Srpski Blic poručio svojim Orlovima: O domoljublju učite od hrvatskog Mozarta. On je najbolji na ovim prostorima. A tek karakter

Srpski Blic poručio svojim Orlovima: O domoljublju učite od hrvatskog Mozarta. On je najbolji na ovim prostorima. A tek karakter

“Godine su u nogometu postale samo broj. Barem kada je riječ o prvoklasnim igračima, onima koji mogu izdržati i do petog desetljeća.

Jedan od njih je i fantastični hrvatski veznjak Luka Modrić. Reći ćemo, jedan od najboljih u povijesti ove igre na Balkanu, ako ne i najbolji. Zapravo, vrlo vjerojatno ovo drugo. Karijera, trofeji, utjecaj na uspjeh kluba nad klubovima – Real Madrid, ali i vrijeme koje traje na ovoj razini.

Momak rođen u Zadru i sa svojih 37 godina najbolji je veznjak svijeta. Ako je itko imao nedoumica, a mi sumnjamo, one su razjašnjene u Kataru. Kapetan Vatrenih podučavao je mlađe igrače iz zemalja poput Belgije, Brazila, Argentine, uz Maroko, te im držao profesorske poduke o osnovama nogometa – primanju, dodavanju i čuvanju lopte. Nije uzalud dobio nadimak Mozart, zbog svoje istančane tehnike i stila.
No, ono što je još značajnije u ovoj priči jest da je zadao novu lekciju koja bi trebala voditi sve, od klinaca koji su prvi put šutnuli loptu do onih s vrhunskim karijerama.

Iz domoljublja, jer ono što je dobacio kao igrač ne može se naučiti…

Kad si igrač Real Madrida, ističemo jako bitan, onda je jasno da u ovim godinama ne možeš biti spreman kao prije i u takvoj situaciji igre se moraju smanjiti”, piše srpski Blic.

“Naravno, reprezentacija mora trpjeti u onom famoznom obrazloženju “za produljenje karijere”. Pa gospodo, to nije slučaj s Lukom Modrićem. Njegova država ne trpi, bolje rečeno neće dopustiti.

Luka Modrić zna kolika je odgovornost na njemu, zna koliko bi nova generacija bila oslabljena njegovim odlaskom i zna da nema nasljednika. Tko bi imao takvog asa? Teško neka od najvećih nogometnih sila, a ne zemlja s nešto više od tri i pol milijuna ljudi.

Odavno je u mirovinu, pravu, ispratio vrhunske nogometaše poput Marija Mandžukića, Ivana Rakitića, Darija Srne, Eduarda da Silve i mnoge druge reprezentativce. Neki su se potrošili, neki više nisu mogli pratiti taj ritam. A nema sumnje da je teško, za veliku većinu i nemoguće, ali ne i za hrvatskog Mozarta.

Iako je bilo naznaka da će Katar biti njegovo posljednje veliko natjecanje u najdražem dresu, to se neće dogoditi. Prema ovdašnjim informacijama, budući da smo detaljno pratili Vatrene, Modrić se neće oprostiti od Hrvatske unatoč tome što je napravio još jedan fenomenalan uspjeh i srebru iz Rusije dodao broncu iz Katara nakon trijumfa nad Marokom 2:1. Planira voditi momčad u borbi za prvi reprezentativni trofej u Ligi nacija, pa čak planira i odlazak na EURO 2024!

Ako pogledamo stanje naše zemlje, onda bismo mogli pocrvenjeti od srama. Mogli smo se pohvaliti asovima iz vrhunskih klubova – Nemanjom Vidićem, Dejanom Stankovićem, Branislavom Ivanovićem, Nemanjom Matićem i još mnogima, ali smo ih brzo potrošili iz raznih razloga.

Neki su se potrošili za Srbiju, a nerijetko smo napravili i “poznatu” i, po pravilu, često lošu smjenu generacija. Puno je naših igrača odustalo, nisu imali snage boriti se s tim problemima izvan terena, a često je bilo i do njih samih.

Sigurno ni Modrić nije oduševljen ambijentom koji okružuje reprezentaciju u smislu organizacije, činjenicom da ni Hrvatska nema Kuću nogometa, a o stadionu da i ne govorimo, utjecajem vanjskih čimbenika…

No, sve je to bilo slabije od želje da se “gine” za dres, grb i narod cijele zemlje. O tome bi trebali razmišljati Orlovi, svi od pjetlića do A momčadi.

Dobro, imamo i svijetlih primjera, ali oni su jako rijetki”, zaključuje Blic.

Foto: Hina