Sramotna izjava bivšeg predsjednika: Komemoracija Bleiburga je u funkciji rehabilitacije ustaštva

Sramotna izjava bivšeg predsjednika: Komemoracija Bleiburga je u funkciji rehabilitacije ustaštva

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović oštro je u nedjelju kritizirao državno pokroviteljstvo nad komemoracijom Bleiburga ocijenivši kako to nije čin odavanja počasti žrtvama nego problematična politička manifestacija i “besramna manipulacija”.

“Komemoracija Bleiburga pod državnim pokroviteljstvom Hrvatske najmanje je komemoracija. Ona je snažna politička poruka u funkciji historijskog i političkog revizionizma, u funkciji rehabilitacije ustaštva, jačanja nacionalizma i političke desnice”, izjavio je Josipović u intervjuu za bosanskohercegovački portal Faktor.

Suodgovornost za to adresirao je na HDZ, premijera Andreja Plenkovića te na Crkvu i desne političke krugove.

Kazao je kako je posebno opasno kada se takvo što prakticira u multietničkom Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, koja je opako osjetila posljedice ustaškog režima, državi koja je, kako upozorava, i danas opterećena etničkim netrpeljivostima i politikama koje su odgovorne za stradanja u Drugom svjetskom ratu, ali i u ratu koji i današnje generacije pamte. Josipović stoga smatra kako je kardinal Vinko Puljić pogriješio kada se odlučio na bleiburšku misu upravo u Sarajevu.

“To je opasno i neodgovorno ili je dio političkog koncepta koji želi destabilizirati BiH”, poručio je bivši hrvatski predsjednik koji je dodao kako i sada čvrsto stoji iza riječi koje je izrekao u Jeruzalemu da je “ustaška zmija još tu, prijeti, sikće i jača”.

Vrhbosanski nadbiskup predvodio je u subotu, u sarajevskoj je katedrali Srca Isusova, misu za žrtve bleiburške tragedije, u sklopu komemoracije čiji je organizator Počasni bleiburški vod a pokrovitelj Hrvatski sabor.

Sarajevska misa održana je u iznimno napetom ozračju potaknutom prijeporima između onih koji su taj obred podržali kao znak poštovanja prema mrtvima, dok su osporavatelji tvrdili kako se time zapravo rehabilitira NDH i ustaški režim.

Foto: Admir Buljubašić/Hina

Facebook Comments