Stipe Mesić s pravom govori o Bandićevoj hobotnici: Ali zašto prešućuje da je i on odgovoran za barem jedan njezin krak

Stipe Mesić s pravom govori o Bandićevoj hobotnici: Ali zašto prešućuje da je i on odgovoran za barem jedan njezin krak

U Pressingu Ilije Jandrića gostovao je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. Komentirao je uhićenja nekadašnjih Bandićevih suradnika u Zagrebu, kao i uhićenje glavnog ravnatelja HRT-a. Odgovorio je i na pitanje vjeruje li da će Plenković podržati zabranu isticanja ustaških simbola, zašto bi volio da se vrati Trg maršala Tita u Zagrebu, ali i na brojna druga zanimljiva pitanja.

Najprije je govorio o razmjerama korupcijske  hobotnice u Zagrebu.

“Poslje sitnih će, vjerujem, doći i krupne, no to nije dokaz da naša država funkcionira kao pravna država. Da je tako, davno bi se kod prvih naznaka korupcije država i institucije uključile i vjerojatno do tolikog intenziteta korupcije ne bi došlo”, rekao je Stjepan Mesić.

Dolaze i podaci da je Bandić godinama primao mito. Bi li do progona došlo da je on danas živ?

“On je bio prisluškivan, pritvaran, u istražnom zatvoru… Događalo se nešto s njim što je naslućivalo da će neke sankcije biti poduzete. No dokle god su njegovi glasovi bili potrebni saborskoj većini – njega nitko nije dirao.

Da je ostao živ, da je ovisilo o njegovim žetončićima, vjerojatno ne bi bio uhićen”, rekao je Mesić.

Je li ovo dokaz da je Zagrebom vladala zločinačka organizacija?

“Apsolutno. To je nakjraća definicija”, kazao je.

Uhićen je i glavni ravnatelj HRT-a koji je nosio mito Bandiću u torbi, a za što je dobio stan.

“S HRT-om se dugo nešto događa, ona mi više izgled akao da je uređuju urednici Glasa Koncila. Oni se predstavljaju tako skrušeno, kao veliki vjernici, a takve su im i emisije. A vidjeli ste o čemu se radi – trebalo je vremena da se institucije uključe i počnu raditi svoj posao”, kazao je Mesić.

Velik dio novca u Zagrebu išao je za preplaćene projekte. Je li ovo početak djelovanja koje će rasprlesti hobotnicu?

“Jeste. Uprava grada i grad su se promijenili i vjerujem da će biti političke volje da se stvari izvedu na čistac. Za zagrebačku spalionicu potrošeni su milijuni, no od toga nikada ništa nije bilo.

Kada se Možemo pojavio, vidio sam da se nešto događa. Njihove su me prve akcije oduševile, imale su smisla i bile su poruka. Vjerujem da je kamen koji je bačen u vodu napravio valove koji se još šire i da Hrvatska još nije svjesna što je dobila s grupom Možemo i njihovim istomišljenicima. Vjerujem da će ovo u budućnosti Hrvatskje imati veliku ulogu. Ovi ljudi, prvoborci, intelektualci koji znaju što hoće, što neće i što je u Hrvatskoj loše, oni će biti nova snaga koja će Hrvatsku povesti prema Europi, svijetu i demokraciji.

Sve će ovisiti o tome koliko će biti uspješni u Zagrebu – o tome će ovisiti val koji će se od njih širiti dalje”, rekao je Mesić.

HDZ je i dalje najjača stranka, na oko 30 posto, a SDP i Možemo su izjednačeni gotovo na drugom i trećem mjestu, pa slijedi Most.

“Društvo je premreženo korupcijom. Ako je jedna stranka optužena za kriminal i ona je najpopularnija – o čemu se tu radi? Društvene strukture su korumpirane i zato su rezultati takvi. Javnost mora shvatiti da država mora profunkcionirati kao pravna, a sudstvo je na nivou koji možemo usporediti s najneorganiziranijim društvima.

Kada se pojavljuje prijedlog za predsjednicu Vrhovnog suda, osoba koja je kompetentna, koja bi garantirala određene promjene u sudstvu – ona je na brutalan način spriječena da se pojavi na sudu. Situaciju u pravosuđu prate i ljudi izvan Hrvatske i institucije iz vana. Stanje u pravosuđu ne ulijeva povjerenje u funkcioniranje pravne države”, rekao je Mesić.

Ne slažem se s Milanovićem oko BiH, ali u 90 posto drugih stvari je dobar

Dojam o Milanoviću?

“Svatko ima svoj stil i svakako je teško stil promijeniti. Smatrao sam da ja moram raditi ono što mi Ustav nalaže, ali moram shvatiti i ono što mi čini okruženje. Morao sam biti svjestan da Vlada i ja nismo ista politička opcija i znao sam da nisam predsjednik svih političkih opcija. Ja imam svoju opciju, ali sam predsjednik svih građana. Tražio sam način za komunikaciju sa Saborom i Vladom, a to je da jedan mjesec ručak bude kod mene, jedan kod predsjednika Vlade, a jedan kod predsjednika Sabora – Luka Bebić, Ivo Sanader i ja.

Savjetovao bih im da kad je Zlatu Đurđević trebalo izabrati, kada je bila predložena, su se sastali. Sudstvo je trebalo dobiti jednu renesansu, novu krv, i vidjeti što Hrvatska dobiva jednim takvim kadrovskim rješenjem. Time bi pokazali da su svjesni situacija u kojoj se Hrvatska nalazi.

Oko Bosne i Hercegovine se ne slažem s Milanovićem, ali u 90 posto drugih stvari je dobar”, rekao je Mesić.

Foto: Hina