Skandalozna Bernardićeva izjava o ženama zbog koje bi mogao izgubiti puno glasova: Što mu je poručila Sandra Benčić

Skandalozna Bernardićeva izjava o ženama zbog koje bi mogao izgubiti puno glasova: Što mu je poručila Sandra Benčić

Koordinatorica Političke platforme Možemo! Sandra Benčić poručila je u subotu predsjedniku SDP-a kako je svojom izjavom “da žene ne mogu biti koordinatorice za izbore, jer to moraju raditi iskusni muškraci”, ponizio sve žene u SDP-u, ali i sve ostale koje dnevno koordiniraju “tisuće stvari”.

“On je ženama poručio da će dobiti priliku u budućnosti, a mi njemu poručujemo da je on prošlost, a mi smo budućnost sada”, rekla je Benčić referirajući se intervju koji je Davor Bernardić dao Hini i u kojem je izjavio da “Koordinatorstvo nije za eksperimentiranje, da taj posao moraju obaviti dokazani operativci na terenu”, javlja N1.

“Poručujemo mu i da ga nećemo čekati ni njega, ni njemu slične da nam daju priliku, mi je same uzimamo, a realizirat ćemo je tako da ćemo njega i njemu slične poslati u ropotarnicu povijesti već na slijedećim izborima”, rekla je Benčić na konferenciji za medije povodom Međunarodnog dana žena.

Kritike je uputila i aktualnoj Vladi, prozivajući je da na sve moguće načine ženama onemogućava da pomire privatni i poslovni život.
Pohvalila se i značajnom pobjedom ostvarenom ovaj tjedan. Uspjele smo natjerati Hrvatski zavod za zapošljavanje da iz ugovora o potporama za zapošljavnje makne odredbu koja je ženama ukidala subvencije, ako bi ostale duže od šest mjeseci na rodiljnom dopustu, objasnila je.

Članica Inicijativnog odbora Možemo! Marija Brajdić Vuković upozorila je kako žene godišnje prosječno zarade 13. 500 kuna manje nego muškarci, te kako se to održava i na mirovine. Navela je kako treba stvoriti uvjete u kojima će s jaz u plaćama manjivati te kažnjavati poslodavci koji manje plaćaju žene, nego muškarce.

Ana Alapić upozorila je na poziciju majki njegovateljica koje za 24-satnu skrb za svoju djecu primaju naknadu od 2.500 kuna, što je za 750 kuna manje o minimalne plaće. Na njih će se jednog dana obračunavati mirovina, što znači da ćemo, kao i cijelo ovo vrijeme biti u siroimaštvu, kazala je Alapić.

Ne postoji, naglasila je, sustavna skrb koja bi djeci omogućila obrazovanje i rehabilitaciju, a majkama rad.

Članica Upravnog odbora PF Možemo! Ines Miošić upozorila je na nepravednost odredbe o izjednačavanju dobi za umirovljenje za žene i muškarce, s obzirom da žene, na tjednoj razini, odrade u prosjkeu 46, 5 sati neplaćenih kućanskih poslova, a muškarci 22 sata.

“Unutar 40 godina punog radnog staža, žene odrade nešto više od 10 godina neplaćenog rada, a muškarci svega pet”, rekla je Miošić, ističući da to nije fer i da tu nepravdu treba ispraviti.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina