Spasitelji najavili povratak: Zapovjednik opisao dramatičnu pucnjavu u blizini hrvatske ekipe

Spasitelji najavili povratak: Zapovjednik opisao dramatičnu pucnjavu u blizini hrvatske ekipe

Spasilačkim ekipama u Turskoj sve veći problem postaje sigurnosna situacija na terenu, sa sve češćim sukobima grupa lokalnog stanovništva, uz korištenje vatrenog oružja, krađama, pljačkama i intervencijama vojnih postrojbi koje pokušavaju održati kakav-takav red, potvrdio nam je je u telefonskom razgovoru Siniša Badovinac, zapovjednik operacija na terenu hrvatskog tima .

– Teško je više raditi bez pratnje policije ili vojske. U neposrednoj blizini jednog od naših potražnih timova u subotu je došlo do sukoba dvije veće grupe lokalnih stanovnika, pri čemu je došlo i do pucnjave, a na kraju se u sukob uplela i vojska.

Kolege iz Ukrajine, s kojima smo dijelili područje pretrage, bili su napadnuti tijekom potrage, a njihov zapovjednik povukao je sve snage u bazu, iz koje više ne izlaze na teren bez policijske pratnje, kazao je Badovinac, inače zapovjednik Državne interventne postrojbe Civilne zaštite u Rijeci.

U gradu je, dodaje, opljačkano sve što se opljačkati moglo, posebno trgovine, ljekarne, benzinske crpke i slično.

– Krade se sve. Na meti su prvenstveno trgovine, odnosno ono što je od njih ostalo i ljekarne. Sve su opustošene i zjape prazne. Ništa ne radi, tako da je nemoguće kupiti bilo što. Poseban je problem opskrba gorivom jer niti jedna benzinska crpka u gradu i okolici ne radi, ali zapravo je nemoguće doći do bilo čega što bi vam moglo zatrebati. Mi smo na teren stigli potpuno opremljeni i samodostatni za period od deset dana rada, tako da nam ništa ne nedostaje po pitanju zaliha, kaže Badovinac, dodajući da se lokalno stanovništvo opksrbljuje na način da se zalihe hrane, vode, odjeće i drugih potrepština doslovce ostavljaju na ulicama, svakih stotinjak metara, pa svatko uzima što mu je potrebno.

Neke države, poput Njemačke i Austrije, odlučile su u subotu, iz sigurnosnih razloga, povući svoje timove i prekinuti spasilačke napore u Hatayu. Njemačka Savezna agencija za tehničku pomoć (THW) i humanitarna organizacija I.S.A.R Germany priopćile su u subotu da se sigurnosna situacija pogoršava iz sata u sat, zbog čega njihovi timovi do daljnjeg ostaju u zajedničkoj bazi u gradu Kirikhanu, javlja njemačka agencija dpa.

Badovinac kaže da još ne zna do kad će hrvatski spasilački tim, koji broji 41 osobu, od kojih je čak 26 iz Rijeke, sa sedam timova s potražnim psima, ostati u Turskoj, ali smatra da bi prema Hrvatskoj mogli krenuti tijekom nedjelje ili ponedjeljka jer potrebe za potragama više gotovo da i nema.

Foto: Hina