Škoro “vidi Staljina” u načinu na koji je Penava došao na tron: Kada su izbori dobro pripremljeni, ne treba ih i održat

Škoro “vidi Staljina” u načinu na koji je Penava došao na tron: Kada su izbori dobro pripremljeni, ne treba ih i održat

Gost RTL-a Danas bio je bivši šef Domovinskog pokreta, sada član kluba Suverenista i još uvijek potpredsjednik Sabora Miroslav Škoro.

Ostajete li i dalje potpredsjednik Sabora?

Ne znam, vidjet će se za desetak dana to je samo stvar koji će se model primijeniti. Hoće li ići se ići kao što u politici je, malo prava i puno matematike ili će to ići na bazi dogovora više klubova.

Očekujete li da ćete ostati na toj poziciji?

Da vam budem iskren to meni uopće nije bilo važno u ovom trenutku i nije mi ni od prvog trenutka. Nisam se ni borio da bi bio na nekoj privilegiranoj poziciji i ustvari pozicija potpredsjednika Sabora je samo protokolarna funkcija.

Zvučite kao da vam se više neda?

Nije istina da mi se više neda. Jedno je baviti se politikom i obnašati mjesto potpredsjednika Sabora, a to znači predsjedat sjednicama s vremena na vrijeme. Ja sam to do sada učinio možda 2-3 puta tako da mi to, ako se dogodi da ne budem dalje, neće nedostajati.

Bivši stranački prijatelj i kolega, službeno je zauzeo vašu sad bivšu poziciju. Jeste se čuli s njim?

Ne, to jedna zanimljiva teza koja se provlači cijelo vrijeme o tome kako smo mi u nekim prijateljskim odnosima i moram iskoristiti ovu priliku da kažem da Penava čovjek kojeg ja poznajem i s kojim sam imao prigodu sresti se par puta. No, međutim, biti prijatelj, ako je po definiciji biti prijatelj oni koji se poznaju u nuždi i nevolji, definitivno nisam bio s gospodinom Penavom.

Jeste li prije bili prijatelji s gospodinom Penavom?

U zadnjih dva mjeseca, vrlo teških dva mjeseca za moju obitelj i za mene, nije mi ni jednom nazvao.

Razočarao vas je u tom trenutku i sada više nije vaš prijatelj?

Gledajte, da bi vas netko mogao razočarati, morate se prije s njim oduševiti. Tako da nije me razočarao.

Niste nikada ni bili prijatelji?

Nismo, mislim šta je to sad bitno. Ja sam rođen u Višnjevcu 1962. godine imao nekoliko prijatelja cijeli svoj život, a nekoliko sam stekao u međuvremenu, ali ne bi gospodina Penavu ubrojio u to.

Nije bilo potrebe da mu čestitate na izboru?

Pa ja mislim da se nitko nije ni iznenadio činjenicom da je gospodin Penava izabran za predsjednika Domovinskog pokreta. To smo znali i vi i ja još u kolovozu. Dakle, stranački vrh je to odradio, čini me se po onoj staroj Staljinovoj kada su izbori dobro pripremljeni ne treba ih i održati. Tako da, čestitam mu ovom prigodom.

Vi ste i prošlog vikenda bili u Saboru, ali kao suverenist. Niste se i dalje učlanili u stranku, ali ste ušli u saborske klupe. Vidjeli ste Crodemoskop, Suverenisti imaju 1 posto potpore. Koji je nekakav limit na koji vi možete računati?

Ne znam, ja sam oduvijek, od kako sam se ponovno počeo baviti politikom, govorio kako su te ankete o nečemu o čemu se može razgovarati na nekoliko razina. Ovo su suhoparni podatci koje ste vi dobili na temelju ne znam kojeg moderiranja, koji je uzorak. Na uzorka ne mislim na broj nego koja je njegov astratifikacija. Ankete pokazuju nekakve trendove, Suverenisti rastu ako pogledamo vaše posliejdnje istraživanje. Sad su već na jedan posto, tko zna gdje im je granica.

Gdje je limit po vama?

Ne zanm, samo nebo je granica. Vidjet ćemo. Treba puno raditi, treba otvarati neke nove teme i maknuti se od onih stvari koje su opterećivale Suvereniste već neko vrijeme u javnosti. Mislim da možemo napraviti dobar posao.

Kad ćete se učlaniti u Suvereniste?

Kada budem procijenio da je to dobro ne samo za mene i za Suvereniste nego i za sve ljude koji na neki način očekuju da budem odgovoran prema njima jer su se počeli baviti s politikom na neki način i zbog mene. Dakle, ne još?

Jeste li pregovarali s Mostom u ovom razdoblju?

Nisam, razmijenio sam SMS poruku s gospodinom Petrovom. Samo sam mu zahvalio na podršci koju mi je negdje javno iskazao. Mislim da je bila u pitanju moja sestra pa sam mu zahvalio.

Jeste li u ovoj ranijoj situaciji razmišljali da se povučete iz politike?

Ne, nisam razmišljao o tome. Mislio sam i kod same situacije kada sam podnio neopozivu ostavku da Domovinski pokret treba ići jednim smjerom u kojem ćemo iskoristiti ovo vreme koje je pred nama, a to je nekih tri godine da ojačamo maksimalno, da se ekipiramo kvalitetno. Bili smo u tom trenutku treća stranaka u državi. Međutim, došlo je do ozbiljnog raizmoilaženja sa suradnicima. Ja ne bih više vremena trošio niti na njih niti na ono što oni sada rade. Tako je, kako je. Ja ću se i dalje nastaviti baviti politikom.

Trenutna siuacija i vaš rejting vas nisu nagnala da se vratite svojim korjenima, svojoj glazbenoj karijeri?

Gledajte, ako imate na razini nepopularnih političara po vašem istraživanju četiri posto, onda je to puno manje nego 23 posto koliko ima aktualni premijer pa njega ne pitamo je li se on planira prestati baviti politikom. Politika je takva kakva je, posebice u Hrvatskoj. Percepcija je vrlo bitna stvar, trendovi su vrlo bitna stvar. Do sljedećih izbora imamo tri godine i ja ću se potruditi da svojim kavalitetnim radom i suradnjom s ljudima, a to su Suverenisti i općenitio s ljudima oko centra i centra desno. 

Iznenađuje li vas snimka koja je objavljena ovoga tjedna o nasilju nad migrantima?

Da, naravno da me iznenađuje. Osuđujem svako postupanje bilo kakve institucije i ljudi koji su posebice zaduženi za sigurnost mimo onog ašto je zakonom dopušteno. Žao mi je što se tako nešto dogodlio. Međutim, treba utvrditi činjenice i postupiti sukladno zakonu.

Foto: Hina