Šostar najavljuje radikalne mjere za Zagreb: Bojimo se da korona ne “preskoči” na starije

Šostar najavljuje radikalne mjere za Zagreb: Bojimo se da korona ne “preskoči” na starije

U posljednja tri dana u Zagrebu je gotovo 486 novih slučajeva zaraze. Danas imaju 199 oboljelih na malo više od tisuću testiranja, što znači da je pozitivno gotovo 19% testiranih ili svaki peti.

Koji je uzrok ovako naglog skoka broja novooboljelih, odgovorio je u Dnevniku HRT-a Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba.

“Htio bih napomenuti da Zagreb nije žarište, imamo 721 aktivni slučaj u Zagrebu. To je 0,01% stanovništva, čak nešto manje. Ali se bojim da ćemo sutra opet srušiti ovaj neslavni rekord. Brojka je zabrinjavajuća, daleko od toga da nije, duboko sam nesretan. Jučer sam bio u gradu i vidio sam kako se mladi ponašaju, nadam se manjina. Stotinjak mladih bez maski, u kafićima, na cesti i stoga će sasvim sigurno barem 5 do 10 njih biti pozitivno”, kaže.

“Trenutačno je dosta oboljelih među mladima i osobama između 40 i 60 godina. Kad preskoči na starije, a u Zagrebu je gotovo 20% starijih od 65 godina, morat ćemo puniti i Zaraznu i Dubravu i možda otvarati nove kapacitete”, ističe.

Za Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” kaže da nije još do kraja puna, a i da u Dubravi prof. Vukšić dobro sve vodi i da imaju dovoljno kreveta.

“Mi smo aktivirali i Tomislavac kao karantenu. Među ovih 199 imamo i 29 studenata iz Španjolske koji su se međusobno družili. Ne znam je li netko došao zaražen ili su se ovdje zarazili. Većina njih je u privatnom smještaju, ali su danas prebačeni na Tomislavac.”

“Sutra će se doraditi mjere”

“Sutra će se doraditi mjere, ideja je da se predloži nošenje maski i u zatvorenom i na otvorenom prostoru”, kaže.

“Vidimo da imamo ljude u javnom prijevozu koji ne nose maske, ljudi u prodajnim centrima na hodnicima ne nose maske kao da u hodnicima nema virusa. Nijemci, Šveđani, Francuzi, pa čak i Talijani nose maske”, kaže Šostar.

Predložit ćemo, dodaje i da se ujednači radno vrijeme svih ugostiteljskih objekata, sada imamo strašne gužve i mislim da je primjereno da do 12 rade.

O blagdanu Svih svetih

Za nadolazeći blagdan Svih svetih i gradski prijevoz prema grobljima kaže kako Zagreb nema tisuću autobusa i da je za sada prijedlog da ipak prijevoza bude.

“Da se omogući našim starijim sugrađanima da mogu ići, ali bit će obavezan razmak onih koji čekaju, svi će morati imati maske koji čekaju i neće se puniti više od pola autobusa”, kaže Šostar.

Hoće li se predložiti da se uvedu kazne za one koji ne poštuju mjere, kaže kako on jest za to.

“Nadam se da će biti dovoljno razuma u ljudima, ali to je odluka za Nacionalni stožer civilne zaštite”, navodi.

Na slici: Milan Bandić i Zvonimir Šostar

Facebook Comments