Šokantna izjava Furia Radina koja se neće svidjeti Božinoviću i Capaku: Pitanje je i je li u Hrvatskoj bilo epidemije

Šokantna izjava Furia Radina koja se neće svidjeti Božinoviću i Capaku: Pitanje je i je li u Hrvatskoj bilo epidemije

Konstituiran je novi, 10. saziv Hrvatskog sabora. Hoće li sabornica biti mjesto svađe ili konstruktivne rasprave, je li epidemijom ugrožena tanka većina i kako će proći glasanje o potpori novoj Vladi u Otvorenom su odgovarali Mario Kapulica (HDZ), Mirela Ahmetović (SDP), Nikola Grmoja (Most), Furio Radin i Tomislav Tomašević (Možemo!).

Na pitanje kako će, s obzirom na pandemiju, odraditi posao do kraja s tankom većinom od 76 ruku, Mario Kapulica je kazao kako će to biti lakše nego u njemačkom Budestagu gdje su vladajući odradili mandat s jednim mandatom više, a zastupnika je bilo više od 700. Smatra da će Sabor u međustranačkom dogovoru naći model kako funkcionirati.

– Kada treba Vladi za tanku većinu onda igra i glasovanje putem maila, a kad građani trebaju ostvariti svoje pravo onda ne može ni dopisno glasovanje, odgovorio je Nikola Grmoja na pitanje bi li mogao prihvatiti izmjene Statuta i moguće glasovanje zastupnika videolinkom iz samoizolacije. Najavio je da će Most u Saboru ponovno pokrenuti pitanje uvođenja dopisnog i elektronskog glasovanja i uvjetovat će podršku takvom prijedlogu da se isto to omogući građanima i dijasopori na idućim izborima.

Što može za vladajuće, a ne može za građane?

Tomislav Tomašević upozorio je kako u zagrebačkoj skupštini nisu mogli elektronski glasati. Smatralo se da je ta sjednica nevažeća. Nakon što se milijun puta tražilo da se to regulira, došlo je mišljenje Ministarstva uprave da sve skupštine mogu imati on-line glasanje, elektronske sjednice, putem telefona, videolinka. Na pitanje hoće li podržati Mostov prijedlog odgovorio je pitanjem: Što je to što može za vladajuće, a ne može za građane?

“Hrebak po uputama epidemiologa nije smio doći u Sabor”

Mirela Ahmetović je napomenula kako je Dario Hrebak danas bio u Saboru kako bi držao većinu, a da su prema uputama epidemiologa svi vijećnici koji su sjedili u prva tri reda trbali izbjegavati kontakte. Hrebak je, dodala je – sjedio u prvom redu. I SDP je spreman podržati neke izmjene Statuta kako bi podržali digitalizaciju, ali kako je rekla “ne da nas ugrožavaju oni koji pošto-poto žele osigurati većinu kao što su to danas napravili vladajući”.

Radin: Pitanje je je li u Hrvatskoj bilo epidemije

Furio Radin kaže kako se u Italiji dopisno glasuje već odavno. Nove se tehnologije moraju primijeniti i do elektronskog glasovanja će doći, glasovat će se i češće od četiri godine, jer to ne košta ništa, kazao je Radin koji je pritom dodao kako je upitno je li u Hrvatskoj bilo epidemije korona virusa.

Grmoja: Stavio sam masku u Saboru i osjećao sam se posramljeno

Ova njegova izjava izazvala je niz komentara – Radi li se o razdoru u vladajućoj koaliciji, pitao je Tomašević, a Nikola Grmoja je poručio kako se u malo stvari slažu, a ovo je jedna od njih. Postavio je pitanje jesmo li pretjerali s mjerama i koju poruku šalju političarima. Stavio je, kaže masku u Saboru i osjećao se čudno, a zastupnici su se osjećali posramljeni. Radin je potom pozvao na kompromis i zaključio da epidemije možda nije bilo jer smo pravilno reagirali.

Mario Kapulica napomenuo je da se u Europi u tijeku pandemije održao niz izbora: Poljska, Bavarska, Francuska, Island, Sjeverna Makedonija, Rusija… Smatra da se pretjeruje kad se sumnja u legitimnost parlamentarnih izbora u Hrvatskoj. A što se tiče mjera Stožera, kaže – ne možemo se odreći mjera koje nam struka preporučuje.

Tko kuka u Saboru i nelegitimnost izbora zbog izlaznosti

Izbori u Poljskoj i Bavarskoj obavljeni su dopisno, napomenuo je Nikola Grmoja te naglasio kako je izlaznost u Hrvatskoj bila mala. Povukao je i pitanje ustavnosti izbornih jedinica. Dodao je kako sad ima nekih koji su se već vidjeli u Vladi i koji sad kukaju zašto je HDZ uzeo manjine a ne njih. “Recite jasno, Domovinski pokret”, ubacio se Tomašević. Radin je dodao kako što se tiče izlaznosti – pola bi lokalnih izbora moglo biti proglašeno nevažećima.

Facebook Comments