Šokantna izjava dekanice o seksualnom zlostavljanju studentica: Lagala bih kada bih rekla da nemam pojma

Šokantna izjava dekanice o seksualnom zlostavljanju studentica: Lagala bih kada bih rekla da nemam pojma

Nakon što su se s mučnim pričama javile brojne studentice i glumice, i konkretno govorile o Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, njihova je dekanica otvorila nekoliko sigurnih kanala za prijave seksualnog zlostavljanja. Preko maila, osobno, svakako. Dragi kolege, molim da se odazovete, jer ovo je važno. Važno za školu, važno za profesiju, ključno za zdravlje društva u kojem živimo. Franka Perković Gamulin gostovala je u RTL Direktu. 

Koliko ste prijava primili

Primili smo ukupno 17 prijava, neke se tiču istih nastavnika, od toga sedam potpisanih, 10 anonimnih, dio prijava se odnosi na 4 nastavnika odnosno nastavnice koji su zaposleni na Akademiji, a ostali se odnose na umirovljene čini mi se 2, jedna na pokojnog profesora i jednog bivšeg vanjskog suradnika.

O kakvim se prijavama radi?

U manjem broju se javljaju studentice i studenti koji sada pohađaju Akademiju, u većem broju to su bivši studenti i studentice. Čini se da smo otvorili jedan dobar kanal, da ljudi imaju povjerenja u nas i da tako spremni iznijeti svoje priče a one su u rasponu koje ja kao laik mogu kategorizirati možda kao vjerojatno teško djelo, u smislu seksualnog zlostavljanja, do različitih oblika diskriminacije i uznemiravanja, a to možda i najčešće.

Što ćete na kraju s tim prijavama, kazneni postupak?
Sasvim sigurno, sve ono što zakon omogućava. Javila se i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova sutra imamo sastanak, dala nam je potpuno podršku a ona nam j potrebna jer ne poznajemo sve pravne procedure dobro. Javila i gospođa iz policije oni reagirali putem medija dobili informaciju i osjećam da svi imaju potrebu da pomognu i podrže ovu akciju. Da postoji problem pravosudnog sustava koji je takav kakav je ali mislim da će se neke stvari dogoditi.

Vi niste imali pojma da se to događa na vašoj akademiji?
Lagala bih da kažem da nisam imala pojma, sjećam se kao studentica jedne priče. Ta priča sada nije prijavljena, to je bilo vrijeme 90- ih. Nikome od nas nije padalo  na pamet da se takve stvari prijavljuju. Svi su imali osjećaj da ćemo biti ismijani. Što se tiče seksualnog uznemiravanja, toga ima u svakom segmentu društva pa tako i kod nas. Mi nismo prisutne bile u tim trenucima da bismo mogle reagirati.

Ono što je veliki problem što načujemo ili doznamo nešto, ali ne možemo ništa. Moramo imati konkretnu prijavu ime i prezime i osobu koja će stati iza te prijave. Temeljem – čula sam, a osoba se ne želi uključiti i reći, mi ne možemo ništa.

Vjerujete li da će se i druge žene iz kazališta i filma uključiti?
Vjerujem da hoće, da će se inicijativa proširiti i na druge profesije. Javnost ima sliku o našem poslu, kao oni se ponašaju manje prihvatljivo nego što to uobičajeno i iznenade se da to ipak nije tako, sigurna sam da ovaj problem postoji i u korporacijama i u medijima, da postoji svugdje.

I u Americi su sve pokrenule glumice, kao i ovdje?
Da one su pokretač, one naprosto imaju poziciju u društvu, jako su vidljive, mediji odmah reagiraju, vidljivije su nego žene koje rade u banci, primjerice.

Me too pokret je nastao prije tri godine, u Hrvatskoj se tada nije ništa govorilo do ovog slučaja.
Neka se dogodilo, neka se počelo govoriti, neka voda krene i neka počnemo ozbiljno o tome razgovarati.

Hoće li se promijeniti?
Sigurna sam, ali pod uvjetom –  dobro je jedna kolegica rekla da se cijela ova akcija ne pretvori u linč. To nije dobro, treba biti jako pažljiv da sve radimo kako treba i jako je važno da stvari izguramo do kraja, da hrabre žene koje su prijavile dobiju satisfakciju da je netko odgovoran.

Na slici: Dekanica  Akademije dramskuh umjetnosti Franka Perković Gamulin

Foto: Hina