Što sve trebate znati prije nego što kupite kosilicu za travu?

Što sve trebate znati prije nego što kupite kosilicu za travu?

Uz toliko dostupnih različitih modela kosilica za travu ponekad je pravi problem pronaći onu idealnu. No, uz naš vodič sada to postaje stvar prošlosti.

Toplo i sunčano vrijeme napokon je stiglo, a s njim i uređenje travnjaka i okućnice. Međutim, još uvijek ne znate koju kosilicu odabrati? Nema problema. Poslužite se našim kratkim vodičem u nastavku teksta koji će vam pomoći da odaberete kosilicu koja u potpunosti odgovara vašim zahtjevima i potrebama.

Na tržištu postoji puno različitih modela kosilica za travu koje se međusobno razlikuju po dizajnu i dodatnim karakteristikama.

4 čimbenika na koja treba obratiti pažnju prilikom kupovine kosilice

Prije nego što kupite novu kosilicu za travu, razmislite o tome koliko je velika površina travnjaka koji trebate kositi. Uzmite u obzir vrstu terena te pogon kosilice. Odgovara li vam više da ide na gorivo ili da je električna? Osim toga, razmislite o načinu rada. Krenimo redom.

Veličina travnjaka

Ako često kosite travnjak velike površine, odaberite jaku i veliku kosilicu s kojom ćete relativno brzo biti gotovi. Obratite pažnju na širinu rezanja.

Vrsta terena

Prilikom odabira kosilice u obzir obavezno uzmite vrstu terena koji kosite. Je li teren ravan ili brdovit? Imate li puno voćaka ili drveća, velikog kamenja ili cvjetnih gredica? Ako je vaš odgovor potvrdan, razmislite o „pokretljivijem“ modelu s kojim ćete lakše upravljati.

Napajanje/pogon kosilice

Postoje dvije vrste kosilica kada je riječ o napajanju: kosilice na gorivo ili na struju. Ako nemate veliki travnjak, električna kosilica može biti savršeni odabir. S druge strane, ako kosite voćnjak ili travu između cvjetnih gredica, to će vam biti lakše činiti pomoću benzinske kosilice, jer nećete morati voditi računa o kablu.  

Način rada kosilice

Slobodni ste birati između modela kosilica kod kojih je izbacivanje trave bočno ili se odlučiti za modele s kutijom. Ako ste do sada redovno skupljali pokošenu travu, onda odaberite kosilicu s kutijom koju jednostavno ispraznite prema potrebi. Ako ste pokošenu travu običavali ostavljati na travnjaku, za vas je kao stvorena klasična kosilica bez kutije. Najveća prednost ovog načina košnje odnosi se na činjenicu da pokošena trava služi kao gnojivo, dok je, recimo, najveći nedostatak kosilice s kutijom taj što može zahtijevati nešto duže vrijeme kosidbe.

Koje su prednosti i nedostatci električne kosilice?

Prednosti električne kosilice zasigurno su tiši rad; neki modeli proizvode manje buke nego što je proizvodi perilica rublja, tako da će biti odličan odabir za vas ako živite u predgrađu, zatim lakše upravljanje i jednostavnije održavanje. Pomoću njih ćete puno lakše pokositi uske uglove. Budući da su lakše po kilaži od benzinskih, upravljanje je jednostavnije. Kao što smo ranije spomenuli, jednostavnost održavanja je prednost koja se ne smije zanemariti, budući da ovdje ne morate mijenjati svjećice, filter za ulje i sl.

Najveći nedostatak odnosi se na činjenicu da ako imate veliko dvorište, morat ćete koristiti produžne kablove. Postoje i oni modeli koji rade na baterije. Njihovi su nedostatci slični, budući da u nekim slučajevima jedno punjenje baterije nije dovoljno za košnju čitavog travnjaka.

Imaju li benzinske kosilice kakve nedostatke?

Ako želite kupiti benzinsku kosilicu, morate biti svjesni očitih nedostataka koji se tiču sljedećeg:

  • teže su od električnih,
  • glasnije su od električnih,
  • zahtijevaju redovno održavanje i servisiranje,
  • ispuštaju ugljični monoksid u atmosferu.