Steže se obruč oko necijepljenih: Evo što je najavio Beroš

Steže se obruč oko necijepljenih: Evo što je najavio Beroš

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je na presici nakon sjednice Vlade da će Nacionalni stožer uvesti nove mjere.

– Imamo daleko manje hospitaliziranih nego na vrhuncu drugog i trećeg vala. Ali broj će zasigurno rasti. Reagirat ćemo kao Vlada i Stožer, usuglašavamo nove mjere i objavit ćemo ih sutra javnosti – rekao je Beroš. 

Ministar je odmah na početku konferencije zamolio da ga se ne ispituje koje će to mjere sutra objaviti jer su još uvijek na međuresornom usuglašavanju. No, novinari ne bi bili novinari da ipak nisu pokušali doznati barem nešto. Upitan da li možemo očekivati širu upotrebu Covid potvrdi, ministar je dao naslutiti da je to moguće, javljaju 24sata.

– Recimo, između ostalog, da da. Neću govoriti jer se tijekom popodneva može nešto promijeniti – kratko je rekao dodavši kako misli da je svima jasno da nekakvog novog zatvaranja ne može biti. 

– Cijepljeni i preboljeli su doista zaštićeni i njima onemogućavati radne aktivnosti i sve ostale bilo bi kontraproduktivno – istaknuo je Beroš, kojem se, kako kaže, čini da je iz vala u val sve teže i teže jer je i ljudima sve teže. 

– No, zato bi trebali podvući crtu i znati koji je jednoznačni izlaz iz ove krize, a to je cijepljenje – rekao je. 

Na dodatni pokušaj izvlačenja informacija i pitanje hoće li nam potvrde biti potrebne za popiti kavu ili odlazak u šoping centar, ministar je poručio kako se iskreno nada da u ovom trenutku neće jer ima još niz drugih mjera kojima se može pokušati suzbiti širenje zaraze.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji List, navodno bi se do sutra trebale predložiti neke mjere koje bi za dva ili tri tjedna ipak smirile situaciju. No, navodno jedino za sad sigurno je da se nastava za djecu ne bi potpuno preselila online, ali bi konačno trebala krenuti ekstenzivnija uporaba covid potvrda.

Moguće je da će biti potrebne za shopping centre, ali i za kafiće i restorane, kao i neke druge zatvorene javne prostore. Kontrolirat će se nošenje maski u zatvorenom. Na stolu je navodno i moguće smanjivanje broja sudionika okupljanja, čak i uz covid potvrdu.

Foto: Hina