine koje su organizirali pristalice Ratka Mladića, razne ekstremističke desničarske organizacije. Ni tada nismo bili dobro primljeni, ali nije bilo nikakvog nasilja. A ovo večeras je skup u zgradi jedne institucije. Oni su bili u stanju da nas nekoliko zgaze. Šešeljeva naredba je bila da nas izbace van. Gurali su nas, nas nekoliko je popadalo. Da je bila drugačija naredba, tko zna što bi se dogodilo”, ispričala je agenciji Beta Nataša Kandić iz FHP-a.

Ona je ocijenila da i ovaj slučaj, kao i brojni drugi u posljednje vrijeme, pokazuju da ekstremisti više nemaju nikakve kočnice i da osjećaju da neistomišljenicima mogu raditi što god žele. “Kao da ne postoji zakon. Zgrada općine je javni objekt, nemaju pravo da nekoga tuku, udaraju, bacaju na pod”, navela je Nataša Kandić.

Nataša Govedarica je ocijenila kako je večerašnja promocija Šešeljevih knjiga zapravo “negiranje genocida u pseudoznanstvenoj formi uz potpis ratnog zločinca Vojislava Šešelja u centru Beograda, u prostorijama financiranim sredstvima građana”.

“To je potvrda kontinuiteta nacionalističke politike koju je Srbija vodila ratovima i poslije njih”, poručila je ona. Vojislav Šešelj je u Haagu osuđen na deset godina zatvora, između ostalog i zbog zločina nad Hrvatima i drugim nesrpskim stanovništvom u Vojvodini tijekom devedesetih godina 20. stoljeća.