ŠOK IZ SARAJEVA: Tužiteljstvo provjerava kaznenu prijavu protiv Milanovića. Sporna je jedna izjava

ŠOK IZ SARAJEVA: Tužiteljstvo provjerava kaznenu prijavu protiv Milanovića. Sporna je jedna izjava

Tužiteljstvo BiH provjerava kaznenu prijavu protiv Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatske, a koja se tiče negiranja genocida u Srebrenici, saznaje portal Dnevnog Avaza. Informacija im je, kako pišu, potvrđena iz Tužiteljstva BiH.

– Predmet je u radu, više informacija ne možemo davati – odgovoril su za Avaz je iz te pravosudne institucije. 

Protiv Milanovića je kaznena prijava podnesena krajem prošle godine, zbog, kako je navedeno, grubog umanjivanja zločina genocida u Srebrenici koji su srpske snage počinile u srpnju 1995. godine; javlja Slobodna Dalmacija.

Prijava je podnesena zbog Milanovićeve izjave da “svaki genocid nije isti”.

– Postoje genocidi i genocidi. Postoji genocid nad židovskim narodima, u Ruandi, postoji genocid u Srebrenici, odnosno jedan događaj definiran kao genocid, a genocid ima vrlo širok raspon, postoji genocid u Drugom svjetskom ratu, postoji Jasenovac… Nije sve isto, kao što ni svaka žrtva nije ista. Najbolje je reći da je sve isto. Nije“, kazao je Milanović 6. prosinca prošle godine.

Predsjednik Hrvatske genocid je negirao i dva mjeseca, tijekom sastanka sudionika procesa Brdo – Brijuni u Sloveniji, zbog čega je oštro reagirao i OHR. Milanović je kasnije rekao da to nije točno, te da je “genocid je politička metrika”, piše Avaz.

Bivši visoki predstavnik Valentin Inzko je krajem srpnja dopunio Kazneni zakon BiH koji predviđa kazne zatvora od šest mjeseci do pet godina za onoga ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom.

U Tužiteljstvu BiH postoji 40 prijava za negiranje genocida. Među njima je i Dodik, piše Avaz.

Foto: Hina