Skandal: Ponovno se javio Tajani, ali se nije ispričao

Skandal: Ponovno se javio Tajani, ali se nije ispričao

Šef Europskog parlamenta Antonio Tajani komentirao je u utorak pred hrvatskim novinarima svoje jučerašnje izjave iz Basovizze u kojima je Istru i Dalmaciju nazvao talijanskima.

– Kao što sam rekao jučer tijekom plenarne sjednice moje riječi izrečene u Basovizzi kao što je napisano u jednom članku talijanskih novina – trebale su dati – poruku mira – da dokažu da zahvaljujući Europi Talijani, Slovenci i Hrvati mogu živjeti u miru zajedno bez granica i bez zapreka ne razmišljajući o onome što je bilo u prošlosti. Netko je moje riječi protumačio kao pokušaj teritorijalnog revanšizma – to apsolutno nije bila moja namjera. Samo sam se prisjećao – jer sam Talijan – na tolike mrtve koji su ostali izvan moje države diljem svijeta, nakon Drugog svjetskog rata – rekao je Tajani hrvatskim novinarima, javlja N1.

– Nisam time mislio uvrijediti niti Hrvate, niti Slovence, niti bilo koga drugog. Samo sam se prisjećao mrtvih i tolikih talijanskih obitelji koje je Drugi svjetski rat uvelike obilježio. Ali također imam na umu da žrtve nisu bile samo s talijanske strane nego i sa strane Slovenije, Hrvatske… Žao mi je – nisam imao nikakvu namjeru – žao mi je što je netko interpretirao moju izjavu kao nešto neprijateljski i osvetnički – rekao je Tajani.

Predsjednik Europskog parlamenta izazvao je jučer žestoke reakcije svojim govorom koji je završio sa: “Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija. Živjeli talijanski ezuli.”

 

Foto: Robert Ghement/Hina