Srpsko proljeće: “Pravda za Davida” prijeti Dodiku i Vučiću

Srpsko proljeće: “Pravda za Davida” prijeti Dodiku i Vučiću

Stanje u Banjoj Luci poprima sve ozbiljnije razmjere nakon jučerašnjih prosvjeda potaknutih uhićenjem oporbenih političara i privođenjem Davora Dragičevića koji prosvjeduje 267 dana zbog nerazjašnjene smrti njegovog sina Davida, čije je tijelo pronađeno u svibnju ove godine u rijeci Crkveni. Roditelji smatraju kako je David ubijen i da policija RS iz političkih razloga zataškava istragu te su odlučili istinu istjerati na vidjelo. Manji prosvjedi koji su započeli još sredinom godine, kulminirali su u utorak pod geslom “Pravda za Davida”, a u srijedu su se proširili i na druge gradove skupovima potpore Dragičevićima u Sarajevu i Beogradu.

Zbog policijske represije prema prosvjednicima i sumnje u zataškavanje i ispravnost istražnog postupka, prosvjednici danas u Banjoj Luci ne traže samo otkrivanje i kažnjavanje ubojica nego i odgovornost najviših državnih dužnosnika.

“Ovo je privatna republika, država jednoga čovjeka. Dali su sebi pravo da tuku svoj narod koji ih je doveo na vlast”, izjavila je Davidova majka Suzana Radanović, pozivajući građane da se u što većem broju okupe na mirnom prosvjedu, u srijedu u 18.00 sati na glavnom trgu u Banjoj Luci. “Samo mirno i dostojanstveno, to je najbolje oružje protiv njih. Tko god poziva na nemire taj nije u grupi “Pravda za Davida”, nego su ubačeni. Policija je to jučer pokušala inscenirati”, rekla je Suzana Radanović.

Međutim, čini se da se policija RS priprema za najgori scenarij. Radanović je medijima izjavila da su u okolici Banja Luke viđeni specijalci koji su navodno došli iz Srbije. Pozvala je srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da se povodom toga oglasi i objasni čiji su to specijalci, s obzirom na to da je izjavio “da Dodik ovo ne radi kako treba”. Izjavila je također da su u vojarni Kozara viđene i “duge cijevi”, a grad “opkoljen vozilima i transporterima”, upozorivši da policija “sprema krvoproliće”.

Aleksandar Vučić, koji se i sam prije dva tjedna suočio s prosvjedima pod nazivom „Stop krvavim košuljama“ povodom premlaćivanja jednog oporbenog čelnika metalnim šipkama, ubrzo se oglasio rekavši da su informacije o srpskim specijalcima u Banjoj Luci “notorna laž”, dodajući kako se Srbija ne miješa u unutarnje stvari drugih država, a posebno ne u Republici Srpskoj.

Davor Dragičević, nakon puštanja iz pritvora u srijedu, javno je iznio imena osoba iz ministarstva policije koje smatra odgovornima za smrt svoga sina rekavši kako “nikada neće odustati”, da “ide do kraja” i da će “promijeniti sve”. “276 dana ubijaju mene i obitelj, majku Suzanu, sestru Teodoru i sve ljude oko mene i vas. Meni su ubili sjeme, anđela od 21 godinu. Idemo do kraja. Pravda za Davida!”, uzvikivao je Davor Dragičević po izlasku iz zgrade policije.

Odvjetnik Davora Dragičevića Ifet Feraget rekao je da policija nije imala zakonsko uporište za današnje privođenje te da se radilo o zloporabi ovlasti. Izrazio je nadu da je ministar Lukač naučio lekciju iz neprimjerenog postupanja prema ocu kojemu je neadekvatnom istragom prouzročena tolika bol . “Imali su namjeru poniziti Davora, a radi se o časnom i ponosnom čovjeku”, rekao je Feraget, dodajući kako bi Lukač trebao razmisliti o svojoj ostavci.

No, ministar Lukač na takvo što to niti ne pomišlja. Na izvanrednoj konferenciji za novinare u srijedu najavio je kako RS namjerava ići oštro s prosvjednicima i Davorom Dragičevićem kojega je optužio da je privatizirao prosvjed. Rekao je i da se “zbog poziva prosvjednika na nasilje, prijetnje djelatnicima policije i nasilnih pokušaja ulaska u državne institucije zabranjuje za danas najavljeni skup na “Trgu krajine” u Banjoj luci.

“Zabranjeni su i koncerti i tradicionalne manifestacije na glavnom trgu zbog prijetnji Davora Dragičevića. Otkazan je i novogodišnji koncert jer je Dragičević sebi dao pravo da određuje stvari. To su protuzakonite radnje i one će biti sankcionirane”, poručio je ministar Lukač.

Lukač je tom prilikom rekao i da se Ante Nobilo “ugledni odvjetnik koji ima rejting u regiji” povukao iz slučaja kada je vidio o čemu se tu radi. Nobilo je u objašnjenju svoga povlačenja početkom studenoga rekao da su “političari manipulirali Davorom kako bi u javnosti konstruirali krivi dojam” te je “odbacio bilo kakvu povezanost vlasti Republike Srpske s ubojstvom i zataškavanjem tog slučaja”. Tvrdi da David “nije bio masakriran, silovan i ubijen” od strane policije i da ministar unutarnjih poslova to nije zapovjedio. Davidov otac je jučer rekao da se sada pokazalo pravo Nobilovo lice te da razumije Nobilovu odluku donijetu vjerojatno pod pritiskom Milorada Dodika.

Nobilo tom prilikom nije pojasnio koji su političari “usmjeravali” oca nastradalog mladića, no, kako piše tportal, očito se radi o protivnicima SNSD-a Milorada Dodika koji su se čak dva dana prije održavanja izbora u BiH umjesto predizbornog skupa priključili prosvjedu u središtu Banja Luke. Isti izvor navodi i da su Vlasti Republike Srpske čak tvrdile da s ovim slučajem manipuliraju britanski obavještajci kako bi svrgnuli Dodikov SNSD s vlasti.

Kako god bilo, čini se da je slučaj Davida Dragičevića ipak bila “kap koja je prelila” čašu strpljenja građana RS koji sada ne traže samo kažnjavanje odgovornih za smrt Davida Dragičevića, nego i političku odgovornost ministra policije RS Dragana Lukača, ali i predsjednika RS Milorada Dodika. Snagama reda u RS ostalo je malo manevarskog prostora za djelovanje i vraćanje sigurnosnog stanja u redovno stanje. Ako ugase prosvjede silom, riskiraju organiziranje građana u još veće prosvjede i širenje nezadovoljstva na ostale gradove RS, a možda i šire u susjednoj Srbiji.

Slučaj Davida Dragičevića podsjeća na događanja iz revolucija “Arapskog proljeća” na sjeveru Afrike 2010. godine koje su započele “sitnim” pojedinačnim slučajem ili tragedijom, a završile brutalnim svrgavanjem tamošnjih vlada. Tako je bilo u slučaju uličnog prodavača Mohameda Bouazizija koji se u znak prosvjeda zbog zabrane njegovog štanda samozapalio 17. prosinca 2010. Bio je to okidač za tunisku revoluciju i kasniji val revolucija Arapskog proljeća protiv autokratskih režima u kojima su pali libijski diktator Moamar Gadafi i egipatski predsjednik Hosni Mubarak.