Papirologiju smo brzo završili, prijavljen sam, ide mi staž, a cijela plaća sjeda na račun. Imam osiguran odličan smještaj i dva obroka u restoranu. Uvjeti su u svakom smislu puno bolji nego u Srbiji, a skoro sve moje kolege ovdje su već sedam-osam sezona. Planiram ostati ovdje što duže, možda čak i nekoliko godina, rekao je kuhar iz Beograda Vanja Buđevac, koji ovog ljeta radi u istarskom mjestu Fažana.
Priznao je kako je prije dolaska bio skeptičan po pitanju rada u Hrvatskoj.
“Imam prijatelja iz Pule, pa sam s njim obavio jedan razgovor, pitajući ga što mogu očekivati, kako se trebam ponašati i slično. Rekao mi je da Istrijani vole Srbe, da su veoma prijateljski nastrojeni prema nama i da ne treba ni o čemu brinuti”, rekao je za N1 o trenutku kada je donio odluku da sezonski radi u Hrvatskoj, a ubrzo se uvjerio i sam u ljubaznost i gostoprimstvo Hrvata.
“Vole naše djevojke, obožavaju naš naglasak, kažu nam ‘vi, Beograđani, je*eno pričate’. Svi su jako ljubazni prema nama, čak i više od toga”, rekao je Vanja.
Vanja je prvi put u Fažani, a u konobi Korta počeo je raditi početkom svibnja, prenosi Direktno.
“U kuhinji su mahom zaposleni ljudi iz Srbije, uglavnom iz Beograda, a ima i Makedonaca. Koliko čujem, slično je i u drugim restoranima ne samo u Fažani već i u čitavoj Istri, u kojoj je najveći broj sezonskih radnika u ugostiteljstvu iz Srbije”, naveo je Beograđanin.
Prema njegovim riječima, zaposleni u restoranima i kafićima u Istri mogu zaraditi puno više nego u Srbiji.
“Zarada kuhara kreće se u rasponu od 1800 do 3000 eura, dok iskusni kuhar zarađuju i do 5000 eura mjesečno. Najveće plaću imaju šefovi kuhinja na luksuznim jahtama, oni zarade mjesečno i po 10, čak i 12 tisuća eura. Kod konobara je nešto drugačije i plaće su im niže, ali imaju bakšiš, tako da na kraju mjeseca i oni izađu na prosječnu kuharsku plaću. A ako je dobra sezona, zarade i više od nas. Ne bi nitko dolazio za manje od dvije-dvije i pol tisuća eura mjesečno”, rekao je Vanja.
Do posla je došao tako što je objavio oglas na grupama za traženje sezonskih poslova te je za kratko vrijeme dobio ogroman broj ponuda. Odluka je pala temeljem dojma koji je na njega ostavio vlasnik restorana.
“Ima četiri restorana i dolazi iz cijenjene obitelji iz Pule koja se dugo bavi ugostiteljstvom. Još u autobusu sam čuo sve najbolje o toj obitelji. Poštuje sve što smo dogovorili, u svojih 45 godina nisam doživio da se netko s toliko poštovanja odnosi prema svojim zaposlenicima”, ispričao je pa potom kazao u kakvom je smještaju.
“Smještaj je zaista sjajan, nemam nijednu zamjerku. Ako se eventualno i dogodi da se nekome od zaposlenih ne svidi smještaj, gazda to odmah rješava i uzima drugi stan. Iskreno, ne znam na što bih se mogao požaliti kod tog čovjeka jer sam dobio što god sam tražio”, istaknuo je Vanja Buđevac za N1.
Na slici: Srpski kuhar Vanja Buđevac