Sumnja na kazneno djelo: Zastupnica pita Božinovića i Radmana tko je izdao dokumente “usvojenoj” djeci iz Konga

Sumnja na kazneno djelo: Zastupnica pita Božinovića i Radmana tko je izdao dokumente “usvojenoj” djeci iz Konga

Slučaj četiri bračna para iz Hrvatske koja su u Zambiji u pritvoru zbog sumnje na trgovinu djecom nakon izjave ministra Božinovića dobio je potpuno novu dimenziju. Naime, ministar je izjavio da su djeca iz Konga imala hrvatske dokumente izdane na temelju odgovarajućih rješenja institucija Republike Hrvatske, što otvara niz pitanja na koja se mora odgovoriti imenom i prezimenom odgovornih osoba u institucijama koje su izdale rješenja, stoji u priopćenju zastupnice Vesne Vučemilović.

Kao predsjednica Odbora za obitelj, mlade i sport Hrvatskog sabora postavljam stoga ministru Božinoviću, ministru Grliću Radmanu te čelnicima svih nadležnih tijela i institucija sljedeća pitanja:

Kako je moguće izdati rješenje vezano uz posvajanje ako dva para nisu uopće prošla proces koji mora proći svaki par u Hrvatskoj koji želi posvojiti dijete?

Kako je moguće da djeca koja nikada nogom nisu kročila na tlo Republike Hrvatske niti ih je hrvatski sustav ikada evidentirao mogu na neviđeno dobiti hrvatske dokumente?

Tko je i po čijem nalogu u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova odobrio i proveo izdavanje dokumenata?

Vesna Vučemilović

Tko je i po čijem nalogu u nadležnim institucijama u Hrvatskoj izdao odgovarajuća rješenja?

Provodi li se istraga koja bi utvrdila radi li se o trgovini hrvatskim državljanstvom ili korupciji u diplomatsko-konzularnoj mreži?

Što nadležna tijela čine kako bi se krijumčarenje djecom iz trećih zemalja u Republiku Hrvatsku osujetilo? Ovaj slučaj navodi na zaključak da institucije RH u takvoj duboko kriminalnoj praksi ne vide problem i da hrvatska javnost o ovome ništa ne bi znala da zambijske institucije nisu reagirale.

U svojstvu predsjednice Odbora za obitelj, mlade i sport Hrvatskog sabora inicirat ću tematsku sjednicu Odbora na kojoj će se raspravljati i o ovom konkretnom slučaju, ali i o cijeloj toj praksi „kupovine“ djece iz trećih zemalja koja je nedvojbeno i zakonski i moralno upitna, zaključuje suverenistica Vučemilović.

Foto: Hina