Slikovita organizatorica prosvjeda: Država je propisala biftek, a općine nam mogu isporučiti hrenovke

Slikovita organizatorica prosvjeda: Država je propisala biftek, a općine nam mogu isporučiti hrenovke

U studiju Dnevnika Nove TV sindikalistica i jedna od organizatorica današnjeg prosvjeda pod nazivom “Jednakost, sigurnost i kvaliteta u vrtićima. Ili mislite da možete bez nas? Želite li naš otkaz?!” Iskra Vostrel Prpić razgovarala je s reporterkom Dnevnika Nove TV Sanjom Višticom.

Iskra Vostrel Prpić kazala je da su se sindikati i udruge organizirali zbog problema s uvjetima rada i niskim plaćama dodavši da prosvjed nije upućen protiv Ministarstva obrazovanja.

“Više od 50 posto gradova i općina ne isplaćuju plaće u visini koje su propisane”, kazala je istaknuvši da posezanje za eventualnim tužbama nije način na koji bi se trebao rješavati ovakav krucijalan problem.

Komentirajući konstataciju reporterke Dnevnika Nove TV Sanje Vištice kako ministar ne vidi ništa sporno u situaciji da “uskaču“ učitelji kad nema odgojitelja upozorila je da su i dosad kako učitelji, ali i tzv. nestručne zamjene radile posao predškolskih odgojitelja. “Nemamo problem da učitelji dođu”, kazala je te nastavila: “Nema tko raditi, nitko se ne javlja na natječaje i ovakvim načinom puštanja nestručnih zamjena i mazanjem očiju da će učitelji doći u naš sustav – to neće riješiti probleme.”

Rješenje vidi u tome da se povećaju upisne kvote. Ali problem nije samo u tome. 

“Ono na što mi ukazujemo jest neadekvatan model financiranja jer su vrtići delegirani na općine i gradove. Slikovito, država je propisala biftek, a općine nam mogu isporučiti hrenovke”, slikovito je kazala Iskra.

“Država se mora uključiti u financiranje vrtića”, dodaje. 

Dodaje da se plaće protežu između 3500 do 8000 kuna, a to su, kaže, užasno velike razlike. Poručuje da se treba sjesti za stol i da je dijalog jedini način rješenja ovog problema.

Foto: Hina