Mladi odlaze, umirovljenici se vraćaju: Stručnjak tvrdi da političari manipuliraju brojem iseljenih

Mladi odlaze, umirovljenici se vraćaju: Stručnjak tvrdi da političari manipuliraju brojem iseljenih

Prema podacima Destatisa, njemačkog statističkog ureda, iz Hrvatske se lani u Njemačku uselilo 51.197 Hrvata. Time je zabilježen blagi pad s obzirom na 2017. kad je u Njemačku je otišao 52.791 Hrvat. 2016. bila rekordna, kad se 57.155 ljudi iz Hrvatske preselilo u Njemačku.

Međutim, povjesničar i politolog dr. Tado Jurić s Hrvatskog katoličkog sveučilišta za Večernji list je rekao da nije točno da je trend iseljavanja u Njemačku u silaznoj putanji.

“Prema podacima Saveznog ureda za migracije (BamF) koji daje konačne podatke o useljenicima i kojih se uvijek drži njemački parlament, 2016. bilo je 51.163 useljenih iz Hrvatske, 2017. njih 50.283, a lani prema Destatisu njih 51.197. Destatis uzima sve osobe s hrvatskim državljanstvom, a BamF iseljenike i povratnike iz Hrvatske i zato je precizniji”, kaže Jurić. Podaci BamFa za 2018. javnosti će biti poznati u listopadu.

Tvrdi da ćemo zabilježiti i povećan broj povratnika iz Njemačke. Međutim, ističe da se tu ne radi o povratku novih iseljenika, nego o povratku umirovljenika zato što u mirovinu odlaze ‘stari gastarbajteri’ iz 1968 do 1972.

Nema promjene trendova

“Političari, neki novinari i neki znanstvenici, pak, manipuliraju brojevima i prikazuju kao da se događa promjena trendova. Ima i onih koji se vraćaju zbog nerealnih očekivanja od Njemačke, ali ne prelaze 5% ukupnog broja iseljenih. Do promjene trendova, nažalost, ne može doći jer se nije dogodilo ništa značajno što bi iseljenicima dalo nadu u ovo društvo. Hrvatska ima sve elemente ‘zarobljene države’ ” kaže Jurić.

Foto: Dario Grzelj/ Hina