Škoro se naljutio na voditelja N1 televizije pa otkazao gostovanje: Evo što je krenulo po zlu

Škoro se naljutio na voditelja N1 televizije pa otkazao gostovanje: Evo što je krenulo po zlu

Kandidat za gradonačelnika Zagreba Miroslav Škoro putem Facebooka je objasnio zbog čega je odlučio otkazati gostovanje u emisiji Pressing na televiziji N1 koju vodi Ilija Jandrić.

Poručio je da je to učinio zbog njegovih nedavnih, kako je naveo, neprofesionalnih objava na Facebooku.

– Albina pozvala ljude da glasaju za Srbiju. Škoro saziva izvanrednu pressicu za 3,2,1, glasi jedna od objava Ilije Jandrića vezano za Eurosong.

– Isto je malo sumLJivo da su inicijali Tomislava Tomaševića TT, a rođen je godinu i pol nakon smrti Tita! Možda je on njegova reinkarnacija? Kao dalaj lama i te spike?!, napisao je također Ilija Jandrić, javlja Jutarnji list.

Škorino reagiranje prenosimo u cijelosti:

– Iako bih Vaše gledatelje rado upoznao sa svojim programom i vizijom koju imam za grad #Zagreb, moram Vas obavijestiti da sam, potaknut Vašim nedavnim objavama na Facebooku, odlučio otkazati svoje gostovanje. Vašom objavom na Facebook profilu nisko i neprofesionalno komentirate hrvatsko-srpske odnose u natjecanju i glasovanju za pjesmu Eurovizije, pritom na ružan i sugestivan način koristeći moje ime, a nakon tog statusa to nastavljate činiti i drugim sugestivnim objavama na društvenim mrežama. 

Ilija Jandrić

Ja sam od početka svog političkog djelovanja, pa i ranije, jasno komunicirao svoj svjetonazor i njega se ne sramim niti ga skrivam. Međutim, morate znati da kao što i ja, kao javna osoba, moram paziti i na ono što izgovaram u svoje privatno vrijeme, tako ste i Vi javna osoba koja svojom komunikacijom šalje određene poruke. Ovom ste objavom povrijedili mene kao osobu jer mi namećete neprijateljstvo prema cijeloj jednoj državi ili jednom narodu, a to je, ne samo vrlo podlo, nego je to i vrlo opasna retorika. Voljeti svoje ne znači mrziti tuđe! Sigurno ne nekome tko se smatra kršćaninom.

Ono protiv čega se borim i borit ću se dok sam živ nije jedan narod, nego sustav u kojem je naš narod u nedavnoj prošlosti živio i u krvi iz tog sistema izašao, a neki ga svojim stavovima žele vraćati. Dok dišem, zagovarat ću slobodu i demokraciju i boriti se za ono u što vjerujem. Vi ste nažalost svojim objavama pokazali da u Vašoj emisiji ne mogu računati na tu slobodu i demokraciju, povrijedili ste osnovno načelo svog posla, a to je profesionalnost i nepristranost. Javno ponižavanje je nešto što može biti prihvatljivo u političkoj borbi, ali je nedopustivo kada to čine predstavnici medija, koji bi trebali biti neovisan i neutralan kanal plasiranja objektivnih informacija prema građanima. I za to ću se, gospodine Jandriću, boriti – za slobodu medija, koja je ključna za slobodno demokratsko društvo u kojem će narod imati pravo na istinu, a ne na neku “istinu” koju mu plasira ova ili ona partija, kako god se ona zvala. U istini živim i za istinu ću se uvijek boriti, tako su me naučili moji roditelji, tako mi nalaže moja vjera i moja savjest! Vi, gospodine Jandrić, možete u privatno vrijeme biti simpatizer i pobornik platforme Možemo, ali u obavljanju novinarskog posla istina, nepristranost i objektivnost su temeljene postavke. Vi ste nažalost svojim istupima pokazali da Vas ne zanima istina i činjenice, nego propaganda vlastitog mišljenja. Svojim ruganjem ste degradirali svoju emisiju na nivo ispod prihvatljivog demokratskog i civiliziranog dijaloga. 

Dopustite mi da citiram Kodeks časti hrvatskih novinara koji kaže: „U svom su radu novinari dužni braniti ljudska prava, dostojanstvo, slobode i vrijednosti, uvažavati pluralizam ideja i nazora. U svim novinarskim prilozima, pa tako i u komentarima i polemikama, novinar je dužan poštovati etiku javne riječi i kulturu dijaloga te uvažavati čast, ugled i dostojanstvo osoba ili skupina s kojima polemizira. Novinar se ne smije baviti poslovima koji bi mogli ugroziti njegovu neovisnost, objektivnost i samostalnost prosuđivanja, narušavajući njegov novinarski dignitet. Novinar, kao i svaki građanin, ima pravo na političko i drugo opredjeljenje. On, međutim, u svom djelovanju zauzima profesionalnu distancu prema aktualnim zbivanjima, što je jedan od preduvjeta za objektivno i profesionalno izvještavanje o događajima.

Stoga, gospodine Jandrić, ako Vi već niste sačuvali svoju čast, ne zamjerite što sam odlučio ja sačuvati svoju, zaključuje Škoro u objavi na Facebooku.

N1 odbacuje svaku sumnju u nepristranost i profesionalnost svojih novinara i urednika.

Miroslav Škoro je kandidat u kampanji i, kao i svi drugi kandidati, ima jednak tretman u programu N1 televizije. Prije samo dva dana bio je gost u jednosatnom izbornom sučeljavanju u našem programu. Nismo čuli nijednu primjedbu na neravnopravan ili neprofesionalan tretman, jer takvih primjedbi, jednostavno nije bilo, niti bi ih moglo biti, budući da su svi kandidati tretirani novinarski nepristrano i profesionalno.

Objava Miroslava Škore je dio njegove predizborne kampanje u kojoj ne sudjelujemo, pa s takvim objavama ni ne želimo polemizirati.

Miroslav Škoro sumnja u nepristranost i neprofesionalnost novinara u čijoj emisiji nije ni gostovao.

Privatne objave svojih novinara N1 smatra slobodom koja je zagarantirana svima hrvatskim Ustavom, i one ni na koji način ne utječu na profesionalnost u radu i izvještavanju N1 televizije.

Foto: Hina