Sluša li Plenković glas naroda: Čak 60 posto građana želi da se izbori održe u rujnu

Sluša li Plenković glas naroda: Čak 60 posto građana želi da se izbori održe u rujnu

U Newsroomu N1 danas su objavljeni rezultati istraživanja o koronakrizi koje je radila Agencija MASMI. Istraživanje je provedeno od 25.-30- travnja na uzorku od 505 punoljetnih građana koji su odgovarali na pitanja kome najviše vjeruju u krizi, kako se ona odrazila na njihove živote te kada priželjkuju parlamentarne izbore. Zanimljive odgovore komentirao je Igor Dušanović, direktor međunarodne agencije za istraživanje tržišta MASMI.

“Građani su koronavirus definirali kao izrazito zaraznu bolest s mogućim teškim posljedicama koja prekida našu svakodnevicu i odvaja nas od naših bližnjih”, rekao je Dušanović i osvrnuo se na rezultate istraživanja prema kojima građani najviše vjeruju Ministru zdravstva Viliju Berošu, zatim ravnateljici Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ Alemki Markotić te predsjedniku Zoranu Milanoviću.

“Ne govorimo o popularnosti već o povjerenju, uloga cijelog Stožera je bila izuzetno važna i mjere koje propisuju znatno dižu povjerenje, zadovoljstvo i sigurnost jer, uz strah od bolesti, jedna od glavnih emocija je neizvjesnost. Kriza je kompleksna, a prve potrebe su sigurnost i zdravlje. Zato su Beroš i Markotić najbolje ocijenjeni. Oni su nam dali izvjesnost, smjer, redovno, razumljivo i ljudski su komunicirali. Posebno nam je važna i potreba za bliskosti. Taj segment vode Krunoslav Capak i Davor Božinović i tu smo već kritičniji”, rekao je Dušanović.

Istraživanje je pokazalo i da gotovo 70 posto građana smatra da je Vlada donijela dobre poteze što Dušanović objašnjava potrebom za vodstvom u krizi i reakcijom Vlade u smislu mjera koje su pomogle gospodarstvu.

Zanimljivo je i mišljenje građana o tome kada bi se trebali održati parlamentarni izbori. Njih 60 posto smatra da bi se to trebalo dogoditi u rujnu.

“Strah od zaraze postoji i dalje, građani očekuju mali predah, 23 posto građana kaže da im najviše fali godišnji, a ne da odmah nakon krize budu svjedocima političkih borbi koje će imati malo veze s dnevnim stvarima koje su nam bitne u smislu kako ćemo si organizirati život u trećem kvartalu kada će sve doći na naplatu”.

U tom smislu ne treba iznenaditi da je 23 posto građana reklo da im je otvaranje kafića vrlo bitno s obzirom na nedostatak kontakata s bližnjima i prijateljima, 81 posto njih planira ići u kafiće no nešto rjeđe no prije, većinom zbog straha od zaraze.

Foto: Dario Grzelj/Hina

Facebook Comments