Što su pokazali izbori u Lici: Plenković se ne može osloniti na svoj “fan klub” i Kopala

Što su pokazali izbori u Lici: Plenković se ne može osloniti na svoj “fan klub” i Kopala

Ličko-senjska županija po svom političkom profilu nije karakteristična, nego osobita županija pa se na temelju izbornih rezultata ne mogu donositi jednostavne “preslike” na ostatak države.

Ona je, naime, politički najdesnija županija, politički izolirana od prosjeka, poput, primjerice, Primorsko-goranske, a naročito Istarske, koje imaju lijevi predznak. No to ne znači da nekoliko važnih političkih stranaka nema što naučiti iz ovih rezultata, naprotiv. Ti gotovo bespotrebni izbori ipak se mogu isplatiti jer se HDZ na vrijeme suočava s činjenicama koje mu ne idu na ruku, piše Davor Ivanković u Večernjem listu.
Pokazalo se da on i u županiji gdje je nekada računao na 50 do 70% potpore birača sada mora koalirati jer je dostigao tek 35%. Kako je cilj HDZ-a da na nacionalnoj razini ostvaruje upravo taj postotak, jasno je da u desnijim županijama mora postizati rezultate iznad 50%. Taj se pak cilj ne može postignuti dijeljenjem svoje biračke baze, kao s Milinovićem, ili prije desetak godina s Glavašem.

Tek kada se Glavaš pomirio s HDZ-om, on je opet prodisao u Slavoniji. Pouka kaže da HDZ mora zadržati širinu pokreta, a ako Andrej Plenković u izbore kani krenuti tek s ljudima koji su točna kopija njega i čine njegov “fan klub”, to neće biti dovoljno. Govorimo li o pripremama za parlamentarne izbore, koji bi trebali doći za godinu i pol, onda Plenković mora provesti opću mobilizaciju, što podrazumijeva i vraćanje u igru političkih igrača koje je maknuo na stranačke margine.

Nadalje, očito da nakon micanja Milijana Brkića Vase iz operative, njegovu novom timu Kapulica-Kopal ne cvjetaju ruže. Kako je cijela Vlada s premijerom na Liku provela politički desant, to možda jest bilo dovoljno za prihvatljiv rezultat, ali je on mogao biti i za 10 postotnih poena viši.

Da su procjene ankete koju je nadzirao Kopal bile točnije. A nisu jer je uoči izbora Kopal krenuo u rat s RTL-ovom anketom publicirajući onu naručenu od HDZ-a. Problem je što je ta anketa strašno promašila i ne pamti se da je HDZ imao toliko netočnu anketu. Pokazala je da će HDZ dobiti 10 postotnih poena više (45,5%), Milinović 5% manje (14,8%), Starčeviću je oduzeo čak 8 postotnih poena (9,2%), Bura po Kopalu ne bi prošla prag (a dobili su 10%), dok je SDP-u dala 15,7%, a nisu ostvarili niti 4%!? Niti Živi zid nije dobio 8,6%, nego u realnosti 3%.