Splićanin objasnio Šveđanima zašto se Hrvati ne bune zbog masovnog turizma: Ne brinite, Hrvati vole turiste, vole novac

Splićanin objasnio Šveđanima zašto se Hrvati ne bune zbog masovnog turizma: Ne brinite, Hrvati vole turiste, vole novac

Švedska nacionalna televizija (SVT) u subotu navečer emitirala je prilog u kojem se raspravlja zašto se Hrvati, za razliku od drugih mediteranskih destinacija, ne bune protiv masovnog turizma. Hrvatska je sve popularnija destinacija za švedske turiste, a prema podacima s turističke tražilice Momondo, prošle godine je bila sedma najtraženija ljetna destinacija.

U 2023. godini, Hrvatsku je posjetio 21 milijun turista, što je porast od devet posto u odnosu na prethodnu godinu. “S ministricom turizma Nikolinom Brnjac na čelu, Hrvatska ulaže u to da postane najodrživija turistička destinacija u Europi. Ranije ove godine stupio je na snagu prvi zakon o turizmu u zemlji”, dodaje švedska televizija.

Međutim, dok su u drugim popularnim europskim ljetovalištima, kao što su Venecija, Palma de Mallorca i Malaga, tijekom proljeća i ljeta održani prosvjedi protiv masovnog turizma, u Hrvatskoj takvih prosvjeda nema unatoč rastućem broju turista. SVT je razgovarao s dvoje hrvatskih sugovornika koji su priznali da rastući broj turista ima i negativne strane, iako donosi veće prihode.

“Svake godine je turista sve više i više, ali mi se to sviđa, dobro je zbog posla”, kazala je jedna taksistkinja iz Splita. Zbog više posla sretan je i Marco Galec, no njemu smeta ponašanje određenih ljudi. “Ljudi se ružno ponašaju, ima puno besposlenih pijanaca, zbog čega je ovdje puno policije”, kazao je.

Na splitskim ulicama razgovarali su i s Leom Ćurkovićem, koji je izjavio da Hrvati neće prosvjedovati. “Zašto neće prosvjedovati? Zato što su to Hrvati. Oni ne prosvjeduju ni zbog čega. Ne brinite, Hrvati vole turiste, vole novac”, kazao je švedskoj televiziji.