STRANAČKA BAZA LJUTITA NA PLENKOVIĆA: Svog pulena Marka Milića stavio je na prolazno mjesto, ali zato nema mjesta za Miru Kovača i Pavu Kostopeča

STRANAČKA BAZA LJUTITA NA PLENKOVIĆA:  Svog pulena Marka Milića stavio je na prolazno mjesto, ali zato nema mjesta za Miru Kovača i Pavu Kostopeča

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavlja izborni program i liste s imenima kandidata.

Aduti su to s kojima HDZ ide na parlamentarne izbore 17. travnja. Premijer je istaknuo usvajanje programa te se zahvalio partnerima, koji su, kako kaže, sudjelovali u kreiranju programa. To su HNS, HDS, HSU, HSLS i Marijana Petir.

“Ima tu i nekih iznenađenja, imena nezavisnih kandidata. Primjerice, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević Alemka Markotić, bivši general Josip Lucić, sin heroja Blage Zadre i neka nova imena. Liste su, kao i uvijek u HDZ-u, popunjene našim partnerima i dobrom kombinacijom iskustva i mladosti, koja će dati novi impuls održavanja povjerenja birača”, započeo je Plenković pa se pohvalio osnaživanjem međunarodnog položaja Hrvatske, kao i općenito uspjeha njegove vlade:

“Naša ključna poruka bila je politička stabilnost, koju smo zadržali i održali. Rezultat je to politike desnog centra, liberalnih stranaka, demokršćanskih stranaka i manjinskih stranaka.”

Prisjetio se svih kriza s kojima se otpočetka prvog mandata do danas Vlada morala suočavati, od Agrokora, pandemije koronavirusa, potresa, inflacije, rata u Ukrajini… Unatoč neslaganjima kritičara, tvrdi da je oko Agrokora sve izvedeno uspješno i da je kompanija spašena te posluje stabilno i uspješno. Pohvalio se i drugim potezima u raznim područjima. Još je jednom spomenuo i Pelješki most, nabavku borbenih zrakoplova Rafale, LNG terminal, Schengen i ulazak u eurozonu.

“Jedna od najbitnijih stvari koju smo provodili od prvog dana je odgovorno upravljanje javnim financijama. Napustili smo kroničnu situaciju prekomjernog proračunskog manjka, polako dizali kreditni rejting i to znači da oni koji nas nadgledaju vide da smo imali jasan smjer i jasan cilj.”

Govor je nastavio podsjećanjem na povećanja plaća, poreznim rasterećenjima i rastom mirovina. Pritom je kritizirao oporbu koja to negira i tvrdi da je inflacija poništila taj rast. Nije smetnuo s uma ni kulturu, studente, poduzetnike, manjine, održivost, demografiju, Hrvate u Bosni i Hercegovini, ali i cijelom svijetu…

“Poseban akcent smo postavili na BiH. Učinili smo najviše da podnese zahtjev za članstvo, bili smo prvi kad se dodjeljivao status kandidata 2022. Tek ćemo protekom vremena shvatiti što smo napravili pomaganjem u njenom otvaranju pristupnih pregovora za ulazak u Europsku uniju. Inteligentno smo koristili osnaženi međunarodni položaj Hrvatske”, pohvalio se premijer i izrazio nadu skorašnjeg ulaska Hrvatske u OECD.

Nakon podužeg izlaganja svih uspjeha, došao je red na izborni program.

“Imamo 34.000 djece koja se danas rađaju u Hrvatskoj, broj umrlih je 57.000. To je najveći problem hrvatskog društva, naša strategija će preokrenuti te trendove. Udvostručit ćemo potpore za svako novorođeno dijete. Za svako dijete majke će dobiti godinu dana više staža. Uvest ćemo znatne popuste za brojne javne usluge, udvostručit ćemo trajanje plaćenog očinskog dopusta. Studentsku satnicu planiramo povećati na 7,81 euro”, izjavio je i nastavio:

“Jamčimo da će prosječna plaća biti 1600 eura, minimalna bruto plaća bit će 1250 eura, podići ćemo mirovinu na 750 eura. Stvorit ćemo preduvjete za otvaranje novih 125.000 radnih mjesta.”

Glasnogovornik Vlade Marko Milić našao se na HDZ-ovoj listi u prvoj izbornoj jedinici. Na šestom je mjestu i ne skriva zadovoljstvo zbog toga.

“Zahvalan sam na povjerenju i idemo zajedno do pobjede. Nisam važan ja, važno je da HDZ opet u prvoj izbornoj jedinici ostvari pobjedu. Prema tome, očekujemo pobjednički rezultat i priliku da u kampanji prezentiramo sugrađanima sve što smo učinili za razvoj Zagreba i Zagrebačke županije”, rekao je Milić pa odbio otkriti koliko preferencijalnih glasova bi ga zadovoljilo.

Što se njegovih ambicija tiče, tvrdi da ih nema.

“Timski sam igrač, ne želim razmišljati o sebi. Doprinos sam dao, nije lako biti glasnogovornik šest godina.”

Međutim, dobar plasman Marka Milića doslovno je razljutio desno orijentirane HDZ-ovce koji su prilično aktivni u stranačkoj bazi. Neki su Plenkoviću zamjerili što nije našao mjesto za Miru Kovača kojemu očito nije zaboravio teške riječi još iz vremena kada su se natjecali za predsjednika HDZ-a.

“Dobar plasman Marka Milića zapravo je pljuska stranačkoj bazi i ljudima na terenu. Moram priznati da sam jako nezadovoljan. Svog pulena Marka Milića je stavio na prolazno mjesto, ali zato nema mjesta za Miru Kovača, Tomislava Karamarka i Pavu Kostopeča “, rekao nam je jedan HDZ-ovac.

Drugi razočarani HDZ-ovac nas je podsjetio da Plenković očito nije poslušao zahtjev HDZ-ovog kipara Ivana Kujundžića koji je prije nekoliko dana zatražio od predsjednika stranke da uvaži stranačku desnicu. Izrijekom je naveo da na izbornim listama trebaju naći mjesto Kovač, Karamarko i Kostopeč.

“Očito je da ga nije poslušao. Samo je stavio Ivu Stiera, ali on nije pravi predstavnik konzervativne struje jer je on “eutanaziran”, kaže naš sugovornik koji je pojasnio da za sada nezadovoljno članstvo neće javno istupati, ali da bi moglo žestoko reagirati ako Plenković ne pobijedi na parlamentarnim izborima.

Treći sugovornik naglašava da je sastavljanjem ovakvih lista Andrej Plenković potpuno preuzeo dogovornost za rezultate izbora.

“Liste su očekivane. Na njima su dužnosnici i ljudi na liniji Andreja Plenkovića. Ovakvim potezom je Andrej kompletnu odgovornost preuzeo na sebe. Stranačku bazu i ljude s terena je potpuno isključio. Neistomišljenike je izbacio. Na listama nema nikoga od njegovih neistomišljenika. Pa vidite na kojoj je pozicije predsjednik zagrebačke organizacije HDZ-a. On će ući u Sabor, ali je dobio jasnu poruku da je nebitan”, ističe naš sugovornik koji odlično poznaje raspoloženje u HDZ-ovoj stranačkoj bazi. Nije ga, kaže, iznenadilo odlično mjesto koje je dobio Marko Milić

“Mi smo znali da će Andrej uvesti Milića u priču. Na prošlim izborima ga nije gurao, ali je sada očito došlo vrijeme i za njega”, dodaje naš sugovornik ističući da stranačka baza unatoč svemu neće biti nelojalna Andreju Plenkoviću, ali da neće biti niti onako entuzijastična kao što je znala biti na nekim drugim izborima.

“Baza mu ovaj put neće donijeti onih 30 do 40 tisuća bonus glasova koje je osiguravala svojim aktivizmom na terenu. Međutim, Plenković sada ima sreću jer je Milanović svojim istupima puno napravio za homogenizaciju HDZ-ovih birača. Htio bih samo reći da je ova stranačka struktura živu stranačku bazu pretvorila u “digitalnu bazu”. I naravno, sada je pitanje može li “digitalna baza” povući na izborima kao “živi ljudi”. Pa naravno da ne može. A na ovim izborima će biti bitan svaki glas”, zaključuje naš sugovornik.

Portal 24sata objavio je izborne liste HDZ-a.

I. izborna jedinica:

1. Andrej Plenković
2. Željko Reiner
3. Nina Obuljen Koržinek
4. Krešimir Ačkar
5. Darko Klasić HSLS
6. Marko Milić, glasnogovornik Vlade
7. Ljubica Lukačić
8. Alemka Markotić
9. Mato Čičak
10. Maksimilijan Šimrak
11. Mario Župan
12. Tugomir Majdak
13. Ivica Miškulin
14. Josip Lucić 

II. izborna jedinica:

1. Gordan Jandroković
2. Krunoslav Katičić
3. Dario Hrebak
4. Ante Deur
5. Gordan Grlić Radman
6. Miro Totgergeli
7. Bojan Leš
8. Sanela Grbaš-Bratković
9. Zdravka Bušić
10. Tomislav Okroša
11. Damir Poljak
12. Branko Hrg
13. Eva Jendriš Škrljak
14. Marko Marušić

III. izborna jedinica

1.Anđelko Stričak 
2.Zoran Gregurović
3.Ljubomir Kolarek
4.Predrag Štromar 
5.Damir Habijan 
6.Žarko Tušek 
7.Sanja Borovec 
8.Dražen Srpak 
9.Ljubica Jembrih 
10.Siniša Jenkač 
11.Robert Šplajt 
12.Gordana Ramuščak 
13.Zdravko Tušek 
14.Goran Kaniški

IV. izborna jedinica

1. Ivan Anušić
2. ⁠Igor Andrović
3. ⁠Darko Sobota
4. ⁠Ivan Radić
5. Nataša ⁠Tramišak
6. ⁠Ivanović
7. ⁠Đakić
8. ⁠Mandarić
9. ⁠Ljubić
10. ⁠Bedeković
11. ⁠Babić (HNS)
12. ⁠Zelić
13. ⁠Šašlin
14. ⁠Kašuba

Petu izbornu jedinicu nosi ministar Marin Piletić, a u njoj će na listi iznenađenje biti i Tomislav Zadro, sin vukovarskog heroja Blage Zadre. Jutarnji list je objavio neslužbeno tu punu listu. Na njoj nema bivšeg ministra Marija Banožića, ali ni vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića koji je pod optužnicom Uskoka. Na drugom mjestu je gradonačelnik Vinkovaca, a na četvrtom požeška županica Antonija Jozić, a odmah iza nje slavonsko-brodski župan. 

V. IZBORNA JEDINICA

 

1. MARIN PILETIĆ

2. IVAN BOSANČIĆ

3. PERO ĆOSIĆ

4. ANTONIJA JOZIĆ

5. NIKOLA MAŽAR

6. DANIJEL MARUŠIĆ

7. ŽELJKO GLAVIĆ

8. JOSIP ŠARIĆ

9. TOMISLAV ZADRO

10. ANKICA ZMAIĆ

11. ANAMARIJA BLAŽEVIĆ

12. LIVIA MADUNA

13. PETAR ŠIMIĆ

14. JOSIP SAMARDŽIĆ

U šestoj izbornoj jedinici su se smjestili ministri Beroš i nestranački Marko Primorac na visokim mjestima, a tek je tu na trećem mjestu i predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman. Novost je i povratak Davora Ive Stiera kao predstavnika desnije opcije. Na listi je i bivši ministar Marko Pavić koji nema stranačku bazu, ali je tu voljom Plenkovića. Šesta jedinica je i ministarska jer na njoj i ministar obrazovanja Fuchs. 

VI. izborna jedinica:

1. Davor Božinović
2. Vili Beroš
3. Mislav Herman
4. Marko Primorac
5. Željko Turk
6. Davor Ivo Stier
7. Radovan Fuchs
8. Marko Pavić
9. Danijela Blažanović
10. Mirjana Kujundžić Tiljak
11. Tomislav Dulibić
12. Marija Vrhovski

Sedma jedinica je županska jer su ispod Tome Medveda troje župana, sisački, karlovačka županica i lički župan. Marijana Petir će ponovno u Sabor jer je dobila ulazno mjesto. Ministrica Brnjac je na niskom sedmom mjestu,kao i gorljiva braniteljica Plenkovića u Saboru – Majda Burić. Kako župani ne mogu u Sabor, oni imaju šanse da uđu kao zamjena, kako i drugi lokalni čelnici na listi poput gradonačelnice Petrinje Magdalene Komes.

VII. izborna jedinica:
1. Tomo Medved
2. Ivan Celjak
3. Martina Furdek Hajdin
4. Marijana Petir (NEZ)
5. Ernest Petry
6. Veselko Gabričević (HSU)
7. Nikolina Brnjac
8. Majda Burić
9. Rade Šimičević
10. Magdalena Komes
11. Damir Mandić
12. Ivan Salopek
13. Mioković
14. Ivan Dabo

Osmu izbornu jedinicu koju nosi Oleg Butković, a odmah na drugom mjestu je bivši ministar Anton Kliman. 

VIII izborna jedinica

Oleg Butković 
Anton Kliman 
Josip Ostrogović 
Tomislav Klarić 
Irena Hrstić
Alen Ružić
Josip Borić
Davor Zubović HSU 
Ilirijana Croata Medur 
Ana Kučić
Mario Bratulić 
Ivan Bubić
Kristijan Staničić
Ivan Kirin

U devetoj izbornoj se na kraju smjestio gradonačelnik Šibenika Željko Burić, iza ministra i HDZ-ovaca na sedmom mjestu smjestio Hrvoje Zekanović.

IX. izborna jedinica

1. Ivan Malenica
2. ⁠Šime Erlić
3. ⁠Ante Sanader
4. ⁠Juričev-Martinčev
5. ⁠Josip Bilaver
6. Ivan ⁠Bugarin
7. ⁠Hrvoje Zekanović
8. ⁠Ante Babić

9. Jakov Vetma

10. Nikolina Baradić

11. Perica Bosančić

12.Jure Brižić

13. Tonči Glavina

14. Željko Burić

Najjužnija izborna jedinica vrvi lokalnim HDZ-ovim čelnicima i dvoje ministara,  ali se na prolaznom sedmom mjestu našla i Danica Baričević. Na zadnjem mjestu je general i bivši ministar Damir Krstičević koji je uzet kao pojačanje i lovi preferencijalne glasove..

X. izborna jedinica:

1. Branko Bačić
2. Blaženko Boban
3. Tomislav Šuta
4. Mato Franković
5. Andro Krstulović Opara
6. Marija Vučković
7. Danica Baričević
8. Ante Šošić
9. Dalibor Milan
10. Ivan Budalić
11. Jure Brkan
12. Zrinka Mužinić Bikić
13. Ivo Radica
14. Damir Krstičević