Sudac koji je spasio Gazdu Todorića ne ulijeva povjerenje: K tomu je i u dobrim odnosima s Vladimirom Šeksom

Sudac koji je spasio Gazdu Todorića ne ulijeva  povjerenje: K tomu je i u dobrim odnosima s  Vladimirom Šeksom

Odluka Visokog kaznenog suda, kojom je vještačenje u slučaju Agrokor proglašeno nezakonitim dokazom zbog sukoba interesa vještaka, čime je ovaj postupak vraćen nekoliko godina unatrag te je uzaludno potrošeno čak 1,3 milijuna eura, nije u skladu s dosadašnjom sudskom praksom istog tog suda, pa čak i Vrhovnog suda.

Donio ju je sudac Ivan Turudić, koji se svojevremeno bezuspješno natjecao i za predsjednika Vrhovnog suda i za predsjednika Visokog kaznenog suda, pa se na kraju morao zadovoljiti tek ‘običnom’ sudačkom dužnošću.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: DUBROVAČKA VEZA: Uhićenje bivšeg dekana Geodetskog fakulteta jako je neugodno za ministricu Ninu Obuljen Koržinek

Turudićev potez ovog tjedna izazvao je tektonski potres u hrvatskim političkim, ekonomskim i pravosudnim krugovima jer je de facto blokirao sudski proces u kojemu se Ivici Todoriću sudi za najveću počinjenu štetu u povijesti, a po svemu sudeći, značajno je oslabio poziciju Hrvatske u arbitražnom postupku Washingtonu, u kojemu on, zbog navodne državne otimačine Agrokora, zahtijeva odštetu od procijenjenih sedam milijardi eura, piše Tportal.

Sudac Ivan Turudić

Državno odvjetništvo optužilo ga je da je oštetio vlastiti koncern za najmanje 1,2 milijarde kuna, a u sklopu tog postupka bilo je potrebno provesti financijsko-knjigovodstveno vještačenje. Za taj posao angažirana je poljska tvrtka KPMG, kojoj je plaćeno 10 milijuna kuna, no ispostavilo se da su ga gotovo u cijelosti odradili hrvatski zaposlenici iste tvrtke, a istovremeno ih je angažirala izvanredna uprava Agrokora, dakle oni ljudi za koje Todorić tvrdi da su mu u ime Vlade ‘oteli koncern’.

Stoga je osporio njihovo vještačenje zbog sukoba interesa i u tome mu je izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu dalo za pravo, a ovog tjedna takvu odluku pravomoćno je potvrdio sudac Turudić s Visokog kaznenog suda.

Pri tome je eksplicitno potvrdio da je praksa dvaju najviših sudova u državi dosad bila suprotna, ali je pozivanje na to nazvao – nevažnim.

‘Irelevantno je nabrajanje sudske prakse Vrhovnog suda Republike Hrvatske i Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske o otklonu vještaka zbog problematiziranja njegove nepristranosti koja se odnosi na činjenično različite situacije (povezanost brata optuženika i oštećenika, povezanost sestre ili kćerke oštećenika s vještakom, javni istupi vještaka ili stručnost vještaka) te nedvojbeno imaju za posljedicu eventualnu nevjerodostojnost nalaza i mišljenja vještaka, a ne njegovu nezakonitost’, stoji u Turudićevoj ovotjednoj presudi, uz nabrajanje više sudskih predmeta od 2015. godine do danas.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Karolina Vidović Krišto nikada oštrija: Oni su u dosluhu. Gazda Todorić je predstavnik jedne kriminalne skupine, a Plenković i Martina Dalić druge

Zakučastim pravnim rječnikom zapravo je rečeno da su se u dosadašnjim slučajevima na sudu pojavljivali vještaci koji su sa strankama bili vezani poslovnim, prijateljskim ili čak rodbinskim vezama, odnosno da su o predmetima u kojima su vještačili ranije istupali u javnosti, no tada nije bilo odlučeno da se radi o sukobu interesa i da se radi o nezakonitom dokazu. Vještačenje je eventualno moglo biti proglašeno ‘nevjerodostojnim’, no o tome se odlučivalo tijekom sudskog postupka.

Ali slučaj Agrokor je prema sucu Turudiću očito poseban, odnosno ima ‘činjenično različite situacije’ – dakle vještaci iz KPMG-a nisu ničiji braća i sestre. Iz državnoodvjetničkih krugova emitiraju nezadovoljstvo ovakvim stavom i tvrde da je odbacivanjem vještačenja u slučaju Agrokor odstupljeno od dosadašnje ‘dosta relaksirane prakse’, za koju se smatralo da je ustanovljena.

Turudićeva odluka o nezakonitom vještačenju sada je pravomoćna i Državno odvjetništvo nema puno manevarskog prostora. Sada eventualno mogu podnijeti zahtjev za zaštitu zakonitosti kao izvanredni pravni lijek, o čemu će odlučivati Vrhovni sud, no to neće imati efekta: čak i u slučaju da se proglasi nezakonitom, ona se ne može preokrenuti. To se u ovakvim slučajevima događa jedino ako je prethodna odluka donesena na štetu okrivljenika.

U samom postupku protiv Todorića spis se ponovno vraća na Županijski sud, a DORH će najvjerojatnije dobiti rok za doradu optužnice u kojemu će se naručiti i izraditi novo vještačenje koje bi potkrijepilo tvrdnje da su on i njegova obitelj oštetili koncern i iz njega izvlačili golem novac te da su lažirali bilance prikazujući dobit od 3,4 milijarde kuna umjesto gubitka. U vještačenju KPMG-a to je poprilično dobro obrazloženo, no zbog Državnog odvjetništva, koje je u najmanju ruku nespretno izabralo vještaka, te suca Turudića, koji je suprotno dosadašnjoj praksi njegov nalaz proglasio nezakonitim, o tome se na sudu nije ni započelo raspravljati.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Profesorica Vlatka Vukelić o dekanu koji je osumnjičen za teška kaznena djela: Moj progonitelj je u zatvoru, a ja na svom kauču

Kontaktirali smo s Turudićem kako bi nam pojasnio okolnosti svoje odluke. Kada je čuo da se radi o predmetu Agrokor, odbio je dati bilo kakav komentar. ‘Ne dajem izjave, predmet je u tijeku’, poručio je Turudić za tportal.

Sudac Ivan Turudić često su u medijima nazivali “HDZ-ovima sucem” a ta se sumnja pojačavala i činjenicom da je u dobrim odnosima s Vladimirom Šeksom, sivom eminencijom hrvatskog pravosuđa. Postoje medijski napisu u kojima se iznose sumnje da Šeks još uvijek ima utjecaj na Turudića i da se povremeno nalaze i kuju “pravosudne planove”. Jesu li pomogli i Gazdi Todoriću?

Foto: Hina