SUD ODLUČIO: Kolegice ga optužile za seksualno uznemiravanje, a on dobio milijunsku otpremninu

SUD ODLUČIO: Kolegice ga optužile za seksualno uznemiravanje, a on dobio milijunsku otpremninu

Milijun i pol kuna otpremnine za bivšeg zamjenika glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca Bernarda Jakelića kojeg su kolegice prije 2 godine optužile za seksualno uznemiravanje.

“To nije predmet medijskih natpisa, to je predmet pravosuđa i ja sam legalista i prema tome ne bih htio komentirati ništa”, kazao je Jakelić.

Općinski sud u Osijeku nepravomoćno mu je dosudio pravo na otpremninu, ali i bruto plaće u iznosu od 60 tisuća kuna sve do isplate otpremnine. Do tužbe je došlo nakon, Jakelićevog razlaza s HUP-om zbog optužbi 16 djelatnica za spolno uznemiravanje.

“Radilo se o raznim slučajevima seksualnog uznemiravanja koje smo mi prepoznali, temeljem čega smo proveli ispitni postupak i prema HUP-u i donijeli smo upozorenja i preporuke jer 16 žrtava nije našlo zaštitu kod poslodavca vezano za postupanje njihovog pretpostavljenog”, govori pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, javlja RTL.

Kaznena prijava za spolno uznemiravanje nikad nije doživjela pravosudni epilog zbog formalnog razloga – ni jedna zaposlenica nije podnijela prijedlog za kazneni progon u zakonskom roku. Kazneni postupak je zbog toga zauvijek propao, kaže članica odbora za ravnopravnost spolova.

“Zato što tada kad je došlo do prijave je vrijedila odredba da žrtve moraju prijaviti svog zlostavljača unutar tri mjeseca. To je promijenjeno i dobro je da je tako. Znamo da žrtve ne smiju nikada biti ograničene takvim tipom roka. Žrtve moraju moći prijaviti svoje zlostavljače kad god se osjećaju dovoljno osnaženo i sigurno”, kazala je saborska zastupnica Ivana Kekin.

Sudska praksa do sad nije bila takva da bi žrtve zlostavljanja bile sigurne da će ih sustav zaštititi. Nakon ove priče, zakon se promijenio.

“Danas kazneno djelo seksualnog uznemiravanja goni se po službenoj dužnosti, dakle nije više stavljen teret na žrtvu”, kaže Ljubičić.

Izmjene zakona došle su prekasno pa 16 zaposlenica HUP-a više nema priliku dokazati svoje optužbe pred sudom, a Bernard Jakelić zahvaljujući pravosuđu – jedino treba dokazati – da mu pripada milijunska otpremnina.

Foto: Hina