Stručnjak iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu čvrsto vjeruje da je Matej Periš živ. “Živim za dan kada ćemo put doma u Hrvatskoj ispratiti Mateja sa svojim ocem Nenadom”

Stručnjak iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu čvrsto vjeruje da je Matej Periš živ. “Živim za dan kada ćemo put doma u Hrvatskoj ispratiti Mateja sa svojim ocem Nenadom”

Potraga za Matejem Perišem (27) još uvijek nije dala odgovor na pitanje što se nestalom Splićaninu dogodilo uoči Nove godine u Beogradu, a prema saznanjma lista Nova, istragu koče podaci do kojih policija nije uspjela doći zbog tehničkih nedostataka.

Riječ je o podacima vezanima za komunikacije koje je nestali mladić imao, a zbog određenih tehničkih problema policija ne može doći do njih. Pretpostavlja se da bi ovaj problem znatno olakšao pronalazak Matejeva telefona.

Inače, telefon Mateja Periša posljednji put je lociran u blizini Velikog ratnog otoka, na ušću Save u Dunav. On je lociran čak dva i pol sata nakon što je nestali Splićanin posljednji put viđen, odnosno nakon snimke na kojoj se vidi da se spušta niz stube koje vode prema Savi.

Upravo je Matejev telefon unio novu zabunu u cijeli slučaj jer se postavlja pitanje kako je moguće da je aparat odašiljao signal dva i pol sata nakon što je mladić posljednji put viđen i pod uvjetom da je bio u vodi.

Pitanje je dodatno otvorila činjenica da je proizvođač aparata istaknuo da je to nemoguće. O tome je ranije govorio otac nestalog Splićanina, Nenad Periš.

– Kako je moguće da se signal pojavljuje pokraj Ratnog otoka, oko 4.15 sati, a to je oko dva sata i 20 minuta nakon zadnje Matejeve snimke pokraj „Savanove“ u 1.55? Kako je moguće da mobilni telefon reagira ako se nalazi u rijeci? Ako je Matej potonuo u rijeku, a mobitel mu je bio u džepu, onda je nakon 2.20 sati on neupotrebljiv, mokar, na dnu rijeke i ne bi mogao davati signal. Proizvođač mobitela kaže da može davati signal ako je mokar najviše pola sata. Dakle, ako je mokar, ne bi zasigurno mogao davati signal nakon gotovo dva i pol sata“, izjavio je nedavno Periš za hrvatske medije.

Ipak, ovo pitanje je i dalje otvoreno, navodi list Nova.

Podsjetimo, za nestalim Splićaninom se traga više od mjesec dana, nakon što je posljednji put viđen uoči Nove godine u klubu “Gotik”. Mladić je s društvom došao u Beograd kako bi se proveo.

U potragu za Matejem uključene su snage hrvatske policije, koja intenzivno surađuje sa srpskom, a fokus istrage je na pretraživanju rijeke Save. Tijekom potrage korišteni su i sonari, međutim, ništa nije dalo rezultata.

Ono što je i dalje ostalo pod znakom pitanja jesu razlozi zbog kojih je mladić kobne večeri napustio klub “Gotik”.

Kamere “Gotika” nisu radile u noći između 30. i 31. prosinca te je ovo pitanje ostalo bez odgovora.

Igor Jurić: Čvrsto vjerujem da je Matej živ

Igor Jurić iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu u izjavi za Telegraf.rs tvrdi da “čvrsto vjeruje da je Matej živ jer ne postoji ništa što bi ga uvjerilo u suprotno”. Kako sam kaže, u Srbiji su postojali primjeri da se nestala osoba nađe i nakon 60 dana ili nekoliko godina.

– Živim za dan kada ćemo put doma u Hrvatskoj ispratiti Mateja sa svojim ocem Nenadom. Kada ćemo svi zajedno proslaviti njegov povratak kući – kaže Jurić.

Jurić kaže da najbolje razumije i Nenada i svakog oca koji traga za nestalim djetetom. Ono što najviše ubija jeste ta neizvjesnost koja razara ljude. Trinaest dana je trajala potrga za njegovom kćeri Tijanom. Oni su kao obitelj dobili priliku oplakati svoju kćer dok mnogi ne znaju kakav je kraj u slučaju njegova djeteta.

Što se tiče mladog Splićanina, Jurić ne želi gubiti nadu iako je “Matejev nestanak za njega velika enigma”.

– Ima nekoliko činjenica koje mogu ukazivati da je Matej živ. Jedna je signal mobilnog telefona koji je uhvaćen kod Velikog ratnog otoka. Drugo, doista nijedna činjenica nije dokazala da se on utopio u Savi. Ne postoji dokaz da se utopio – kaže Jurić.

– Nenad Periš, otac nestalog mladića pokazao je izuzetnu hrabrost, ogromno dostojanstvo i pokazao je svim ljudima na svijetu kako se treba ponašati čovjek koji je na tako težak način povrijeđen. Njega boli sama situacija da mu nema sina. Svaku priliku koristim da mu odam priznanje i želju da Mateja nađe živog. Često razmišljam o tome zašto se tako strašne stvari događaju tako dobrim ljudima. Čini mi se da i Bog daje križ ljudima koji mogu nositi tako teške terete, tu samu patnju… Čini mi se da ni sam Periš nije sasvim slučajno izabran – kaže Jurić.

Foto: HIna