Sramotna presuda sutkinje Kvaternik: Kamenički obijesno vozio, ubio dvije žene pa dobio samo 4,5 godine

Sramotna presuda sutkinje Kvaternik: Kamenički obijesno vozio, ubio dvije žene pa dobio samo 4,5 godine

Za izazivanje prometne nesreće u kojoj su prije dvije godine za zagrebačkoj Ilici poginule dvije osobe Marin Kamenički jutros je nepravomoćno osuđen na 4,5 godine zatvora. Presuda je donesena nakon samo jednog održanog ročišta, odnosno suđenja koje je bilo zatvoreno za javnost, što je odlučila sutkinja Irena Kvaternik.

Kamenički se nije pojavio na izricanju presude, a obzirom da mu je kazna manja od pet godina, pravomoćnost presude Kamenički će čekati na slobodi, pišu 24sata.

Nije mu se sudilo po zakonu za maloljetnike. Osim 4,5 godine izrečena mu je mjera zabrane upravljanja svim motornim vozilima pet godina nakon što odsluži kaznu. U zabranu mu se računa i privremena mjera od listopada 2018. godine.

Kamenički je dobio sramotno malu kaznu Foto: Damir Senčar/HIna

Mora platiti 24.530 kuna sudskih troškova i odvjetnike oštećenika.

Sutkinja Irena Kvaternik rekla je kako je odluku o visini i vrsti kazne donijela na temelju stručne analize o strukturi osobe okrivljenika koje su dale viša stručna savjetnica i djelatnica Centra za socijalnu skrb.

One su preporučile da se na Kameničkog ne primijeni maloljetničko pravo, već opći propisi, što znači da mu se za ovo kazneno djelo moglo izreći i 12 godina zatvora.

Sutkinja je rekla da je kao olakotnim ocijenila njegovo priznanje, kajanje i žaljenje, to što s djevojkom koja je bila s njim u vozilu i koja je poginula bio u emotivnoj vezi, to što se ispričao svim oštećenicima i njihovim obiteljima i molio za oprost, zatim to što je otac 4-mjesečnog djeteta, i zaposlen je i uzdržava obitelj.

Otegotne okolnosti: Bezobzirna i obijesna vožnja i dvoje mrtvih

Otegotnim je pak ocijenila način počinjenja djela, odnosno izrazito brzu vožnju (vozio je 195 km/h gdje je dozvoljeno 50 km/h), bezobzirnu i obijesnu vožnju koja je uz njegovo vozačko neiskustvo dovela do nesreće. Također otegnuta okolnost je teška posljedica djela, dvije osobe su poginule, a jedna je teško ozlijeđena i danas trpi posljedice.

– Prevladavaju olakotne okolnosti, no zbog težine djela i njegovih posljedica sud nije primijenio minimalnu kaznu niti ublažavanje kazne ispod zakonskog minimuma. Kazna mora biti poruka počinitelju, ali ne smije biti odmazda. Strožom kaznom nije moguće vratiti izgubljene živote, a sud smatra da će ovom koju je izrekao utjecati na njega, a i sve druge da ne čine takva kaznena djela, ali da se nakon odsluženja kazne optuženi može integrirati u društvo – rekla je sutkinja Kvaternik.

Ovo je izuzetno povoljna presuda za Kameničkog, budući da do pravomoćnosti presude neće morati u zatvor.

Presudu je donijela sutkinja Kvaternik koja je prije nekoliko dana osudila HDZ i Ivu Sanadera. S obzirom na to da su roditelji Kameničkog vrlo utjecajni i bogati ljudi s pravom se postavlja pitanje je li ovdje riječ o “pravosudnoj korupciji”.

Naslovna Fotografija:  Sutkinja Irena Kvaternik koja je donijela sramotnu presudu

Foto: Damir Senčar