Što je zabrinulo jednog poznatog SDP-ovca: Zašto je Frka siromašan kao crkveni miš

Što je zabrinulo jednog poznatog SDP-ovca: Zašto je Frka siromašan kao crkveni miš

Arsen Bauk, bivši ministar uprave u SDP-ovoj Vladi, govorio je u N1 Studiju uživo o referendumskoj inicijativi Mosta, kritikama na račun oporbe i pravima dužnosnika na državne stanove.

Most danas predaje potpise za referendum, predsjednik Sabora će poslati dopis Odboru za Ustav, Odbor za Ustav će ih analizirati i predložiti Saboru da zaduži Vladu da utvrdi koliko potpisa je predano – ima li deset posto od ukupnog broja birača.

“Drugačije bi trebalo napraviti to da Odbor za Ustav iz redova svojih članova odredi skupinu zastupnika koji će nadgledati način utvrđivanja broja potpisa kako ne bi, u slučaju da bude bliže s bilo koje strane, da ne bi slušali sljedećih nekoliko mjeseci ili godina da je referendum ukraden”, rekao je.

“Most je sebi napravio medvjeđu uslugu jer nije predao potpise odmah”

Za drugo pitanje je izvjesno da Sabor zatraži ocjenu ustavnosti, za prvo pitanje, kaže Bauk, ne zna je li izvjesno.”Ako postoje odredbe u Ustavu koje reguliraju jedno, a predloži se nešto dijametralno suprotno, Ustavni sud bi trebao odlučivati. U ovom slučaju se ni promjenom ustava suštinski ne bi promijenilo puno ili skoro ništa pa ne vidim da se ide provjeravati ustavnost. Sabor može promijeniti zakon i tih 150 milijuna kuna koliko bi koštao referendum može se pametnije iskoristiti”, govori.

Pitanje covid-potvrda je pitanje prognoza i nezahvalno je sad prognozirati, istaknuo je Bauk. “Kada su krenuli skupljati potpise za referendum nije bilo omikrona… Tu je Most sebi napravio medvjeđu uslugu jer nije predao potpise odmah. Sada je to manje aktualno nego što je bilo onda”

Nisu sudjelovali s Mostom u prikupljanju potpisa jer se s njima ne slažu. Covid-potvrde vidim kao sredstvo da se ljude motivira za cijepljenje. Antivaksere ni potvrda neće natjerati da se cijepe”, kazao je, dodavši da alibi Vlade da su skoro sve EU zemlje uvele covid-potvrde.

Što se tiče kritika na račun oporbe, Arsen Bauk ističe da ima puno akcija u Saboru u kojima sudjeluju s Mostom, DP-om, pa i Suverenistima.

“Pitanja koja su naši zastupnici postavili na aktualcu bila su aktualna i pogođena”, smatra SDP-ovac.

“Vladajuća koalicija mora biti homogena i jedinstvena jer kad prestane više neće biti vladajuća, dok oporba ima tu slobodu da bude nejedinstvena oko nekih tema. Kad bi oporba postala većina, svoje razlike bi morala zatomiti”, rekao je.

“Frka-Petešić bi dobio stan i da mu je prebivalište u Zagrebu”

“Premijer bi se trebao obratiti stručnim službama u Vladi i priupitati ih zašto nisu rekli predstojniku ureda da ne treba prijavljivati prebivalište na Dugom otoku da bi ostvario pravo na stan jer to piše u uredbi iz 2103. – a koja je inače drugi biser Plenkovićeve Vlade – ukinuta 2018. drugom uredbom i nakon toga de facto takva uredba ne postoji, ali se primijenjuje, što je normalno u takvoj slučajnoj državi”, rekao je i nastavio: “U članku 15. piše da je uvjet za dobivanje službenog stana to da nemate stan u vlasništvu ili najmu u mjestu obnašanja dužnosti.”

Drugim riječima, Zvonimir Frka-Petešić bi dobio stan i da mu je prebivalište u Zagrebu. “Uredba regulira prebivalište tako da ga ne spominje kao uvjet.”

“Ako plaća prirez u Zagrebu i boravište je prijavljeno, ovo mu je bilo nepotrebno”, smatra.

“Činjenica je da netko tko je 20 i nešto godina na dužnosti, a nema ni imovine ni ušteđevine, to mi je velika misterija”, nastavlja saborski zastupnik SDP-a.

Zastupnici imaju pravo na najam stana, država osigurava 3.000 kuna za stanarinu i režije, a ako je iznos veći, ostatak pokrivaju sami, navodi Bauk. Kaže da se boravište prijavljuje svake godine. “Zanimljivo je da za vrijeme pandemije niste mogli prijaviti ni boravište ni prebivalište. To su različite životne situaciej koje se vole propitivati i kad je netko na dužnosti mora biti spreman na to.”