SRAMOTA NA HRT-u: HDZ-ovi trbuhozborci branili osuđenu stranku

SRAMOTA NA HRT-u: HDZ-ovi  trbuhozborci branili osuđenu stranku

Treba li HDZ snositi političku odgovornost nakon presude u slučaju Fimi media? Je li stranka “Možemo” pala na prvom velikom ispitu na početku svog mandata? Prijeti li SDP-u daljnje osipanje članstva? Može li novi vođa spasiti rejting Domovinskog pokreta? Politolozi i komunikolozi u emisiji “Otvoreno” analizirali su političke aktualnosti.

Treba li HDZ snositi političku odgovornost nakon presude u slučaju Fimi media?

HDZ će snositi političku odgovornost ako tako odluče birači, kazao je u emisiji “Otvoreno” Damir Jugo, dekan Visoke škole za komunikacijski menadžment Edward Bernays.

– Ovo nije novost, znamo je da to suđenje bio medijski eksponiran i traje puno predugo. U javnom i političkom prostoru su nebrojeno puta ponovljena ta dva pojma – HDZ i korupcija. U međuvremenu znamo koliko je izbornih ciklusa prošlo. Neke od ovih koji su bili vrlo oštri u kritikama, vidjeli smo kao koalicijske partnere tom istom HDZ-u. Ono o čemu treba voditi računa je da pratimo kako će se kretati rejting HDZ-a, rekao je Jugo dodajući kako ne očekuje da će biti drastičnih promjena.Krešimir Macan, komunikacijski stručnjak, rekao je da je HDZ već platio političku cijenu zbog Fimi Medije – izgubili su izbore 2011. godine. I on je uvjeren kako neće biti promjena u rejtingu HDZ-a.

– Oni koji podržavaju HDZ, podržavali su ga i dosad znajući sve o HDZ-u. Ovo je de facto tema koju nećemo dalje od ponedjeljka spominjati, rekao je Macan.

Treba li se HDZ ispričati javnosti?

– Ako govorimo o samom krimenu, riječ je o pravomoćnoj presudi koja je već dvaput donesena na prethodnim instancama. Možemo s jedne strane govoriti o pravosudnoj odgovornosti počinjenoj od strane pojedinca – Ive Sanadera, koji je bio predsjednik strane i premijer. Postoji i politička odgovornost. Ta politička šteta koju je stranka imala je već plaćena gubitkom izbora prije više od 10 godina., rekao je Pero Maldini, politolog, Sveučiliše u Dubrovniku.

Govoreći o reakcijama oporbe, Jugo je rekao da se radi “podgrijanoj juhi” koju podgrijavaju svi koji pokušavaju steći politički bodove.

– Kritiziraju nešto što je već apsolvirano. Ako govorimo o sudu građana, s obzirom na to da je HDZ već dvaput dobio izbore, temeljem toga možemo suditi da su građani to apsolvirali, ustvrdio je.Maldini je naglasio kako korupcija ne ide bez vlasti.

– Ona je iskušenje za svaku vlast. I druge političke opcije, kao SDP su imale niz afera. U tom smislu, govorimo o jedinom sudu – sudu građana na izborima. Sjetimo se da su građani na lokalnim razinama one koji su pravomoćno osuđeni za korupciju. Ovdje možemo govoriti o političkoj kulturi i koliko građani toleriraju korupciju, poručio je Maldini dodajući da gotovo nema političke opcije koja nije odoljela takvim iskušenjima.

Spomenuo je prethodni mandat HDZ-ove vlasti kada je dvije trećine ministara, kako je rekao, zbog sumnje u počinjenje koruptivnih djela ili zbog tužbe odstupilo.

– Rekao bih da je to korak naprijed u smislu sve manje tolerancije prema političkoj korupciji kada je od same vlasti došlo da su se riješili vlastitih ministara, rekao je Maldini.

Smiljana Leinert-Novosel, professor emeritus i komunikologinja, rekla je kako bi svi akteri u politici trebali imati jasan stav o tome da je politička korupcija apsolutno nedopustiva, a još bitnije da se bore protiv takve pojave.

– Kada dobijete ovako velike kritike kao HDZ, on mora osvijestiti to da mora ići na brigu o imidžu stranke naglašavajući da to nije onaj HDZ,da su svoje grijehove platili, da rješavaju probleme u svojoj stranci i da na taj način žele pokazati drugo lice. Što se tiče reakcije sadašnje ekipe, ona nije bila u doticaju sa zbivanjima, ali se uvijek kod imidža događa da negativnost jedne grupacije se prelijevaju kako s vodstva na članove tako i obrnuto. Jedino što je bilo moguće, prihvatiti presudu i poentirati da se pokaže da to nije HDZ-ovo već hrvatsko pravosuđe koje se poštuje i prihvaćaju presude, rekla je.

– Svi koji griješe trebaju biti kažnjeni, svi iz toga trebaju izvući pouke, ali da to kažnjavanje ne može biti doživotno. Građani kažu zadnje – žele li takve ljude na vlasti, očito prepoznaju današnji HDZ kao drugačiju stranku nego li je bila ona, dodala je komunikologinja.

Jesmo li kao društvo došli do toga da prihvaćamo odgovornost? Jugo je rekao da se ovakve stvari događaju svugdje u svijetu, poput Austrije.

– Imam dojam da smo u Hrvatskoj skloniji biti kritičniji prema sebi. Kritizirajući druge na ovako žestok način samo zato jer se to od oporbe očekuje, a bez da krenu od sebe i pogledaju da su imali sličnih problema, na taj način podrivamo cijeli politički sutav i političku kulturu i smanjujemo povjerenje u političare, rekao je Jugo.