Stjepo Bartulica: Pro-life pokreti jačaju, oko pobačaja nema kompromisa. HDZ je postao stranka “alibana”

Stjepo Bartulica: Pro-life pokreti jačaju, oko pobačaja nema kompromisa. HDZ je postao stranka “alibana”

Saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac i saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica raspravljali su u emisiji Izvan okvira o dva temeljna i suprostavljena stava prema pobačaju: opcija “za život” i opcija “za izbor” te su komentirali opoziv ministra Vilija Beroša.

Za nedavnu odluku američkog suda kojom je srušena povijesna presuda koja je jamčila ženama u Sjedinjenim Državama pravo na pristup pobačaju, zastupnica Glasovac rekla je da je to zasigurno zvono za alarm.

“Pokazuje da nijedno stečeno pravo za koje smo mislili da ne može biti uskraćeno se itekako može sudskim istancima dovesti u pitanje. Ako ne budemo dovoljno odlučni u određenim potezima hoćemo li ih uspjeti ostaviti u nasljeđe našim kćerima i unukama”.

Dodaje da iako Trump više nije na vlasti ovo pokazuje da je trampizam i dalje živ u Americi.

“Danas imamo Ustavni sud u ovakvom sastavu kakav imamo. Tko zna što će se u Hrvatskoj dogoditi za par godina. Inzistirat ćemo na tome da se u Ustav uključi rečenica kojaa bi glasila: “Žena ima pravo na samostalno i slobodno odlučivanje o rađanju djece i država joj u tome treba pomoći”.

Zastupnik Stjepo Bartulica rekao je da je odluka iz 1973. godine od početka vrlo kontroverzna.

“Ovo je pitanje po kojem se Amerika dijeli skoro 50 godina. Bio sam uvjeren da je kad tad moralo doći do ove odluke. U Americi je većini saveznih država pobačaj bio kazneno djelo, preko noći su se stvari promijenile odlukom suda i to je izazvalo velike polemike sve do danas, i to će i dalje ostati političko pitanje u Americi”, tvrdi.

Navodi da ovom odlukom Vrhovni sud ovo pitanje vraća saveznim državama da same, kao i prije, odluče kako će regulitati ovo osjetljivo pitanje. “Mnogi očekuju jake restrikcije barem u 25 država, a negdje će biti možda postpuno zabranjeno”.

Hod za život je, kako kaže, jedan mladenački pokret i to je za njega znak nade. Ima jako puno žena i mladih djevojaka koje hodaju. Ne hodaju radi sebe nego radi drugih koji se ne mogu izboriti za sebe, a to su nerođena djece”.  Dodao je da pro-life pokreti jačaju.

Glasovac: Žensko tijelo nije državna imovina i to nikada ne smije postati

Glasovac ga je potom pitala kako može hodati bok uz bok Kordiću koji je presuđen za ubojstvo 116 civila, od toga 32 žene i 11 djece.

“To mi ne ide, borba za život i hod za život, bok uz bok s ubojicom nedužne djece. Vi ne hodate za život vi hodate za ograničavanje prava žena na izbor da slobodno odlučuje što će raditi sa svojim životom i svojim tijelom. Vi živite vašu vjeru i to je potpuno u redu, ova država dopušta slobodu vjeroispovijesti. Svaka žena ima pravo odlučiti kada, s kim i koliko djece će roditi.  Vjera obvezuje vjersku zajednicu, a ne državu. Žensko tijelo nije državna imovina i to nikada ne smije postati”, poručila je.

Nije to komentirao već je rekao da argumenti koje iznosi nemaju veze s teologijom niti kršćanstvom strogo gledano.

“Ne citiram Bibliju kad iznosim argumente. Ne ulazim u svjetonazor ljudi s druge strane i mislim da su došla vremena da su katolici u Hrvatskoj građani drugog reda. Ovo se često prikazuje kao svjetonazorsko pitanje, a duboko sam uvjeren da to nije. Mislim da je to prije svega pitanje pravednosti što se duguje nerođenom djetetu”.

Dodaje da se radi o dva tijela te da će svaki liječnik reći da pred sobom ima dva pacijenta, a ne samo trudnicu. “Mjesto prebivanja djeteta je li izvan tijela svoje majke ili prije poroda je potpuno sekundarno”, smatra.

Glasovac navodi da se pobačaj neće istrijebiti, a kao primjer je navela Irsku gdje su žene odlazile u Veliku Britaniju, a ako su bile siromašne išle su sivu zonu i izlagale se rizicima. U ovom trenutku godišnje u niže razvijenim zemljama gdje je pobačaj zabranjen umre između 30 i 50 tisuća žena zbog komplikacija u tim nesigurnim uvjetima, kako kaže.

“Možemo očekivati u Americi da će žene odlaziti iz jedne savezne države gdje je pobačaj zabranjen u drugu saveznu državu. Ako si to ne mogu financijski priuštiti onda će ih država natjerati da tu svoju odluku dovedu do kraja na način da riskiraju svoje zdravlje i život ili s druge strane roditi i djecu prepuštati sirotištima”.

Bartulica pak dodaje da ima jako puno slučajeva gdje majke stradavaju i pri legalnom pobačaju. “Nije samo kad se radi na ilegalan način. Imamo jako puno tragičnih slučaja”.

Slaže se s Glasovac da se ovo ne smije promatrati kao kontracepcijsko sredstvo, pobačaj to nije.

“Tu se svakako slažemo, ali kad se govori o svijetu i načinu kako izgleda treba reći nešto što mnogi ne znaju i čime bi se ženske udruge trebale malo pozabaviti. U zemljama poput Kine i Indije zbog toga što poželjniji sinovi od kćeri ima situacija da u Kini nedostaje 50 milijuna žena, curice su pobačene jer su krivog spola. Udruge šute o tome”.

Glasovac ističe da u Ustavu treba stajati taksativno pravo na samostalno i slobodno odlučivanje kako ne bi i u Hrvatskoj došlo do ovakvih američkih tumačenja u nekom drugom sastavu Ustavnog suda.

“Svako društvo da bi opstalo mora zabraniti kaznena djela koja ugrožavaju druge. Ovo nema veze s totalitarnim režimima. Kad počinje ljudski život, ako je to začeće što dugujemo tom biću, ako postoji pravo na pobačaj zašto ograničiti na to 10. ili 12. tjedan zašto ne produžiti do poroda. Ako ćemo govoriti o pravima zbog čega se to onda vremenski ograničava”, postavio je pitanje.

Glasovac odgovara da personalizacija začeća nije znanstvena činjenica, to je religijsko vjerovanje. “Ne postoji konsenzus niti među znanstvenim disciplinama niti među religijama niti među teolozima kada počinje život. To je vrlo kompleksno pitanje, isto kao što vjera kaže da život ne prestaje smrću, da postoji život poslije života. Pravnu osobnost ima samo osoba koja je rođena”.

Bartulica: HDZ alibani. Oni su za život, ali…

Bartulica, pak smatra, da je to mišljenje nekoherentno. “Oko začeća ne postoji spor, biologija to jasno definira. Uvjeren sam da je ovaj sastav Vrhovnog suda donio dobru odluku, nešto što se od mnogih očekivalo”.

Glasovac je rekla da će ovaj tjedan predati zahtjev s dovoljnim brojem potpisa zastupnika za izmjene zakona vezano za referendum. “Jos se uvijek nadamo da ćemo u saboru imati dvotrećinsku većinu pa da to ne mora ići na referendum”.

Složio bih se s kolegicom Glasovac da ima puno kukavičluka u HDZ-u. Dakle, koliko god se mi ne slagali i nećemo se složiti oko pobačaja, više poštujem vaše iskreno iznošenje stava nego ono što HDZ radi. Dakle HDZ koristi “ali”, dakle oni su alibani. Mi smo za život, ali….mi smo za obitelj, ali… To je taj relativistički stav koji nije u stanju ništa jasno braniti ni govoriti. To na kraju završi u nekoherentnost. Njihove rečenice više ništa ne znače. Premijer Plenković po meni je bio obvezan barem pokušati donijeti prijedlog jedan Zakona do sada, to je prema odluci Ustavnog suda morao učiniti, ali nije u stanju. Istovremeno pokušava biračko tijelo uvjeriti da su demokršćanska stranka. S kršćanstvom takav stav sigurno nema ništa”, poručio je.

Opoziv ministra Beroša

Komenirali su i opoziv ministra zdravstva Vilija Beroša. Glasovac je rekla da očekuju burnu raspravu i da dobiju odgovore na sve što se događa u zdravstvenom sustavu te zašto nema reforme zdravstva.