Sultan prkosi Americi: Bez obzira na sankcije turske tvrtke mogu slobodno trgovati s Rusijom

Sultan prkosi Americi: Bez obzira na sankcije turske tvrtke mogu slobodno trgovati s Rusijom

Turski dužnosnici umanjili su u petak značaj američkog upozorenja da bi turske tvrtke mogle biti sankcionirane zbog poslovanja s ruskim tvrtkama koje su već pod sankcijama zbog rata u Ukrajini.

Turska poslovna udruga TÜSİAD potvrdila je ranije ovaj tjedan da je primila pismo američkog ministarstva financija u kojem se tvrtke upozoravaju da bi mogle biti sankcionirane zbog suradnje s ruskim tvrtkama koje su na američkoj crnoj listi, izvijestili su lokalni mediji.

“Besmisleno” je da turske tvrtke brinu zbog pisma iz Washingtona, tvitao je turski ministar financija Nureddin Nebati.

Ankara je odlučna da unaprijedi trgovinu “s našim susjedima u raznim sektorima u okviru koji nije predmet sankcija”, rekao je.

“Naš poslovni svijet trebao bi uvijek osjećati snagu države na svojoj strani”, istaknuo je Nebati.

Turska, članica NATO-a, pozicionirala se kao posrednik između Ukrajine i Rusije otkad je Moskva izvršila u veljači invaziju na susjednu zemlju.

I dok je Ankara kritizirala Moskvu, odbila je pridružiti se zapadnim sankcijama, navodeći ovisnost o ruskom turizmu, trgovini i energiji.

Dodatno, Turska će plaćati Rusiji dio računa za prirodni plin u rubljima i želi dodatno ojačati ekonomske veze, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan nakon što se ranije u kolovozu sastao s Vladimirom Putinom u Sočiju u Rusiji.

Foto: Hina