Što je zapravo želio reći konfuzni ministar Beroš: Koliko je omikron opasan?

Što je zapravo želio reći konfuzni ministar Beroš: Koliko je omikron opasan?

Ministar Vili Beroš obratio se novinarima nakon sastanka s predstavnicima Stožera civilne zaštite, ravnateljima bolnica iz svih županija, kao i predstavnicima županijskih zavoda za javno zdravstvo.

“Prijetnja svima je omikron. Ne treba računati da će nas on zaobići, a postoji mogućnost da se spoje četvrti i peti val, ali i da se svemu pridruži i gripa. Spomenuli smo i pitanje preopterećenosti zdravstvenih djelatnika. Svi smo suglasni da je najviše onoga što nam nedostaje – stopa procijepljenosti. Budimo mudri – izaberimo znanost i struku, cijepimo se”, rekao je Beroš, javlja N1.

Arena Zagreb i šatori ispred KB Dubrava ostaju u pripremnom stanju.

“Oni će biti pripremni za aktivaciju u vrlo kratkom roku”, rekao je Beroš. Kao Vlada, misli da će se pronaći način za nagraditi zdravstvene djelatnike. “Osim financijskih nagrada možemo razgovarati i o drugim oblicima zahvale našim djelatnicima koji gotovo 20 mjeseci zbrinjavaju naše bolesnike”, dodao je Beroš.

O omikronu

“Nekoliko je elemenata zbog kojih ne možemo situaciju iz Afrike preseliti u Europu. Tamo je ljeto, ovdje je zima, tamo prevladava mlađe stanovništvo. Moramo biti jako oprezni, ali dobra je situacija, zbog rano uvedenih mjera ili nečeg drugog, imamo nekoliko tjedana prednosti i vidjet ćemo kako se omikron ponaša u ovim uvjetima sjeverne hemisfere i moći ćemo se prilagoditi na vrijeme”, kazao je Beroš o omikronu.

“Ono što je za sada jasno omikron je daleka zarazniji, brže se širi i vjeorjatno je da ćemo imati veći broj novozaraženih na dnenvoj bazi nego što je to u ovom trenutko i bilo kojem prijašnjem valu. Nadalje, poznato je da nova varijanta izaziva blaže kliničke slike. Stoga, za vjerovati da će manji dio završiti u bolnicama. Ali ako uzmete veći broj zaraženih, to se prelijeva na broj hospitaliziranih. Moramo biti pripremljeni na sve varijante, spremni smo na velike brojeve. Ali nadamo se da se to neće dogoditi, najbolja moguća prevencija je cijepljenje, odnosno docjepljivanje u ovom trenutku”, dodao je.

Foto: Hina