Stier otkrio zašto nije htio napadati Škoru: Zašto je surađivao s Toninom Piculom?

Stier otkrio zašto nije htio napadati Škoru: Zašto je surađivao s Toninom Piculom?

Davor Ivo Stier, kandidat za potpredsjednika HDZ-a, gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao unutarstranačke izbore u HDZ-u.

Stier je istaknuo da se vara onaj tko se nada da će unutar HDZ-a nakon unutarstranačkih izbora doći do promjena te da su unutarstranački izbori prilika da birači i članovi stranke kažu što žele promijeniti.

Danas službeno počinje kampanja, bit će predstavljen program, ja sam vam ekskluzivno jednu od prvih mjera objavio. Shodno tome i takvom pozicioniranju HDZ-a i kao potpredsjednik želim jačati demokršćansku komponentu. Trebamo vidjeti koje promjene se trebaju napraviti da bismo izašli iz klijentelizma. Imamo prevelik državni aparat koji utječe na odluke. Državni aparat kontroliraju političari. Od svake kune koju hrvatski čovjek stvara, političari mu oduzimaju pola toga. Moramo učiniti sve da taj trošak smanjimo i na taj način ćemo suzbiti klijentelizam”, rekao je Stier.

Upitan hoće li biti organiziranog sučeljavanja uoči unutarstranačkih izbora, Stier je rekao da su već imali nekoliko radijskih i televizijskih emisija gdje se išlo razgovarati. “Nema tu dva HDZ-a, samo je jedan HDZ, svatko od nas pojedinačno se kandidira, ali je jasno da naši članovi mogu prepoznati koji od nas zagovaraju promjene, a tko kontinuitet ovakve politike. Što se tiče glavnih konkurenata za poziciju predsjednika, i Kovač i Plenković su iskazali spremnost za sučeljavanje”, rekao je Stier.

Objasnio je i zašto je u Europskom parlamentu surađivao s SDP-ovcem Toninom Piculom i istaknuo da ta suradnja ne znači automatski i – veliku koaliciju. “To znači da ljudi koji su svjesni svog političkog identiteta mogu pronaći zajednički jezik kad su interesi Hrvatske u pitanju. To je dobro za jačanje naše pozicije u Europi, ali to ne znači velika koalicija, i dalje te dvije stranke moraju na demokraski način ići u natjecanje da bi svoj svjetonazor promovirali i tražili na temelju toga potporu birača”, rekao je Stier.

Što se tiče politike predsjednika Zorana Milanovića prema susjedima, Stier je rekao da se on s predsjednikom ideološki jako razlikuje. “Ne slažem se s njegovim pogledom suradnje sa zemljama srednje Europe, međutim, ukoliko bi se stvorio prostor da u politici prema BiH imamo stav o tome da su Hrvati konstitutivan narod i da ne smije biti preglasavanja Hrvata, da se ide prema parlamentarnim rješenjima, ako bi se otvorio takav prostor, onda je tu moguće imati jednu državnu politiku koju ću i ja podržati”, rekao je Stier.

Kad je u pitanju Srbija, Stier je istaknuo da ta zemlja ima niz uvjeta koje mora ispuniti, od pitanja nestalih, pitanja jurisdikcije suda u Beogradu za ratne zločine. “Hrvatska mora imati otvoren dijalog sa Srbijom, ali mora u tom dijalogu imati jasne stavove”, rekao je Stier.

Govoreći o Sloveniji, Stier je rekao da se problemi s arbitražom moraju riješiti bilateralnim razgovorom, a ne na europskoj razini. “Mi odnose sa Slovenijom želimo riješiti i takve ćemo napore sigurno činiti i dalje. To nije prepreka da možemo razviti niz drugih suradnji i na gospodarskom planu i drugima”, rekao je Stier.

Komentirao je i mogućnost nove velike migrantske krize.

“Niti Hrvatska niti BiH ne smiju biti hotspot ili parkiralište za migrante. Jasno je da i Hrvatska u odnosu prema Turskoj, ali i EU je pokrenula niz diplomatskih aktivnosti da se spriječi migranski val, ali ne možemo samo čekati da se to riješi, moramo biti spremni. Dakle, puna potpora hrvatskoj policiji i što god struka kaže da je dobro za zaštitu, politika tu ne smije biti prepreka. Mi moramo zaštititi naše granice i prvenstveno sigurnost hrvatskih građana”, rekao je Stier.

Objasnio je i zašto je otišao iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova i s pozicije potpredsjednika Vlade. “Jasno je bilo tada, kad se stvorila nova koalicija, nisam smatrao da je to dobra koalicija, to su nam i birači poručivali kasnije. Nisam se slagao s time, ali naravno da sam ostao član HDZ-a i unutar HDZ-a želim potaknuti one promjene koje su nam i birači poručili da bi bio jači i pobijedio na parlamentarnim izborima”, rekao je Stier.

Komentirao je i odlazak velikog broja HDZ-ovih ministara iz Vlade. “Svi smo isti pred zakonom, tu je pitanje imovinske kartice najmanje važno, bitno je da svaki političar može pokazati porijeklo svoje imovine odnosno da dužnosničku politiku nije iskoristio za vlastito dobro, nego za opći interes. Tu Povjerenstvo za sukob interesa mora imati svu potporu i da na taj način bude jedan kontrolor tih procesa. Jedina je politička poruka dati potporu Povjerenstvu. Kada govorimo o borbi protiv klijentelizma, to se ne odnosi na jednog čovjeka, skupinu, stranku, to je fenomen našeg društva i svi se moramo boriti protiv toga”, rekao je Stier.

Otkrio je i što misli o Miroslavu Škori.

“Kad su bili predsjednički izbori onda se mene nagovaralo da bih ja trebao biti taj koji će napadati Škoru, ja sam rekao da mi ne pada na pamet napadati Škoru te da je naš glavni suparnik Zoran Milanović i ljevica. Što se dogodilo, naše biračko tijelo se podijelilo i pobijedio je Milanović. Umjesto sukoba i tenzija na prostoru demokršćanske narodnjačke politike treba smanjtii tenziju i sukobe, eliminirati ih i ići s dijalogom i otvoreno”, rekao je Stier.

Foto: lana Slivar Dominić/Hina