Stručnjak upozorava: Evo u ovoj europskoj zemlji je veliki potencijal da počne novi rat

Stručnjak upozorava: Evo u ovoj europskoj zemlji je veliki potencijal da počne novi rat

Davor Boban, profesor s Fakulteta političkih znanosti, gostovao je u Newsroomu gdje je komentirao trenutnu situaciju u Ukrajini.

Što se Kine tiče, Boban kaže kako se kineskom predsjedniku Xi Jinpingu isplati igrati na rusku kartu. “Ne samo sada nego i zadnjih 10-ak godine. Približavanje Kine i Rusije je došlo još 2014. kada je krenula ruska invazija na istok Ukrajine i aneksije Krima kada se Rusija našla pod zapadnim sankcijama. Tada Rusija popušta Kini i okreću se jedan drugome te je potpisan onaj veliki plinski ugovor”, rekao je.

“Prošle godine se povećala međusobna trgovina i o na rekordne razine, a odnosila se ponajviše na rusku naftu i plin,. Rusija je potrebna Kini kao energetska baza. Kinesko je gospodarstvo 12 puta jače i po stanovništvu 20 puta. Ta razlika se povećavala rapidno zadnjih 10-ak godina”, dodao je.

“Europa i SAD sada nisu orijentirane na Aziju. Američko povlačenje iz Afganistana je opravdano zbog veće prisutnosti na Dalekom Istoku”; napominje Boban.

“Pitanje je što će se dogodit ako se Kina na to odluči i počne i oružano pomagati Rusiji. Onda raste strah od svjetskog sukoba koji se i prije godinu dana činio nevjerojatnim. Opasno je predviđati”, rekao je,

Što se tiče Moldavije, Boban kaže da je veliki je potencijal da tamo počne novi rat. “On je tamo kratko trajao 1992. i završen je ruskim pritiskom i prisustvom te traje status quo, i to je zamrznuti sukob. Rusija je sudjelovala u nekoliko takvih ratova od 90-ih, pa imamo i primjer Južne Osetije. Ova ruska regija u Moldaviji nema nikakve ekonomske težine, ali omogućuje Rusiji da spriječi bilo kakvo ujedinjenje Moldavije i Rumunjske, ali i možebitno pristupanje EU. Moldavski lideri su bili otvoreno proruski orjentiraniji, a sadašnja predsjednica je pro-zapadno orijentirana”, objasnio je.

Prosvjedi su i u Gruziji jer je vladajuća koalicija planirala usvojiti zakon po ruskom modelu koji bi se ne vladine medije proglasio kao plaćene od stranih službi. “Tamo je ruski utjecaj slabiji od rata 2008. i zbog tog sukoba Rusija ni danas nema veliki utjecaj. Na post-sovjetskom prostoru, izuzev baltičkih država, ni jedna nije puna demokracija, tako da ovakvi zakoni nisu neuobičajeni”, rekao je Boban.

Na slici: Davor Boban