Sramota u Kanadi: Platforma za prikupljanje donacija ne želi više primati donacije za vozače kamione koji prosvjeduju protiv Trudeau

Sramota u Kanadi: Platforma za prikupljanje donacija ne želi više primati donacije za vozače kamione koji prosvjeduju protiv Trudeau

GoFundMe, online platforma za prikupljanje donacija, kaže da će zadržati milijune dolara prikupljene za kanadske vozače kamiona koji prosvjeduju protiv obaveznog cjepljenja, pozivajući se na policijska izvješća o nasilju.

Konvoj slobode okuplja se od prošlog vikenda, a očekuju se još prosvjedi u Torontu i Ottawi.

U priopćenju, web stranica crowdfundinga rekla je da će uskratiti već uplaćene donacije i vratiti novac donatorima koji ispune obrazac zahtjeva, javlja BBC.

Druga online platforma ponudila je da umjesto toga prima donacije za konvoj.

Od tisuća koji su se pridružili prosvjedu kamiondžija, do sada su uhićene tri osobe: jedna zbog nošenja oružja, jedna optužena za nestašluk ispod 5000 dolara, a druga za prijetnje na društvenim mrežama.

Donacije GoFundMe stranici “Freedom Convoy 2022” dosegle su 10 milijuna C$ (7,9 milijuna USD; 5,8 milijuna £), a oko milijun C$ do sada je pušteno organizatorima.

U priopćenju u petak, GoFundMe je rekao da su demonstracije bile mirne kada je prikupljanje sredstava tek počelo, ali su od tada prekršili njihove uvjete pružanja usluge zabranjujući promicanje nasilja i uznemiravanja.

“Sada imamo dokaze od organa zakona da su prethodno mirne demonstracije postale okupacija, s policijskim izvješćima o nasilju i drugim nezakonitim aktivnostima”, rekao je GoFundMe.

Milijun dolara koji je već pušten ići će samo sudionicima koji su otišli u Ottawu na mirne prosvjede, rekao je GoFundMe.

“Prikuljena sredstva neće biti izravno distribuirana organizatorima Freedom Convoy – mi ćemo surađivati ​​s organizatorima kako bismo sva preostala sredstva poslali vjerodostojnim i etabliranim dobrotvornim organizacijama koje je potvrdio GoFundMe”, dodaje se u priopćenju.

Druga online platforma za prikupljanje sredstava, GiveSendGo, objavila je da će prihvatiti donacije za konvoj ubrzo nakon što je GoFundMe odustao.

Kao odgovor na prigovore stanovnika Ottawe, organizatori Konvoja slobode obećali su da će mirno prosvjedovati i poštivati ​​zakon, ali i “ostati koliko god treba”.

Izvršni direktor Tesle Elon Musk optužio je GoFundMe za licemjerje nakon što je tvrtka otkazala prikupljanje sredstava za Konvoj slobode.

Na slici: Kanadski premijer Trudeau

Foto: Hina