Slovačkog premijera Fica je upucao 71-godišnji književnik: Oružje je posjedovao legalno

Slovačkog premijera Fica je upucao 71-godišnji književnik: Oružje je posjedovao legalno

Slovački portal SME objavio je da je napadač na Fica 71-godišnji književnik Juraj Cintula iz mjesta Levice u južnoj Slovačkoj. Ovu informaciju SME portalu potvrdio je policijski izvor. Riječ je o 71-godišnjem književniku, osnivaču Književnog kluba Duha i članu Društva slovačkih književnika. Kako javlja Markíz TV, Cintula je svladalo premijerovo osiguranje, a potom je s lisicama na rukama sjeo na tlo i, prema snimci, komunicirao s policijom.

Kako stoji na njegovoj Facebook stranici, autor je zbirki poezije San buntovnika, Diptih i Vosy. Objavio je i roman The Message of Sacrifice. Na mrežama navodi da je pisac i pjesnik koji je nezadovoljan stanjem u državi. Prema mediju aktuality.sk, oružje je posjedovao legalno, a prethodno je radio za privatnu zaštitarsku službu. Tada je i sam bio meta napada u jednom trgovačkom centru.

Prema riječima svjedoka, Fico mu je prišao da se s njim rukuje, a zatim su se čuli pucnji. Novinar koji je razgovarao s njegovim sinom, rekao je da je u šoku te je potvrdio da je njegov otac imao legalno oružje.

“Nemam pojma što je otac namjeravao, što je planirao i zašto se to dogodilo”, rekao je.

Kako piše Novinky.cz, Cintula navodno nikada nije otvoreno spominjao likvidaciju nekog političara, a nije imao ni psihičkih smetnji. Premijera su nakon napada tjelohranitelji odmah ukrcali u vladinu limuzinu i odvezli u lokalnu bolnicu. Upucan je s više hitaca i trenutno je životno ugrožen, objabvljeno je na službenom Ficovom profilu.

Fic je potom helikopterom prevezen u bolnicu Roosevelt u Banskoj Bistrici, gdje je primljen na hitnu.

“Transport do Bratislave trajao bi predugo zbog neizbježnosti operacije. Sljedeći sati će odlučiti”, stoji na premijerovoj Facebook stranici. Ministar unutarnjih poslova Šutaj Eštok kaže da će učiniti sve da se napad na premijera što prije istraži.

“Naš zajednički zadatak je odmah zaustaviti širenje političke mržnje. Emocije su sasvim prirodno uzburkane, ali bilo bi jako loše ovu opasnu situaciju još više eskalirati”, rekla je Šutaj Eštok.

Pucnjavu vidi kao upozorenje cijelom društvu da će ljudi, ako sada ne stanu, uništiti sve što ih je spajalo kao naciju. “Za mene osobno je strahovito razočarenje kako se naš zajednički trud da pripadamo civiliziranom svijetu najnaprednijih zemalja u trenu pretvorio u ništa”, rekao je šef MUP-a.

Foto: Hina