Šola o aferama u komisiji von der Leyen: Pored drugih, Šuica djeluje kao moralna vertikala

Šola o aferama u komisiji von der Leyen: Pored drugih, Šuica djeluje kao moralna vertikala

Ivica Šola je za Slobodnu Dalmaciju pisao o aferama koje opterećuju članove nove Europske komisije pod Ursulom von der Leyen. Afere ističe posebno zato što se stvara dojam, smatra Šola, da je najbitnije da je na čelu nove komisije žena, te da je u njoj najveći broj žena do sad.

Šola smatra da ipak postoje bitnija pitanja, poput onoga da Komisija ima čak 27 povjerenika, da šefica ima čak osam zamjenika od kojih tri “superzamjenika”, te da se resori izmišljaju da bi se zadovoljili apetiti svih država članica. Po tom pitanju, kaže Šola, i mi smo, po tome kako izgledaju naše Vlade, pravi europejci.

Afere u “ženstvenoj komisiji”

“Evo, jedan od ključnih resora dobila je bivša francuska ministrica obrane Sylvie Goulard, koja je odstupila s mjesta ministrice i koja je u policijskoj postaji Nanterre u Parizu bila ispitana jer je kao eurozastupnica koristila asistente koje je plaćala Europska unija da rade poslove za političke potrebe francuskih stranaka. Ukupna suma ‘nenamjenski’ potrošenog novca iznosila je oko 50 tisuća eura. Ali je dama Macronova saveznica i ljubimica pa će vjerojatno proći lišo. A i žena je…

Kao što je žena i Rumunjka Rovana Plumb, također važna karika u novoj ‘ženstvenoj’ komisiji von der Leyen. Plumb je, kao bivša ministrica u rumunjskoj vladi, 2017. godine bila dio velikog korupcijskog nekretninskog skandala, kada je optužena da je pogodovala nekim članovima svoje socijaldemokratske stranke oko zemljišta na Dunavu.”

I von der Leyen ide na ispitivanje

Kada smo kod repova, sumnje u korupciju i prijevare novih žena u Komisiji, ni sama šefica Ursula von der Leyen ne stoji baš najbolje. Njemački parlament na trećem stupnju provodi istragu protiv nje jer je kao ministrica obrane spiskala ogromnu količinu novca, sklapala unosne ugovore s preskupim vanjskim konzultantima bez ikakve supervizije, a radi se o osobama s kojima ima osobne odnose i poznaje ih. Tako bi von der Leyen uskoro trebala, u svojstvu šefice Komisije, najvjerojatnije u prosincu, biti ispitana u Berlinu zbog sumnji u moguću korupciju, ili zloporabu položaja i ovlasti, ili i jedno i drugo, a možda i nešto treće, jer su u tu rabotu bili uključeni i drugi članovi njezina ministarstva.

Šuica moralna vertikala

Zato i mi moramo biti ponosni, jer među ovom povijesnom ekipom broja žena u Europskoj komisiji našla se i naša Dubravka Šuica. Ova, uz Vesnu Pusić, najbogatija hrvatska političarka koja nekretnine nema samo na Jupiteru i Marsu, nigdje se, u istraživanju umočenih novih komisionarki koje je proveo portal Politico, ne spominje kao problematična. A zašto i bi, kada vidim u kakvoj je ekipi, ona čak djeluje kao moralna vertikala.

Foto: Patrick Seeger/Epa