Skandalozna izjava: Bivši potpredsjednik hrvatske Vlade brani Slobodana Miloševića. Krivicu za rat svalio na Ivicu Račana

Skandalozna izjava: Bivši potpredsjednik hrvatske Vlade brani Slobodana Miloševića.   Krivicu za rat svalio na Ivicu Račana

Umirovljeni sveučilišni profesor defektologije i političar Slobodan Uzelac predstavio je svoju knjigu “Na strani svojih – Pola stoljeća u hrvatskoj i srpskoj politici” te je ocijenio da rata u Hrvatskoj nije smjelo biti i da je za rat najviše kriv manjak djelovanja Saveza komunista Hrvatske. Uzelac je bio podpredsjednik Vlade dokje na njezinom čelu bio Ivo Sanader

“Rata u Hrvatskoj nije smjelo biti i za nj je najviše kriv Savez komunista Hrvatske jer nije napravio više. Srbi su u većim gradovima glasali za SKH i on je trebao više uraditi za očuvanje konstitutivnosti Srba u su Hrvatskoj i Srbi su to očekivali”, kazao je na predstavljanju u utorak bivši potpredsjednik u Sanaderovoj vladi dodavši da je ljut zbog toga na tadašnjeg predsjednika stranke Ivicu Račana, prenosi Jutarnji list.

Uzelac u biografskoj knjizi koju je izdala Naklada Ljevak na 350 stranica u formi intervjua govori o obiteljskom porijeklu i školovanju, političkom usponu, o političkom položaju Srba u Hrvatskoj, o djelovanju u politici i osobnim promišljanjima.

Račan je za Srbe u Hrvatskoj manje učinio od Sanadera, kazao je Uzelac u prepunoj dvorani Novinarskog doma, ‘ali je zaokret Hrvatske prema Europskoj uniji počeo dolaskom Stipe Mesića za predsjednika države i koalicijskom vladom koju je vodio Račan‘.

“Predsjednici Koštunica, Tadić i Josipović doprinijeli su jačanju odnosa između Srbije i Hrvatske nakon rata”, ustvrdio je.

Za odnose između Srbije i Hrvatska kaže da bi bilo bolje kad se neki političari ne bi u njih petljali jer sve pokvare, nego kad bi pustili ljude i procese da rade svoje.

Po njemu, Sanader je ‘znao prepoznati trenutak i dobro reagirati‘, poput onoga kad je donio odluku da se u povodu važne obljetnice astronoma Milutina Milankovića u njegovu rodnom Dalju zajedno sa Srbijom uredi i otvori Kulturni i znanstveni centar.

Uzelac je kazao kako se u svom političkom radu uvjerio da je ponekad potrebno suzbiti osobna prava u korist javnog interesa. To je zaključio komentirajući okolnosti kad je pozvao policiju da pohapsi skupinu radnika koja se suprotstavljala gradnji autobusnog kolodvora u Zagrebu, ili kad je kao potpredsjednik Vlade došao u posjet povratnicima te zapazio pretučenu ženu i da joj je muž pijanac.

Kao svoj moto naveo je: “Naše je samo ono što smo dali drugom” i dodao da je to naučio od jednog pravoslavnog svećenika.

Također, smatra važnim učenje na greškama. Najviše se uči na greškama i ako sam išta naučio u politici, to je zahvaljujući njezinu veličanstvu grešci. Budimo spremni pogledati svoje greške, kazao je i kao primjer naveo odnos prema “Omladinskom radiju 101”.

Na ovu skandaloznu izjavu Slobodana Uzelca trebala bi reagirati i hrvatska Vlada. Samo politički slijepac i širitelji lažnih vijesti može reći da je Ivica Račan najveći krivac za rat u Hrvatskoj. Zaista je nevjerojatno da prešućuje i minorizira ulogu glavnog inicijatora agresije Slobodana Miloševića i njegove pomagače u takozvanoj Jugoslavenskoj narodnoj armiji. Svakako je trebao spomenuti i doprinos vodstva hrvatskih Srba koje su prihvatilo suludu agresivnu politiku Slobodana Miloševića.

Foto: Hina