Što se događa s poznatim književnikom i “pustinjakom” Predragom Raosom: Zašto je prisilno hospitaliziran?

Što se događa s poznatim književnikom i “pustinjakom” Predragom Raosom: Zašto je prisilno hospitaliziran?

Pisac i prevoditelj Predrag Raos, čovjek koji je 2019. godine dobio prvu Nagradu za dramsko djelo “Marin Držić”, posljednjih pet-šest godina je sam živio u Hvaru.

Proteklih dana je, kako nam je telefonski javio, bio u nemilosti, jer su po njega došli medicinari u pratnji policajaca i htjeli ga prisilno hospitalizirati.

– Bolujem od kožne bolesti i godinama sam praktično u karanteni, ali mi ni medicinari ni policajci nisu podastrijeli nikakav dokument temeljem čega bi me prisilno hospitalizirali.

Sve mi to “namješta” poznanik iz Varaždina, koji nad mnom hoće “preuzeti brigu” iako u životu funkcioniram normalno i imam pomoć dviju žena koje brinu o meni. Strah me je da mi se možda ne sprema oduzimanje poslovne sposobnosti, što bi onda imalo konkretne posljedice za mene i moju imovinu – kazao nam je Raos, javlja Slobodna Dalmacija.

Posljednji put po njega je došla ista ekipa, ali sada s vatrogascima. Književnik je naposljetku ipak odveden iz svoga doma u Klinički bolnički centar Split gdje se trenutno nalazi na jedinici intenzivne njege zbog zdravstvenih teškoća.

Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske su na naše pitanje samo kratko odgovorili da su “policajci u odnosu na mušku osobu u Hvaru pružali pomoć sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima”.

– Detaljnije informacije o navedenom događaju nismo u mogućnosti pružiti s obzirom na obvezu poštivanja Uredbe o zaštiti podataka – naveli su iz policije.

Hvarani ipak vjeruju da će se za Raosa nakon potrebnog liječenja pronaći odgovarajuće rješenje u smislu boljih uvjeta za život, uz pomoć njegovateljice, određenih stručnjaka, pa i službi nadležnih za osobe koje se nađu u poteškoćama.

Prije nekoliko dana zabrinuta književnica Dorta Jagić uputila je dramatičan apel svojim prijateljima.

“Predrag Raos je čudak, ovo ili ono, neki ga mrze, neki baš suprotno, ali sredine nema. Veliki književnik itd. No to sad nije važno; Raos je ponajprije čovjek, i unatoč fizičkim boljkama i ekscentričnostima, posve pri zdravoj pameti. Čula sam da se zadnjih godina posve povukao u kuću na Hvaru i nije izlazio. Prijateljica mu je donosila hranu.

Na neki način, pustinjak, ali dobrovoljni. Zašto ovo pišem? Jer ovdje postoje ljudi koji mogu, ako vide kako, više saznati i provjeriti što se događa. Nažalost, nemam mnogo informacija, kao ni naša zajednička zgb prijateljica koja mi se maloprije obratila za pomoć. Što ću, sjetila sam se fejsa.

Naime, alarmirala me je da je danas Raosa netko neznan prijavio i provalili su mu u kuću socijalna služba, vatrogasci i policajci i odvukli nekuda – gdje? na nosilima i pokrivenoga plahtom. Izgleda da su mu oduzeli mobitel, jer se ne javlja na telefon. Nitko nema pravo to činiti, jer je on izabrao takav život. Pa i ako sustav na to gleda kao na “neuračunljivost”, koja mu, moguće, kao proglas i pečat prijeti”, napisala he Dorta Jagić.

Na slici: Arhivska fotografija Predraga Raosa

Foto: Hina