Što premijer nije shvatio: Plenkovića novinari pitali o njegovoj bivšoj ministrici koja je na meti represivnog aparata

Što premijer nije shvatio: Plenkovića novinari pitali o njegovoj bivšoj ministrici koja je na meti represivnog aparata

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak se nalazi u posjetu Splitu. Nakon sastanka sa splitskim gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom, Plenković je dao izjavu za javnost.

Plenković je u Splitu sudjelovao na obilježavanju 30. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade Pauci, čijim je pripadnicima čestitao i zahvalio im na izuzetnom doprinosu hrvatskoj slobodi i demokraciji.

Zahvalio je i na sjajno odrađenom mandatu Krstuloviću Opari unatoč teškoj bolesti koja ga je pogodila. Premijer se također pohvalio projektima koje je Vlada pokrenula u Splitu.

‘Krizu Covida-19 moramo premostiti tako da svi zaposleni ostanu zaposleni i da svi dobiju plaće’, kazao je premijer. Istaknuo je i da je stalna podrška HDZ-ovim kandidatima, javlja Tportal.

Kazao je da je primio na znanje situaciju s bivšom ministricom Gabrijelom Žalac. Nije shvatio iz priopćenje DORH-a o čemu se radi. Čini mu se da je kredit odobren prema svim pravilima HBOR-a. ‘Trenutno je još uvijek članica HDZ-a i ne vidim razloga da to ne bude’, kazao je premijer, dodavši da ne vidi u ovom trenutku da je ona kriva za nešto.

Što se tiče odnosa s predsjednikom Zoranom Milanovićem, kazao je da su mu kao Vlada podnijeli prijedlog s imenima i kada odgovori na njega, onda će se nastaviti ta tema.

Poručio je predsjedniku da ako ima nekog boljeg, neka ga predloži. Neće biti podjele 50-50 i prakse biranja veleposlanika po principu ‘hrvatskih Kissingera’ Josipovića i Mesića – da odaberemo nekoliko destinacija s nekoliko kandidata, a da ostale pozicije prazne ostavimo njemu’, rekao je premijer.

Plenković je istaknuo i da nikoga ne predlažu s ceste. ‘Te teze o njemu kao braniku toga da HDZ kontrolira svime, to je čista neistina. Ako mu netko nije drag i misli da ima nekog boljeg, neka predloži nekog. Nisam primijetio da veleposlanici rastu na Pantovčaku’, dodao je.

Što se tičeproslave godišnjice operacije Bljesak u Okučanima,rekao je da neće biti nikakvog cirkusa.

Premijer je kazao da je dogovoren protokol, kao što je to bilo u Jasenovcu i na Plitvicama.

Plenković je kazao i da neće biti nikakvog hinjenja zajedništva. ‘Svatko polaže svoj vijenac’, kazao je Plenković, dodavši da su na taj dan bitni branitelji. Što se njega tiče, ovakva situacija može biti cijeli mandat.

Govoreći o Miroslavu Škori, rekao je da je njegova misija oslabiti HDZ i pomagati kandidatima ljevice.

Govoreći o ministru zdravstva Viliju Berošu i problemima s platformom Cijepise, kazao je da je ministru točku po točku dao naputke što treba učiniti kako bi se intenzivirao proces cijepljenja.

‘Uloga je svih aktera primarne zdravstvene zaštite da se koordiniraju, objedine napore i intenziviraju proces cijepljenja. Vlada je osigurala građanima minimalno 3,2 milijuna doza cjepiva. Od 2. svibnja u Hrvatsku će početi tjedno dolaziti čak i do 300 tisuća doza cjepiva. Svi koji se žele cijepiti imat će prigodu cijepiti se. Ministar zdravstva ima precizne upute, vjerujem da će se primiti tog posla. Ako su tehničke zapreke u programu svojevrsni čep, to se može i treba popraviti u najhitnijem roku’, kazao je Plenković.

Istaknuo je da je hrvatska Vlada osigurala dovoljno cjepiva za sve koji se žele cijepiti. Pozvao je sve građane da se cijepe jer trenutno nema bolje zaštite od cijepljenja. Istaknuo je da ne mora razgovarati s Berošem svakih pet minuta, ali da je dobro shvatio zadaću.

Komentirao je i izjavu predsjednika Milanovića da će načelnika Glavnog stožera i zapovjednika kopnene vojske ostaviti kod kuće da ‘ne čekaju u Okučanima kao na šanku’.

‘Postoje važni datumi koje će ova vlada obilježavati uz puno poštovanje hrvatskih branitelja. Poštovat će ih jednako kao od početka. U tom pogledu sve ove godine nije napravljen ni pogrešan milimetar koraka. Tako neće biti ni sada. Ne znam odakle takve izjave, to je kavanska zamjena teza. Glumatanje protokolarnog zajedničkog održavanja, to se više neće dogoditi. To je politika. Jesmo li mi plakali za njim u Vukovaru zato što nije bio s nama ili u Okučanima, kada je napustio obilježavanje?’ zaključio je premijer.

Foto: Hina