Škorina sestra ne odustaje: I Mario Radić mora otići

Škorina sestra ne odustaje: I Mario Radić mora otići

Što joj je rekao brat, hoće li stranku sada preuzeti Mario Radić i razmišlja li da ona preuzme Domovinski pokret, u intervjuu otkriva Vesna Vučemilović

Što joj je rekao brat, hoće li stranku sada preuzeti Mario Radić i razmišlja li da ona preuzme Domovinski pokret – o svemu tome s članica Predsjedništva stranke Vesnom Vučemilović u Splitu je razgovarala Damira Gregoret.

Jeste li razgovarali sa svojim bratom? Već ste rekli da vas je iznenadila njegova odluka.

Razgovarali smo. Odluka me iznenadila kao i cijelu javnost, sve naše članove, simpatizere i volontere koji zovu od jučer i pitaju što se događa, što je razlog. Razlog je poznat samo njemu. Koliko znam, njegovo zdravstveno stanje nije ništa lošije nego je bilo prije. Čini mi se da je to pomalo emotivna i ishitrena odluka kojoj su kumovale ove tri kampanje u kojima se on istrošio i bio na jednoj meti, malo i na vjetrometini. I on i njegova obitelj. Očigledno je to ostavilo i malo više traga nego smo svi mi primjećivali i očekivali. 

Jeste li se danas čuli s njim i razgovarali. Je li vam rekao još neke dodatne razloge?

Ništa više od onoga što je rekao jučer. Sada se to sve malo sleglo. Tako je kako je. Mislim da je sada na gospodinu Radiću, kao zamjeniku, da sazove Predsjedništvo i da se provede procedura koja je propisana našim statutom. Sukladno svim propisima i ustrojstvu koji ima Domovinski pokret kao stranke. 

Rekli ste da se radi o ishitrenoj odluci vašeg brata Miroslava Škore. Upravo je za ishitrenost vas optužio spomenuti gospodin Radić? 

Ne znam što sam ja to ishitreno učinila ili rekla ovih dana. Mene je ova odluka zatekla. Po prirodi nisam ishitrena osoba, kao ni pretjerano emotivna. Vrlo racionalno sugeriram što treba napraviti. I zahtijevam, kao član Predsjedništva, kao saborska zastupnica Domovinskog pokreta i jedan od osnivača Domovinskog pokreta da se u što skorijem roku sazove Predsjedništvo stranke, a potom i Domovinski odbor. 

Gospodin Radić je rekao i da neće napraviti ono što ste vi rekli već da će on voditi stranku do jeseni, odnosno do rujna. 

Ako situacija kad predsjednik stranke podnese ostavku, a za njim i glavni tajnik, nije situacija kada treba sazvati Predsjedništvo stranke, onda stvarno ne znam što bi se to trebalo dogoditi u stranci, a da se sazove Predsjedništvo. 

Iznenađuje li vas što gospodin Radić ne želi podnijeti ostavku na mjesto političkog tajnika?

Ne vidim razlog zašto to ne bi učinio budući da je glavni tajnik Dario Žepina podnio ostavku. To su funkcije koje se ne biraju nego predsjednik stranke imenuje glavnog tajnika i političkog tajnika. Logično je da oni njegovom ostavkom ponude i svoje ostavke jer to nisu izabrane nego imenovane funkcije. Vjerujem da će gospodin Radić, kao moralna osoba, to i učiniti. 

Vjerujete zaista u to?

Ne vidim razloga zašto to ne bi učinio. On i dalje ostaje potpredsjednik stranke, samo neće biti politički tajnik. 

Imate li vi ambicije preuzeti Domovinski pokret?

Prerano je o tome govoriti. Najprije trebamo imati sjednicu Predsjedništva, razmotriti novonastalu situaciju, sjednicu Domovinskog odbora i Sabor stranke, a onda ćemo vidjeti tko će biti kandidati za novog predsjednika stranke. A možda nam se predsjednik i predomisli, nikada nije kasno da se predomisli. 

Mislite da je to realna opcija nakon, kako je sam naveo, neopozive ostavke?

Ne znam, teško je govoriti o tome. Ako je on tako odlučio, naravno da se svi mi moramo pomiriti s njegovom ostavkom. Ali ako će Sabor stranke biti za koji mjesec ne vidim razlog zašto ne bi vodio stranku ovih par mjeseci. To je čisto stvar nekakve tehnike. 

Zašto je Škoro dao ostavku?

Mislite li da je ostavka ili iznuđena ili da je bio prisiljen ili ucijenjen Škoro napraviti taj potez?

I ovo pitanje potvrđuje ono što sam rekla. Kada se dvoje ili troje ljudi sastane pa onda imaju nekakav sastanak, onda se špekulira. Vidim i danas da mnogi analitičari koji nisu ni članovi stranke niti znaju što se u stranci događa, spekuliraju i s istragama i s ucjenama i s ovim i s onim…

S druge strane, činjenica je da on zadržao svoj saborski mandat. To mu omogućuje saborski imunitet. Logično je da se oporba pita je li razlog to što se boji mogućeg kaznenog progona?

On je zadržao saborski mandat jer ima obvezu prema ljudima koji su glasali za njega. Nemojmo zaboraviti na prošlim lokalnim izborima je u gradu Zagrebu dobio više od 100 tisuća glasova. Mi imamo svi obvezu najprije prema našim biračima, a potom prema našim članovima, simpatizerima, volonterima i svim ljudima koji žive za taj Domovinski pokret. Domovinski pokret nije ničija imovina. Nije imovina ni Miroslava Škore, ni Marija Radića, ni Vesne Vučemilović ni Ćipe Mlinarića ni Stjepe Bartulice.

Upravo je spomenutog Mlinarića, u posljednjem intervju za RTL spomenuo predsjednik Republike. On je u tom intervju javno zazivao ostavku ili odlazak Škore s čelnog mjesta Domovinskog pokreta i upravo je njega naveo kao osobu koja bi ga mogla naslijediti. 

Mislim da je predsjednik Milanović zadnja osoba koja će kadrovirati u Domovinskom pokretu, dokle god sam ja član Predsjedništva i jedan od osnivača stranke.