Šokantna izjava bivšeg ministra: Gorivo kod nas poskupljuje bez razloga

Šokantna izjava bivšeg ministra: Gorivo kod nas poskupljuje bez razloga

Idući tjedan očekuje nas novi skok cijena goriva. Litra eurosupera mogla bi biti skuplja za 71 lipu te bi stajala 14 kuna i 20 lipa, dok bi eurodizel trebao biti gotovo 15 kuna. Bit će to prvo poskupljenje u posljednja dva tjedna nakon što je Vlada snizila trošarine i trgovačke marže te definirala da se cijene mijenjaju svakih 14 dana. Vlada najavljuje daljnje mjere za ublažavanje udara cijena.

Poduzetnik Miljenko Mileković ima tvrtku za dostavu vode. Za svako poslovno vozilo dnevno za gorivo potroši i do 500 kuna. Vožnja postaje luksuz i gospodarstvenicima i građanima.

Vlada će do početka idućeg tjedna odlučiti – što dalje, javlja HRT.

– Stvarno su sve opcije na stolu, živimo u neizvjesnom vremenu, prema tome učinit ćemo sve što je u našoj moći da svima bude bolje odnosno da se ovi inflatorni udari ublaže koliko god je to moguće, rekao je Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Prostor za smanjivanje trošarine, iznad one minimalne koju Europska unija propisuje – više nije velik, kaže ministar financija.

– Nakon ove dvije intervencije, de facto, nama ostaje nekih manje od 20 lipa na strani dizela, odnosno nešto malo manje od 40, konkretno 36-37 lipa na dizelu. Kako ćemo i što ćemo reagirati, to ćemo vidjeti, rekao je Zdravko Marić, ministar financija.

Cijenu goriva i njezin posredni utjecaj na inflaciju u Saboru su komentirali oporbeni zastupnici.

– Postoji prostor na razini Europske unije, da cijela Europska unija, zašto Hrvatska ne bi bila inicijator i predvodnik, zapravo promjene direktive i počnu razmišljati i o manjem PDV-u na gorivo, dakle privremenoj mjeri, rekao je Siniša Hajdaš Dončić, SDP.

– Da se ovi veliki ekstraprofiti naftnih kompanija oporezuju višom stopom, jednokratno, dakle ove godine i da se taj prihod proračunski investira u vaučere za one ljude koji su u najnižim dohodovnim razredima, kazala je Sandra Benčić, Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka.

– Postoji eventualno još zamrzavanje cijena, ali onda dovodite u opasnost opskrbu svih benzinskih stanica, što opet može dovest do velikih problema, upozorio je Zvonimir Troskot, Most.

Cijene naftih derivata, kaže Davor Štern, rastu brže od cijena sirove nafte.

– Manipulacija cijena goriva na mediteranskom tržištu dovodi do toga da kod nas poskupljuje gorivo bez razloga. Naime, mislim da je krajnje vrijeme da se razmisli o stavljanje Rafinerije Rijeka u pogon, u puni pogon, kako bi zadovoljila potrebe tržišta za energentima po pravednoj cijeni, poručio je Davor Štern, bivši ministar i energetski stručnjak.

Jer poskupljenje goriva, kaže Štern, prelijeva se i na druge proizvode i usluge. Stoga je iznimno važno kontrolirati njegovu cijenu i izbjeći stihiju.

Foto: HRT