Sramota za hrvatski film i kulturu: Narkoman, alkoholičar i seksualni prijestupnik Dalibor Matanić odlučivao o tome tko će dobiti državni novac

Sramota za hrvatski film i kulturu: Narkoman,  alkoholičar i seksualni prijestupnik Dalibor Matanić odlučivao o tome tko će dobiti državni novac

Redatelj Arsen Anton Ostojić ističe da je Matanić priznao da je bio narkoman i alkoholičar, a upravo je on kao umjetnički savjetnik u HAVC-u sudjelovao u donošenju odluka o tome kome će pripasti novci iz državnog proračuna.

“Treba znati da je kao takav obnašao visoke dužnosti u HAVC-u i to kao umjetnički savjetnik koji je odlučivao koji će projekti biti odobreni, a koji neće. I u konačnici – što će se snimati u Hrvatskoj narednih godina. Sada znamo da je narkoman i alkoholičar donosio takve odluke i da mi svi ostali u toj profesiji ne možemo biti sretni”, rekao je redatelj Arsen Anton Ostojić dodajući da se on uvijek s posebnim uvažavanjem odnosni prema mladim kolegicama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Profesor Valerije Vrček o pogubnom djelovanju lijekova “iz okoliša”: Jedan i jedan su tri

“Uvijek sam tražio da mlade glumice tretiram s najvećom pažnjom i poštovanjem jer sam znao da međusobni odnosi ne smiju biti narušeni i jer je njihova umjetnička kreacija bitna za uspjeh mog filma. To se nikada ne radi. Ne smo zato što to nije moralno nego i zato što je to loše za film”, izjavio je Ostojić za HRT.

Redatelj Arsen Anton Ostojić nazvao je stvari pravim imenom

Podsjetimo, Dalibor Matanić je nedavno priznao da ima problem s ovisnošću o drogama alkoholu te da je seksualno uznemiravao i maltretirao svoje kolegice.

“Drage kolegice i kolege, prijateljice i prijatelji. Stvarni i virtualni. Možda ste primijetili da sam nestao s društvenih mreža. Međutim, danas sam se vratio samo kako bih vam ispričao svoju priču, jer puno je verzija ovih dana, a volio bih ipak da čujete moju stranu.

Više od 20 godina brinem na setu da žene imaju mir toliko potreban za glumačku koncentraciju i zato većina glumaca i voli raditi sa mnom jer ne dopuštam nikakva uznemiravanja, čak sam znao dati i otkaze onima koji ne bi poštovali mir glumica i ostalih suradnica. Kako to obično biva, znao sam svaki detalj u kadru kojeg bi snimao, no pritom osobno nisam bio svjestan detalja svog ponašanja…

Iskreno i neizmjerno žalim zbog svojih neprimjerenih postupaka, koji su izazvali kod pojedinih žena osjećaj uznemirenosti i nelagode. Nisam bio svjestan svog pogrešnog pristupa prema kolegicama izvan seta. Ne postoji opravdanje ni isprika za moje postupke. Poznat sam po specifičnom, rubnom humoru i radikalnim metodama rada ne bi li glumci bili što bolji u kadru, no ništa ne opravdava ako nekome izazovete osjećaj nelagode..

Tek sada kad sam se samostalno prijavio u ustanovu za liječenje ovisnosti i u radu sa stručnim osobama, osvijestio sam da sam na neprimjeren način uznemiravao kolegice. Sve se zbivalo u trenucima kad sam bio pod utjecajem alkohola ili droga.

Naš posao je užasno stresan, ali to me naravno nikako ne opravdava. Volio bih prije svega da u ovome budem budem primjer drugim kolegama, riječ je o vrlo osjetljivom terenu u kojem se neki od nas očito ne snalaze najbolje.

Dijelu žena već sam se osobno ispričao i molio za oprost. Nastavit ću to najponiznije i s punim respektom raditi tijekom liječenja.

Priznajem svoje pogrešne postupke, ali apeliram na medije da se zbog zaštite moje obitelji, ne nadodaju priče i da se svakako priča na adekvatan način obradi i provjeri te ne miješa s drugim slučajevima. Moja obitelj je humanistički odgojena, mi ne znamo mrziti, mi ne zamjeramo onima koji su nas drugi dan zbog mojih grešaka, odmah ostavili bez posla, stekli smo neke nove lijepe prijatelje koji su spremni pomoći. Najbitnije u svemu ovome je da sam ja u potpunosti osvijestio da je to što sam radio neprihvatljivo, tog nisam bio svjestan i nisam razumio svoju poziciju na ispravan način. Nema opravdanja za pogreške koje sam počinio, predan sam radu na sebi kako se takvo ponašanje i postupci ne bi nikada ponovili.

Spreman sam snositi posljedice, suočiti se s problemima koje imam, ali molim sve, posebno medije, da budu obzirni prema mojoj obitelji, koja s ovim nema ništa.

Napravio sam puno umjetničkih uspjeha za ovu zemlju, ali vjerujte mi da bi iste sekunde sve to mijenjao samo da sam na trenutak bio bolji muž, bolji otac i manje povrijedio druge…

Nakon ove izjave u potpunosti se povlačim iz javnosti i molim sve za razumijevanje s obzirom na to da sam na liječenju upravo zbog problema koje sam uzrokovao.

Hvala najviše mojoj obitelji na svemu što su prošli te glumcima na iskrenoj podršci”napisao je Dalibor Matanić.

Foto: Hina